Jak vysvětlují odborníci, míra menstruačního krvácení kolísá zejména v závislosti na věku, váze, stresu, špatném životním stylu a také užívání hormonální antikoncepce. Právě to může někdy být jediným řešením, jak potíže srovnat.

V období přechodu se navíc může zásadně změnit, a tak se z periody, na kterou vám stačilo jedno balení mini tamponů, může stát potíž, na kterou nestačí ani ta největší velikost vyměňovaná každou hodinu.

V době, kdy by vaše hladina pohlavních hormonů měla být stabilní, by ale příliš silná nebo slabá menstruace měla být varováním před zdravotními problémy. Menstruace by neměla trvat déle než čtyři až osm dní. „Za silné menstruační krvácení se považuje ztráta 80 mililitrů menstruační tekutiny. Každý cyklus je však jiný, stejně jako je jiné každé tělo,“ říká gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Lékař ale vysvětluje, že pokud žena nepociťuje silné křeče, nevolnost nebo jiné nepříjemné projevy, je její individuální množství krevní ztráty pravděpodobně normální. Je však důležité mít přehled o běžné podobě cyklu, aby bylo možné reagovat na odchylky. To znamená, že by žena měla vědět, jak často se měsíčky dostavují, jak jsou silné a jak dlouho trvají. K zaznamenávání údajů dnes běžně pomáhají nejrůznější mobilní aplikace.

Silná menstruace

Jestliže během menstruace ztratíte příliš krve, může dojít k chudokrevnosti, tedy nedostatku železa v krvi. „Ženy pak mohou být bez energie, vyčerpané a mohou mít zvýšenou tendenci podléhat různým nemocem, především těm infekčního původu,“ doplňuje Turčan.

Druhým extrémem je naopak méně časté a slabé krvácení, které se může objevovat u žen s vyšší hladinou androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů, nebo u žen s nadměrnou hmotností. Pravidelnost měsíčků a přítomnost ovulace totiž závisí i na vyrovnanosti poměru svalové a tukové hmoty v těle. Obézním dívkám a ženám tak může hrozit i vyšší riziko neplodnosti.

Kdy jít k lékaři?

Žena by se měla obrátit na odborníka, je-li množství ztráty menstruační tekutiny pravidelně vyšší než 80 mililitrů, pokud trvání periody přesahuje osm dní nebo když je krvácení tak silné, že opakovaně prosákne vložku či tampon v průběhu dvou hodin.

Sílu krvácení doporučuje doktor Turčan nepodceňovat. Příčinou totiž mohou být třeba myomy (rostoucí svalové nezhoubné nádory z děložní svaloviny), adenomyózy (stav, kdy endometriální tkáň zasahuje do svalové stěny dělohy), problémy se srážlivostí krve, děložní polypy (slizniční výrůstky v dutině děložní) a nádory.

O tom, že menstruace neprobíhá normálně, běžně napovídají intenzivnější bolestivost a křeče břicha. Ty mohou upozorňovat na přítomnost děložní či některé pohlavní nemoci. Pokud je menstruace hodně bolestivá a s délkou krvácení bolest sílí, mohlo by se jednat i o endometriózu. Jde o nemoc, kdy se děložní sliznice nachází i jinde v těle, například na pobřišnici, střevě, vazech či na vaječníku.

Pokud lékař nezjistí vážnější diagnózu, může ženě pro srovnání menstruace předepsat hormonální léčbu nebo jí doporučit změny v životním stylu, které rozbouřené hormony uklidní. Vhodným prvním krokem je odbourání stresu a úprava stravy. K dobře fungujícímu cyklu přispívají také kvalitní doplňky stravy určené přímo pro správný průběh menstruace.

Denní příjem potravin by měl obsahovat také dostatek čerstvého ovoce bohatého na flavonoidy a zeleninu s vysokým obsahem železa, například červenou řepu nebo celer. Nezapomínejte také na pitný režim, který může pomoci zmírnit nevolnosti spojené se silnou menstruací.