Na startu

Aby byl test objektivní, pusťte se do něj ráno, když je tvář odpočatá. Připravte si zrcadlo, ideálně tak velké, aby v něm byl vidět celý obličej, krk a dekolt. Pokud takové nemáte, použijte to, u kterého se líčíte, nebo najděte co největší zrcátko například v paletce očních stínů či v pudřence.

Dále potřebujete papír a tužku na zapisování bodů. Vyberte si místo blízko u okna a úhel, aby světlo dopadalo na tvář zepředu. Před akcí obličej vyčistěte jako obvykle, ať už ráno používáte jen kohoutkovou vodu, nebo zapojujete různé typy čisticích přípravků založených na použití vody či jen pleťových tamponů. Krém následně na tvář nedávejte, protože by některé stopy mohl zamaskovat. Stáhněte si dozadu vlasy.

Usaďte se k zrcadlu ve vzdálenosti, ze které uvidíte ostře rysy tváře. Pokud špatně vidíte nablízko, nasaďte si brýle, detaily jsou důležité. Sledujte dle následujícího návodu kritické partie a projevy změn pleti a pište si příslušné body.

Krok za krokem

Letící čas, ale také prostředí, ve kterém žijete, náročnost stylu života, ale třeba i špatné kosmetické návyky se sčítají a ubírají obličeji svěžest, mladistvost, pružnost a naopak přidávají vrásky a pigmentové skvrny. Těmi začneme. Důkladně prohlédněte tvář. Skvrny často bývají na místech, kterým se říká sluneční terasy – vyčnívají z obličeje a dopadají na ně paprsky téměř kolmo. Nejčastěji to bývá na lícních kostech. Najdete-li na obličeji dvě a více výrazných skvrn, napište si 5 bodů.

Zapátrejte po mimických vráskách mezi obočím. Zde se často projevují emoce a mračením se vytlačují trvalé rýhy. Pokud už jsou výrazné, přidejte na papír 3 body.

Za převislá horní víčka, tedy povolenou kůži, která se dotýká spodní pohyblivé části víčka, připište 4 body. Ovšem za trvalý stav, nikoliv jen občasný po stresujících dnech či špatném spánku.

Okolo očí se bohužel dá bodů nasbírat hodně. Jestli vidíte pod očima suchou, povolenou kůži, často orámovanou hlubokou půlkruhovou vráskou, je to za 4 body. Časté otoky nebo trvalé tmavé kruhy, případně jejich kombinace, to jsou další 4 body. Síť vrásek do tvaru vějíře u vnějšího koutku oka opět za 4 body.

Teď se zaměřte na pevnost a pružnost pleti na tvářích. Pokud je mírně povolená, nebo dokonce už prověšená na obrysu obličeje, působí jako oblečení o číslo větší, tedy visí od dolní čelisti, připište si 5 bodů.

Vráskám, které se vytlačí pohybem rtů, se říká nosoretní, vedou od chřípí ke koutkům. Pokud to nejsou jen tenké linky, ale hlubší prohlubně, připište si 3 body. Za vrásky nad horním rtem, které jsou svislé, přidejte 4 body a za drobné vrásky přímo na ploše rtů 5 bodů.

Nakonec prozkoumejte krk. Hluboké vrásky, které jsou na pohled i tmavé, protože pohlcují dopadající světlo, přidejte 5 bodů.

Více než jedna brada znamená ještě plus 4 body.

Hotovo, jste v cíli s bodováním.

Vyhodnocení

Jak už možná tušíte, jednotlivé body jsou vlastně roky. Sečtěte je a přičtěte k nim 20 bodů. Díváte se na věk své pleti. Pokud vás číslo nepotěšilo, netrapte se, dobrá zpráva je, že máte spoustu šancí, jak obličej omladit, ideálně kombinací vylepšeného pitného režimu, pestrého jídelníčku, zdravějšího životního stylu a kosmetické péče na míru.