Zdravou a chutnou svačinu ocení nejen vaši školáci, kteří už doslova za pár hodin usednou po dvouměsíčním volnu opět do lavic, ale i pracující dospěláci, kteří mají tendence se s jídlem odbývat. Pokud jste si ale letos předsevzala, že budete jíst zdravěji a pravidelně a navíc se pokusíte ušetřit nějakou tu kačku, pak jsou pro vás krabičkové svačinky tím pravým. Připravit můžete například nejrůznější pomazánky, které jsou v mžiku hotové a kombinovat jdou doslova s čímkoli. Pokud navíc kvalitní celozrnný chlebík se silnou vrstvou nadýchané tvarohové směsi doplníte nakrájenou zeleninou či kousky ovoce, vznikne dokonale vyvážené jídlo, na kterém si pochutnají i dietářky. Tak krabičky pro celou rodinu do pozoru a jdeme na to!
Budapešťská pomazánka
V čem tkví výjimečná oblíbenost téhle pomazánky? Příprava není náročná, a když přidáte opravdu dobrou a sladkou kapii, vznikne společně s tvarohem velké potěšení na jazyku.
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1/2 polotučného tvarohu (125 g)
- 1 lžička másla (8 g)
- 2 lžíce smetany ke šlehání (30 ml)
- 1/2 menší papriky kapie (45 g)
- 1 lžička sladké papriky (5 g)
- 1/2 menší cibule (30 g)
- sůl (2 g)
- 4 krajíce dobrého chleba (4× 70 g)
- 1 rajče nebo několik cherry rajčat
- 1 jablko
- 1/2 mrkve
Postup:
1. Do misky vložte tvaroh, změklé máslo a smetanu. Kapii a cibuli nakrájejte na velmi jemno. Promíchejte je s tvarohem, se sladkou paprikou a špetkou soli.
2. Budapešťská pomazánka je skvělá namazaná na plátcích dobrého kváskového chleba, třeba s plátky rajčat.
3. Do krabičky přibalte ještě pár cherry rajčat, kousek mrkve a jablko.
Zajímavosti o kapiích!
Zajímavosti o kapiích!
- Na rozdíl od paprik neobsahují látku zvanou kapsaicin, takže díky tomu nikdy nepálí.
- Posilují srdeční činnost.
- Mají pozitivní vliv na trávící systém.
- Zlepšují cirkulaci krve, což je důležité zejména pro mozek a srdce.
- Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a celé řady dalších antioxidantů.
- Červené kapie mají vyšší obsah živin než kapie zelené. Vitamínu C obsahují dvakrát víc, antioxidantů až desetkrát víc.
Pomazánka z červené řepy a černé čočky
Pomazánka z řepy je v posledních letech až nečekaně módní záležitost. Zkuste do ní přidat ještě černou čočku a máte hotový elixír pro zdraví. Neobvyklá kombinace je prostě báječná.
Doba přípravy: 15 minut + čas na vaření čočky a řepy
Suroviny na 4 porce:
- 50 g vařené černé čočky
- 1 středně velká uvařená červená řepa (90 g)
- 50 g polotučného tvarohu
- 1 stroužek česneku (3 g)
- 1 lžíce panenského olivového oleje (20 ml)
- 1 špetka soli (5 g)
- 4 celozrnné bagetky (4 × 80 g)
Ke každé svačině:
- 1/2 žluté papriky
- 1/2 zelené papriky
- 2 malé větvičky bílého a červeného hroznového vína
Postup:
1. U této pomazánky nejvíc času zabere vaření čočky, proto si ji v mírně osolené vodě uvařte předem, bude to trvat asi 30 minut.
2. Pokud nepoužijete předvařenou řepu a koupíte syrovou, také si ji předem uvařte do měkka, zabere to asi 1,5 hodiny.
3. Uvařenou vychladlou čočku a řepu, tvaroh, trošku oleje, česnek a špetku soli dejte do mixéru a rozmixujte pěkně do růžové hladké hmoty. Vznikne báječná pomazánka, která skvěle chutná s celozrnnou bagetkou.
4. Ke svačině přibalte kousek žluté a zelené papriky a hroznové víno.
Věděli jste, že...
Věděli jste, že...
Červenou řepu ocení nejen sportovci, ale i studenti a duševně pracující? Díky obsahu velkého množství dusnatých látek, jež zvyšují průtok kyslíku mozkem, dokáže řepa povzbudit mozkovou aktivitu.
Zdroj: časopis Vlasta vlasta.cz Velká svačinková bichle cestanatalir.cz