Úsměv nestojí nic a přináší mnoho, říká jedno pravdivé úsloví. Pokud se totiž na někoho usmějete, působíte atraktivněji a důvěryhodněji. Pozor ovšem na úsměvy falešné nebo neautentické, ty mohou mít zcela opačný účinek. Trapně nebo chladně mohou působit také určité mikrovýrazy obličeje, dále pokud se budete usmívat bez očí anebo pokud vaše koutky vyjedou směrem vzhůru ve špatnou dobu.

8 tipů, jak se lépe usmívat

Úsměv je pro většinu z nás přirozenou záležitostí. Tím spíš, pokud jste ve společnosti svých přátel a rodiny. Nuceně naopak může působit ve chvíli, kdy vedete vážný pracovní rozhovor nebo zrovna uzavíráte obchodní dohodu. S pomocí tréninku a využití síly sociální psychologie se však lze propracovat k lepšímu úsměvu za každé situace. Jak na to?

Natrénujte přívětivejší výraz právě teď!

Zdroj: Youtube

1. Použijte svalovou paměť

Umění opravdového úsměvu spočívá ve svalové paměti. Až se tedy příště budete popadat za břicho smíchy, zkuste si tento pocit zapamatovat. Ty nejsrdečnější úsměvy se vyznačují vějířky vrásek kolem očí, nosu a úst, zvednutými lícními kostmi, mírně přimhouřenýma očima, částečně obnaženými zuby a dásněmi a uvolněnou čelistí.

TIP pro vás!

TIP pro vás!

Kdykoli máte pocit, že se usmíváte svým nejupřímnějším úsměvem, podívejte se do zrcadla, anebo se vyfoťte. Všimněte si, jak ve chvíli, kdy se cítíte nejšťastněji, vypadáte a jak vypadají konkrétní svalové skupiny.

2. Analyzujte úsměvy na fotografiích

Vědci zjistili, že pokud se díváte na fotografii člověka s přirozeným úsměvem a vzápětí zhlédnete obrázek jedince s úsměvem falešným, váš mozek spustí pokyn vytvářet podobné výrazy.

3. Myslete na věci, které vás dělají šťastnými

Chcete při úsměvu působit opravdověji a radostněji? Pak není nic jednoduššího, než zkrátka myslet na něco nebo někoho, kdo vás činí šťastnými. Představte si například své oblíbené místo k dovolené, anebo situaci, při níž se s přáteli bavíte nad vtipnými historkami. Možností je spousta. Pamatujte, že předstíraný úsměv vám může ubrat na důvěryhodnosti.

4. Naučte se smát očima

Ještě dlouho před covidovou pandemií, kdy celý svět zahalil ústa do roušek a respirátorů a výraz tváře tak bylo možné rozpoznat jen z očí, vymyslela americká topmodelka Tyra Banks slovo "smizing". Jde o úsměv se zapojením očí, který vám dodá na laskavosti. Vědci tento fenomén úsměvu očima zkoumají již od 19. století.

5. Cvičte v zrcadle

Jakkoli se to může zdát hloupé, nácvik radostného výrazu v zrcadle může vaší svalové paměti pomoci lépe zaznamenat různé typy úsměvů. Při tréninku se snažte vyhnout sebekritice a hodnocení svého vzhledu. Místo toho se zaměřte na svalstvo ve vaší tváři.

Postavte se k

  1. Postavte se k zrcadlu, zhluboka se nadechněte a začněte neutrálním výrazem.
  2. Odvraťte se od zrcadla, myslete na něco, co vám dělá radost, a otočte se zpět k zrcadlu.
  3. Prozkoumejte odraz svého obličeje: Jak vypadají oči? Tváře? Čelo? Jak se cítíte?
  4. Znovu se od zrcadla odvraťte a zkuste vyloudit jiný typ výrazu - například si vzpomeňte na trapnou situaci.
  5. Všimněte si rozdílů ve tváři.
  6. Toto cvičení provádějte několikrát po sobě s různými myšlenkami a vzpomínkami.
  7. Zaměřte se na pocit svého nejupřímnějšího úsměvu tím, že zavřete oči a provedete mentální skenování každé oblasti obličeje.
  8. Postavte se k zrcadlu, zhluboka se nadechněte a začněte neutrálním výrazem.

6. Rozpoznejte různé typy úsměvů

Už v roce 1862 identifikoval francouzský neurolog Duchenne de Boulogne 18 různých typů úsměvů. Je zajímavé, že pouze 6 z těchto úsměvů koreluje s opravdovým štěstím. Z toho vyplývá, že jakmile se sami začnete snažit lépe usmívat, bude pro vás mnohem snazší rozpoznat tlumené, nucené, rozpačité nebo sarkastické úsměvy druhých.

7. Dbejte na správnou dentální hygienu

Ne každý je obdařen dokonalými zuby. Péče o chrup je však skvělým způsobem, jak si zajistit hezčí a přívětivější úsměv. Rovnější a bělejší zuby jsou dle psychologických studií pro druhé mnohem atraktivnější. Starost o zuby a dutinu ústní je tak rozhodně na místě.

8. Usmívejte se častěji

Nejsme zastánci falešného úsměvu, ALE! Výzkum zjistil, že úsměv může snížit hladinu stresu, posílit imunitní systém, a dokonce prodloužit a zkvalitnit váš život. Úsměv totiž přitahuje lidi. Chcete být společenštější a populárnější? Pak se usmívejte na všechny strany!

Akční krok!

Akční krok!

Nacvičte si výměnu úsměvu s cizími lidmi na ulici nebo úsměv na paní pokladní v supermarketu. V takových situacích je nucený úsměv pořád lepší než zamračení. A s trochou tréninku se podobné výrazy mohou časem stát opravdovějšími a laskavějšími. Zkuste to!

Zdroj: vlasta.cz scienceofpeople.com

Související články