Ručníkový den neboli Towel day je svátkem, kdy všichni příznivci spisovatele Douglase Adamse a jeho díla nosí viditelně umístěný ručník, stejně jako postavy z jeho románu. Jedná se o recesi, která má dnes již celosvětovou působnost a odkazuje na Adamsovo nejznámější dílo Stopařův průvodce po Galaxii. Milý, neformální mezinárodní svátek připadající na 25. května poprvé proběhl v roce 2001, jen dva týdny po spisovatelově smrti, kdy se mu jeho příznivci rozhodli vzdát hold ručníkovou vzpomínkovou akcí.

O devět let později pak proběhly snahy přemluvit Google, aby tento speciální den připomínal ve svém vyhledávači. To se prosadit nepodařilo, i bez něj však lidé s ručníky za pasem, kolem krku či na hlavě vycházejí každoročně do ulic a objevují tak stejně laděné spojence. Ručníkový den si oblíbili fanoušci sci-fi a neotřelého britského humoru, ale také mnohé hollywoodské celebrity. A nadšence najdeme i mezi Čechy. V Praze a Brně se dokonce pořádají pravidelné „galaktické“ srazy.

Pokud jde o ručník, Stopařův průvodce po Galaxii o něm říká hned několik věcí. V první řadě to, že má značně praktickou cenu. „Můžete se do něj například zabalit, aby vám nebyla zima, když poskakujete napříč chladnými měsíci planety Jaglan Beta. Můžete na něm ležet na zářivých, mramorovým pískem vystlaných plážích Santraginu V a vdechovat opojné výpary z jeho moří. Můžete na něm spát pod hvězdami, jež tak rudě září na planetě pouští, Kakrafúnu. Můžete ho použít jako plachtu, až poplujete na maličkém voru po proudu drsné řeky Moth, můžete ho namočit pro boj zblízka nebo si jím zahalit hlavu, abyste necítili jedovaté pachy žravé obludy Blátotlačky z Traalu a nestřetli se s jejím pohledem. Když jste v úzkých, můžete jím signalizovat o pomoc. No, a samozřejmě se jím také můžete utřít, pokud vám po tom všem ještě připadá dost čistý,“ popisuje autor ve své kultovní pětidílné sci-fi sérii ručník jako multifunkční vynález. Užitečný však může být nejen hvězdnému stopaři, ale i běžnému člověku. Proto ho neváhejte mít dnes u sebe. Nikdy totiž nevíte, co se může přihodit!

Zdroj: towelday.org