Sex k životu patří. Když je vám dvacet, třicet, čtyřicet. Po padesátce se sice u mužů zhoršuje schopnost erekce a ženy procházejí menopauzou, to ale nemusí znamenat konec intimního života. Děti totiž vylétají z hnízda, přestáváme žonglovat s časem i prostorem a nemusíme si tolik dávat bacha – že někdo vtrhne do ložnice. Nebo že otěhotníme. Sex na stará kolena může být dokonce ještě lepší, než byl dřív. Pokud nám slouží zdraví.

Tvářit se, že babičky a dědečkové nesexují, odráží jeden z největších mýtů, které ve společnosti panují. „Důležité je, jaký sexuální život člověk žil dřív. Pokud má sex v partnerském životě místo i dlouho před nástupem stárnutí, obvykle pokračuje dál,“ vysvětluje Anna Ševčíková z Institutu dětí, mládeže a rodiny Masarykovy univerzity, která nedávno provedla výzkum sexuálního chování po padesátce.

Proč je sex na stará kolena důležitý? „Tvoří partnerské pojítko, poskytuje pocit intimity. Druhá rovina je rovina určité exkluzivity. Říká se, že lidé jsou na začátku vztahu milenci, potom partneři, pak bratr a sestra a na konci vztahu už dvě sestry. Pokud zůstane sex ve vztahu podstatný, cítí se lidé být stále plnohodnotnými partnery, ne dlouhodobými kamarády, sex je pro ně zdůvodněním partnerského vztahu,“ popisuje Ševčíková.

Sex dává lidem pocit, že mají někoho důvěrně blízkého, s kým to stále jiskří a kdo je bere jako bytost se vším všudy, ne jenom jako dobrého přítele. „Zaznívá tu silně i sdělení ,ještě nejsme tak staří, abychom spolu neměli sex‘. Pocit vitality je podstatný. I když mluvíte se staršími lidmi, oni často sami sebe jako seniory nevnímají, pokud sexuálně žijí, mají díky sexu pocit, že žijí život, jaký žili doposud. Což je dobré, ale může to s sebou samozřejmě nést obavu, že až to z nějakého důvodu nepůjde, budu patřit do starého železa,“ vysvětluje výzkumnice.

Sex není jen pro mladé

Britská nezisková organizace Relate rozproudila letos na jaře diskusi o sexu starších lidí svojí fotografickou kampaní, kterou vytvořil módní fotograf jménem Rankin. Ten pořídil černobílé portréty heterosexuálních i homosexuálních párů v intimních chvílích, ty potom visely na billboardech po celé Velké Británii. Vzbudily sice kontroverzní reakce, ale otevřely diskusi. „Z médií se někdy může zdát, že sex je vyhrazený jen pro mladé lidi s perfektními těly, což je ovšem velký omyl. Senioři sex mají také. Někteří v posteli rádi zkoušejí nové věci, jiní jen touží po tom, aby svému partnerovi mohli dát najevo náklonnost, třeba prostřednictvím polibků,“ tvrdí sexuoložka organizace Relate Gail Thorne.

Neschopnost mluvit o svých touhách a potřebách může mít podle ní negativní dopad na sebedůvěru a partnerské porozumění. „Právě proto chceme o tomto problému otevřít širší společenskou diskusi, která ve finále pomůže nejen seniorům, ale nám všem,“ dodala ke kampani nazvané Let‘s Talk The Joy of Later Life Sex (Pojďme si povídat o radosti ze sexu v pokročilejším věku), jejímž cílem bylo ukázat, že sex nemají jen mladí lidé, ale že je normální intimně žít i po šedesátce.

Rozdílně sexuální život v seniorském věku prožívají ženy i muži – muži mají víc sexu, ale nevypovídá to nic o jejich libidu, přestože by se to na první pohled mohlo zdát. S narůstajícím věkem zkrátka ubývá mužů, takže heterosexuální ženy, které by chtěly sexuálně žít, často nemají s kým. „Ovdovění je nejčastější příčinou ukončení sexuálního života. Najít si nového partnera po šedesátce je složité, protože žen je na takzvaném sňatkovém trhu mnohem víc. Zatímco ženy přestávají se sexem proto, že ztratí partnera nebo manžela, muži nejčastěji končí žít intimním životem ze zdravotních důvodů,“ popisuje Ševčíková.

Někdy stačí pohlazení

Co vlastně je tím sexem, kolem kterého se všechno točí? „Nemusí jít nutně o klasický pohlavní styk, někdy stačí jen doteky. Přesto je pohlavní styk nejčastěji provozovanou sexuální aktivitou, když už to nejde, máte pocit, že vám něco chybí. Důležité je nastavení v hlavě – jsou lidé, kteří považují za sex pouze pohlavní styk, a když třeba ze zdravotních důvodů takový sex mít nemohou, ničím ho nenahradí a sexuálně přestávají žít, přestože zbývá ještě spousta praktik, kterými by se mohli navzájem uspokojit a udržet si tak pocit partnerské exkluzivity. Někdo s přibývajícím věkem přehodnotí důležitost soulože a zaměří se na jiné sexuální aktivity,“ líčí psycholožka Ševčíková.

Definice sexu prostě není objektivní – ani výzkumníci se neptají, zda a jak často dochází k souloži, ale zajímá je, jak jsou lidé spokojení se svým sexuálním životem, ať už si ho sami pro sebe definují jakkoli.

Podstatný rozdíl v sexuálních vztazích na stará kolena je daný i tím, zda spolu lidé žijí jako dlouhodobí partneři, nebo se potkají nově po rozvodu třeba až v padesáti nebo i později. Dlouhodobým vztahem, který trvá od mládí, se buduje intimita. Pokud v pozdějším věku přijdou zdravotní problémy, je snazší o nich otevřeně mluvit, alespoň za předpokladu, že vztah je zdravý a partneři umí komunikovat. „Když začne mít muž problémy s erekcí a žije se svojí ženou dlouhé roky spokojeně, je větší pravděpodobnost, že dojde se svými problémy k lékaři a ten mu pomůže. Ale jsou samozřejmě i páry, které spolu žijí dlouho, a přitom spolu nemluví a nesoulad v sexu neřeší. Setkáváme se i s příběhy žen, které se obracejí na online poradny a i ve vyšším věku, řeší otázky typu: ,Partner má problémy s erekcí a odmítá jít k lékaři, co s tím?‘,“ popisuje Ševčíková.

Dohnat, co jsem zameškala

U nově vzniklých vztahů pozorují výzkumníci něco, co nazývají plastickou ženskou sexualitou: s novým partnerem, i kdyby přišel v šedesáti, se řada žen úplně restartuje, začne znovu sexuálně žít, i když už s tím třeba vůbec nepočítala. „Mám respondentku, která dokonce říkala, že dohání na stará kolena to, co dřív zameškala,“ usmívá se výzkumnice. I kolem sedmdesátky se totiž počítá s tím, že součástí nového partnerského vztahu bude i sex, jako by na věku nezáleželo. „Očekávání je silné, takže to funguje, zase je docela důležité, jak to má člověk nastavené. Lidé, kteří navázali vztah ve starším věku či o něm uvažují, mají očekávání, že sex musí být jeho neoddělitelnou součástí. To může přinášet mnohé výzvy a trable, pokud se potýkají s problémy s erekcí nebo lubrikací,“ dodává Ševčíková. To vše se ale dá řešit.

Sex v seniorském věku je jednoznačně provázaný s kondicí. Na jednu stranu je intimní život podmíněný zdravím, na druhou stranu může být zdraví odrazem kvalitního sexu. Sex může být jedním z projevů úspěšného stárnutí, když sexuál ně žijete, znamená to, že zřejmě netrpíte zásadními zdravotními neduhy. Podobně, jako když na stará kolena jezdíte na kole nebo chodíte do divadla. Jedno nepodmiňuje druhé, ale všechno dohromady funguje jako obraz kvalitního seniorského života.

Jsou lidé, kteří žijí sexuálním životem i po šedesátce, šťastnější? „Není to pravidlo. Někdo nepovažuje sex za důležitý ani v mladším věku, a přesto žije šťastně. Pokud ale žijete intimně celý život a přináší vám to pocit štěstí, budete chtít zůstat sexuálně aktivní i v pozdějším věku. Podstatné je ale zdraví. Všímám si, že sex v seniorském věku už není takové tabu jako dřív – třeba v případě lékařů, kteří už častěji přemýšlejí nad tím, jaké mají například vedlejší účinky léky, které předepisují starším lidem. Zkrátka počítají s tím, že senioři a seniorky sexuálně žijí a že je třeba to brát vážně a zohlednit jejich touhu být sexuálně aktivní,“ uzavírá výzkumnice.

Příběh: Daniela, 68 let

Vnaší rodině byl tabu nejen sex, ale i jakékoliv informace týkající se pohlaví. Proto byla má cesta k radostnému prožívání sexu velice dlouhá a trnitá. A to ještě můžu být ráda, že jsem k cíli vůbec došla. První náraz přišel s první menstruací. Vyděsila mě k smrti. Matka mě jen znechuceně odbyla, neřekla mi ani, že se to bude opakovat. Další menstruace mě zastihla naprosto nepřipravenou na školním výletě. Naštěstí mě z nouze vysvobodily informovanější a připravenější spolužačky.

Mé další setkání s tímto tématem bylo neméně děsivé. V jednom časopise jsem narazila na rozhovory s mladými lidmi, kteří se nakazili pohlavní nemocí. Přirozené pudy, už tak tlumené nízkým sebevědomím, byly u mě ještě víc potlačeny strachem. Bála jsem se mít s někým vztah.

Nad mým strachem zvítězila až touha po dětech. Přišel ale další tvrdý náraz: ztráta panenství dost brutálním způsobem a snaha otěhotnět, která neměla s hezkým, společně prožívaným sexem nic společného. Naštěstí jsem otěhotněla brzy a měla jsem důvod se pro mě nepříjemným manželským povinnostem vyhýbat. Brzy po porodu jsem otěhotněla podruhé, těhotenství bylo rizikové, což mě osvobodilo nejen od sexu, ale i od manžela. Odešel k jiné.

Další partner měl se sexem problém přesně opačný. Náruživého jsem vyměnila za asexuála. Tentokrát jsem odešla já pevně rozhodnutá, že si do života už žádného muže nepustím. Bylo mi přes padesát.

Je to úžasné

Dalších několik let jsem doháněla ztracené roky, užívala si kultury a společenského života. V mém bytě se střídaly návštěvy přátel. Byla jsem spokojená, že jsem svobodná a můžu žít podle svého. S jedním kamarádem jsem se časem obzvlášť sblížila, protože jsme měli spoustu společných zájmů. Vídali jsme se na výstavách, v divadle, na koncertech. Když jsem potřebovala mužskou ruku v domácnosti, vždycky ochotně pomohl. Pak mě jednou při nějaké příležitosti objal a probudil tím ve mně paniku. Řekla jsem mu, že je můj nejlepší kamarád, ale na vztah se necítím. Moc se omlouval s tím, že se mě nechtěl dotknout a že by mě jako kamarádku taky nechtěl ztratit. Když odešel, vystřídal paniku strach, že jsem mu ublížila, a uvědomila jsem si, jak je mně s ním dobře. Zjistila jsem, že přestože jsem si to zakazovala, jsem zamilovaná. Pocítila jsem najednou touhu po tělesném kontaktu a strach ze vztahu byl ten tam.

Jsme spolu už čtyři roky a je to to nejlepší, co mě v životě potkalo. Po nesmělých začátcích jsme postupně objevovali, jak je sex s milovaným člověkem nádherný. Nikdy předtím jsme si nemysleli, že je možné si milování tak vychutnávat. Neuměli jsme si dřív představit, že by lidé po pětašedesátce mohli mít tak úžasný sex. Je to předsudek, kterým trpí asi většina společnosti. Tím, že jsme už v penzi, máme na sebe spoustu času a nehrozí ani nechtěné těhotenství. Máme navíc obrovské štěstí, že jsme ještě celkem fit. Takže, kdo si myslí, tak jako jsme si dřív mysleli my, že senioři nemohou mít báječný sex několikrát týdně (případně někdy i několikrát denně), pořádně se mýlí. Užíváme si spolu každičký den, každou všední činnost. Sex tvoří tu pověstnou třešničku na dortu. Tedy třešničky. Vlastně je teď náš život jeden veliký báječný třešňový dort.

Sexuální život seniorů a seniorek v číslech

Výzkum univerzity v Michiganu zkoumal vztah k sexu lidí mezi 65. a 80. rokem života (u nás zatím data chybí, spokojme se tedy s těmi americkými).

  • 76 % tvrdí, že sex je pro ně důležitou součástí vztahu
  • 54 % říká, že má uspokojivý sexuální život
  • 65 % dokonce uvádí, že sex je podstatnou součástí jejich života

Všechno, co jste chtěly vědět o sexu po menopauze, ale bály jste se zeptat

Všechno, co jste chtěly vědět o sexu po menopauze, ale bály jste se zeptat

1. Může to drhnout. S menopauzou klesá přirozená schopnost „vlhnout“, vyřeší ji lubrikační gely nebo obyčejný olej, osvědčily se i čípky s kyselinou hyaluronovou.

2. To, že nemůžete otěhotnět, neznamená, že nemůžete onemocnět pohlavní chorobou – pokud nemáte jednoho stálého partnera, nezapomínejte na kondom.

3. Pokud máte problémy s úbytkem estrogenu, možná se obejdete bez hormonální substituce, zkuste ploštičník hroznatý a sóju.

4. Dobře spěte, vynechejte kávu a alkohol. Sex a spánek spolu souvisejí, kvalitní spánek pomáhá ke kvalitnímu sexu.

5. Nebojte se udělátek. K procvičování svalů pánevního dna poslouží Venušiny kuličky. A klidně sáhněte i po vibrátoru – třicet procent zákazníků sexshopů tvoří lidé nad šedesát let, takže se nemusíte stydět.