Podstatou vlnění sacharidů je fakt, že při cyklování sacharidů dochází pouze k zanedbatelnému zpomalení metabolismu. Tím se dosáhne efektivnějšího spalování tuků. Podmínkou ovšem je, „vychytat“ si na základě individuálních pocitů a výsledků vlastní systém, který bude fungovat.

Co je sacharidové vlnění?

Podstatou a hlavním cílem je zabránit stagnaci hubnutí a v maximální možné míře snaha zachovat svalovou hmotu. „U nesmyslných diet při hladovění se organismus dříve či později začne bránit, aby nedošlo k dramatickému poklesu hladiny cukru v krvi. To hrozí při jeho abnormálním snížení v rámci redukce přijímané stravy,“ vysvětluje nutriční terapeutka Dana Šímová. Nakonec nedojde ani ke spalování tuků, v prvních dnech takové diety se pouze vyprázdní žaludek, člověk se zbaví tekutin a následně svalové hmoty. „To pak vede k obecně známému jojo efektu,“ dodává odbornice. U sacharidových vln se cukry do těla dostávají tak, aby jejich následující navýšená dávka zabránila stagnaci spalování tuků.

Bílkoviny jsou nezbytné

Podstatou vlnění je počáteční maximální možný pokles příjmu sacharidů, to je zhruba 50 gramů v prvním dni (ne méně!). Tím se podle Dany Šímové docílí efektu, že tělo začne spalovat tuky, přičemž následné navyšování příjmu sacharidů zajistí organismu dostatek energie pro jeho fungování a rozhoupá metabolismus. Důležité ale je, abyste během těchto sacharidových vln přijímali dostatek bílkovin, zhruba 2 gramy na jeden kilogram tělesné hmotnosti za den (Vážíte 75 kg? Pak je to zhruba 150 gramů bílkovin za den). Tohle množství musíte udržovat po celou dobu cyklování. Konstantní by měl být i příjem tuků, a to v rozmezí 0,5-0,8 g/kilogram tělesné hmotnosti. „Tuky jsou nedílnou součástí stravy. Pokud to nevyžadují zdravotní okolnosti, nikdy se nesmí z jídelníčku vyřadit!“ varuje nutriční terapeutka Dana Šímová.

Sedmidenní cyklování

Možností, jak sacharidy cyklovat, je samozřejmě více, Dana Šímová doporučuje sedmidenní cyklování, které je zřejmě nejjednodušší. První den přijímáte 50 gramů sacharidů, druhý den 100 gramů, třetí den 200 gramů, čtvrtý den 250 gramů, pátý den 300 gramů, šestý den 350 gramů a sedmý den 400 gramů. Často se taky využívá čtyřdenní cyklování, kdy je příjem sacharidů nastaven následujícím způsobem: 50 g, 100 g, 200 g a 300 g. Důležité je nezapomínat na to, že vše je velmi individuální a v mnoha ohledech specifická. „Maximální hranice příjmu sacharidů se může pohybovat v rozpětí od 300 do 500 gramů za den,“ dodává odbornice.

Na co nesmíte zapomínat

Především na tekutiny. Přestože i příjem tekutin je individuální, doporučuje se 2,5-3 litry stolní mineralizované vody za den. Dana Šímová taky radí, abyste v průběhu sacharidového vlnění užívali minerální a vitaminové doplňky stravy, které pokryjí zvýšené nároky těla na jejich zvýšený příjem. Cyklování neboli vlnění sacharidů je poměrně náročná dietní strategie, která vyžaduje jistou míru odříkání a trpělivosti. Když totiž porušíte dávkování, nedosáhnete požadovaného výsledku. A porušením se nemyslí jen to, že překročíte povolený limit sacharidů na den směrem nahoru, ale taky směrem dolů, tedy nižší než určená dávka pro jeden den.

„Nemůžete taky očekávat, že během sedmidenní vlny zhubnete 5 kilogramů. Kdyby ano, spíše je to chyba než signál, že máte perfektně nastavený dietní systém. Lidský organismus potřebuje určitý čas, aby se adaptoval a mohl na změnu reagovat,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová. Během vlnění je dobré sportovat, protože pohybová aktivita umocní účinek vlnění, ale sacharidové vlny fungují i když nebudete sportovat.

Jak sestavit jídelníček

Lepší je nechat si poradit od specialisty, který vám pomůže sestavit správně jídelníček, protože důležitým faktorem jsou energetické hodnoty potravin, potažmo správný výběr potravin a jejich skladba v rámci jednotlivých dnů. Pokud to chcete zkusit sami, pak je nezbytné číst informace na obalech potravin a mít v hlavě nutriční hodnoty. Mezi povolené bílkoviny patří krůtí maso, kuřecí, králičí, vepřová panenka, hovězí zadní, drůbeží nebo krůtí šunka, ryby (například losos, sleď, makrela, tuňák, treska, sardinky). Kvalitní bílkovinou jsou vaječné bílky a výhodné jsou i proteinové nápoje jako doplněk stravy. Mezi povolené sacharidy patří dlouhozrnná rýže (například Basmati, Natural, Jasmínová nebo Indiánská), celozrnné těstoviny, ovesné vločky. „Stejně jako u bílkovin doporučuji použití sacharidových doplňků, například proteinové koktejly s nižším obsahem bílkovin, ale vyšším obsahem sacharidů,“ radí Dana Šímová. Z tuků pak dejte přednost rostlinným lisovaným zastudena, například olivovému, lněnému či slunečnicovému.

Jak dlouho je vhodné „vlnit“

Doporučuje se čtyřtýdenní cyklus, tedy 28 dnů, v nichž měníte denní příjem sacharidů tak, abyste stále zachovali jejich vlnění. Po absolvování tohoto období je fajn, když na nějaký čas vysadíte a vrátíte se k běžnému stravování (samozřejmě racionálnímu). „Délka pauzy před dalším vlněním je opět individuální a odvíjí se od stanovených cílů,“ dodává odbornice.

Zdroj: https://www.danyslim.cz/, https://www.dailymail.co.uk/health/article-4465646/Is-carb-cycling-key-weight-loss.html, John Carver, Carb Cycling Practice and Lifestyle Box Set Bundle, https://www.healthline.com/nutrition/carb-cycling-101

Související články