Najděte si čas na úpravu nehtů jednou týdně. Nedělní večer u televize je pro manikúru jako stvořený.

Krok za krokem

1. Nejprve si ruce důkladně umyjte. Namydlete je a promněte, pořádně promasírujte dlaně, hřbety a plochy mezi prsty. Pomocí kartáčku vyčistěte plochu okolo nehtů a pod nehty. Ruce opláchněte a na tři minuty ponořte do vlažné vody.

2. Zkraťte délku nehtů pomocí nůžek nebo rovnou pilujte. Stačí středně drsný pilník, obvykle označený medium. Pilujte jedním směrem, držte plochu kolmo k hraně nehtu. Příliš netlačte, aby se nehet neštěpil. Zakončete jemnější stranou pilníku.

3. Povrch nehtu můžete vyhladit pomocí leštičky. Vznikne přirozený lesk, který dodává rukám upravený a elegantní vzhled. Ovšem takto upravený povrch je ideální i jako podklad pro další lakování, lak lépe přilne a déle vydrží.

4. Před úpravou nehtové kůžičky ji změkčete masáží. Naneste na okolí nehtu trochu krému nebo tělového mléka, špičkou prstu krouživým pohybem ho vmasírujte do pokožky. Použít můžete také speciální péči pro uvolnění kůžičky.

5. Potom kůžičku zatlačte pomocí vatové tyčinky nebo speciální gumové tyčinky, takzvaného „kopýtka“. Nemělo by to bolet, nehtové lůžko, zčásti zakryté kůží a zčásti viditelné jako bílý půlměsíc, je velmi citlivé. Na závěr ruce nakrémujte.

Tipy pro radost z pěkných nehtů

• Nehty se sklonem k třepení raději než stříháním zkracujte pomocí pilníku, to je šetrnější. Jejich kvalitu vylepší pečující transparentní laky, které se dají používat samostatně nebo jako základní vrstva lakování.

• Silně odmašťující odlakovač škodí nehtům i kůžičce. Nechte si poradit v parfumerii, který z nabídky je šetrnější. Při odstraňování laku důkladně napusťte celý vatový tampon, přiložte ho na nehet tak, aby nepřesahoval na kůžičku. Jemně přitlačte a nechte chvíli působit, aby se lak rozpustil. Jemným tahem ke špičce prstu lak odstraňte.