Plastické operace a estetické zákroky se většinou vnímají jako marnivost a zbytečná touha po dokonalosti. Pokud to navíc s úpravami vzhledu někdo přežene a začne se vymykat přirozenosti, v našich očích může působit uměle. Zářným příkladem může být aktuálně velmi propíraná Lela Ceterová, která se pyšní obřími prsy, výplněmi rtů, umělými řasami i nehty, napletenými vlasy a kdo ví čím ještě. Sama se sebou je ale takto spokojená, a to i přesto, že jí na sociální sítě denně přistává nespočet nelichotivých komentářů od žen i mužů. Jenže každé zboží má svého kupce a jejímu, dnes již manželovi, MMA zápasníkovi Karlosu Vémolovi se Barbie vzhled líbí a to je nejdůležitější. Ne vždy si však člověk lehá pod kudlu z rozmařilosti a každý výsledek nemusí vypadat jako od kolotočů. Věděli jste, že plastické operace můžou i pomáhat?

Zmenšení a modelace prsou

Ňadra jsou od pradávna znakem ženskosti. Pokud jsou však příliš velká, mohou způsobovat bolesti zad, krční páteře a hlavy. Navíc se dotyčná pod jejich tíhou začíná hrbit. Chcete s velkými prsy sportovat nebo dovádět s dětmi? Úkol téměř nemožný, tím spíš v létě, kdy se člověk potí a pod prsy se vlivem zapaření tvoří nepříjemné opruzeniny. A to, jak těžké je sehnat správně padnoucí podprsenku či plavky, snad ani nemusíme zmiňovat. Mnoho žen proto ze zcela jasných důvodů volí zmenšení a remodelaci prsou neboli mammaplastiku. „Principem operace je odstranění přebytku kůže a žlázy v dolní části prsů. Poté prsa vymodelujeme a směrem nahoru zpevníme. Pokud je to potřeba, lze provést také zmenšení dvorce bradavek. Pro lepší hojení a minimalizaci otoků používáme tkáňové lepidlo,“ popisuje plastický chirurg Pavel Horyna z Medicom Clinic s tím, že operace se není třeba nijak obávat. Probíhá sice v celkové narkóze, nicméně bývá za tři hodiny hotová.

Operace horních víček

Může to být překvapivé, ale povislá horní víčka mohou způsobovat řadu zdravotních komplikací spojených se zrakem. Mnoho žen, ale i mužů se na tento zákrok ovšem vydává z čistě estetických důvodů. „Takzvaná blefaroplastika vás zbaví ustaraného výrazu ve tváři, dodá mladší vzhled a současně se některým pacientům díky zákroku podstatně zlepší i vidění,“ uvádí plastický chirurg Michal Puls z Medicom Clinic a dodává, že operace není nijak zvlášť náročná a očím se při ní nemůže nic stát. Provádí se buď jen při místním znecitlivění, nebo je možné použít formu lehčí celkové anestezie. Poté se doporučuje alespoň týdenní klid. A kde že vlastně zůstává jizva? Dle chirurgů se počítá s estetikou, tudíž je řez veden tak, aby byly případné jizvičky skryty v záhybu oka.

Zdroj: Youtube

Povislé břicho po porodu

Máte doma krásné zdravé děti, které vám dělají samou radost, ale při pohledu do zrcadla na své břicho se vám stejně chce trochu brečet? I přesto, že cvičíte a jíte zdravě, váš pupík si stále jede tu svou. „Po porodu může být povolená břišní stěna, tedy svaly a svalová fascie, a také bývá přítomen rozestup břišních svalů. Břicho se tím vyklenuje a ženy někdy vypadají jako před porodem. Někdy může být po redukci váhy nebo po porodu volná kůže v podbřišku nebo na celém břiše, kůže bývá také poškozená širokými striemi,“ popisuje příčiny tohoto stavu plastický chirurg Libor Kment z kliniky Esthe. Dodává také, že plastik břicha je celá řada. To, kterou zvolíme, záleží na lokalizaci volné kůže nebo na stupni poškození břišní stěny. Při operaci redukujeme kožní nadbytky, sešíváme rozestup svalů a zpevňujeme břišní stěnu. Provádíme také plastiky břišních kýl,“ popisuje. Uchýlit se k abdominoplastice není ostuda. Jde jen o to, vybrat ten správný zákrok a správně si naplánovat čas. Je totiž nutná hospitalizace na dva až tři dny. Poté je vhodné zůstat dva až tři týdny v domácím ošetřování. Po dobu šesti týdnů také nosíte elastický návlek.

Povislá kůže po redukci váhy

Změnili jste životní styl a radikálně jste zhubli větší počet kilogramů? Pak se vám možná na těle vytvořily nevzhledné řasy povislé kůže, která se už nestáhla zpět, jelikož vlivem věku ztrácí svoji elasticitu. Plandavé záhyby bohužel nevycvičíte ani nezhubnete. Pokud vás trápí, jedinou možností je estetický zákrok. Bát se však nemusíte. Podle odbornice na plastickou chirurgii, lékařky Jitky Vrtiškové z Lékařského domu v Praze 7, jde o poměrně krátkou, dvouhodinovou operaci. „Jestliže člověk masivně zredukuje svoji váhu, pak se mu bohužel vždy vytvoří převisy kůže, takzvané kožní řasy. Ty je možné chirurgicky odstranit, což osobně doporučuji i ze zdravotních důvodů, jelikož pod kožními záhyby se snadno množí plísně, kvasinkové i bakteriální infekce. Pokud se pacient rozhodne pro redukci nadbytečné kůže, pak by měla být jeho váha stabilizovaná alespoň půl roku, a jelikož zákrok probíhá v celkové narkóze, je nutné provést i důkladné předoperační vyšetření.“ Po zákroku je vyžadována dvou až třídenní hospitalizace a následné několikatýdenní omezení každodenních aktivit.

Operace nosu

Někdy nám příroda nadělí nos, se kterým nejsme úplně spokojeni. Pohledy do zrcadla nám pak můžou brát sebevědomí nebo působit psychické problémy. Křivý nos však může být i následkem nehody či úrazu, ba co víc, může způsobovat problémy s dýcháním. Patříte do takové skupiny? Pak vám na rhinoplastiku přispěje zdravotní pojišťovna. „Při některých deformacích stačí ke zlepšení tvaru nosu upravit pouze část chrupavčitou, rozkládající se v oblasti hrotu, křídel a přední třetiny nosu, při jiných deformacích ale musíme zasahovat i do části kostěné a upravovat nosní kostru,“ popisuje plastický chirurg Svatopluk Svoboda. Zákrok se provádí v celkové anestezii. Domů odcházíte se sádrou a tamponádou, které se odstraňují po několika dnech. Tkáně se hojí dlouho, proto otok a případné modřiny přetrvávají déle. Podle lékaře ale většinou už tak za dva týdny můžete vyrazit mezi lidi, ale říká se, že k definitivnímu zahojení a ustálení tvaru po operaci nosu dochází až zhruba za půl roku.

Zdroj: vlasta.cz