Moje vzpomínky na trvalou se dají shrnout do několika málo bodů: když vám trvalá zmokla nebo jste si umyla vlasy a nevyfoukala je dokonale, strašidelně to smrdělo. Čpavkem, logicky. Když trvalá začala po 14 dnech odrůstat, ať jste vlasům věnovala jakoukoli péči, účes vypadal děsně. Velké přirozené vlny vám uměli vytvořit jen v těch nejdražších, a tudíž nedostupných salonech. A nejhorší na tom všem bylo, že jsme všechny vypadaly jedna jako druhá, od babiček přes maminky až po dcery.

Utrpení paní Kateřiny

Trvalou ondulaci vynalezl zhruba před sto lety Němec Karl Nessler. V jeho rodné obci Todtnau ve Schwarzwaldu mu za zásluhy otevřeli se stoletým zpožděním muzeum. Nessler byl synem obuvnického dělníka, sám se vyučil v kadeřnictví v Ženevě. Byl to náruživý kadeřník, který pracoval v salónech v Basileji, Miláně a nakonec i v Paříži. Tam se seznámil se svojí budoucí ženou Kateřinou, která byla jeho modelem a pokusným králíkem v jednom. Někdy si musela vztah doslova protrpět! Když její manžel vynalezl nahřívané kovové natáčky a zkoušel na ně točit vlasy, namazal je před tím louhem. Zkuste si takové mučení představit, Kateřina prý doslova křičela bolestí. Není divu, traduje se, že o popáleniny pokožky hlavy neměla nouzi. Dvakrát jí prý vlasy úplně spálil! Pak naštěstí kadeřník přišel na to, jak vlasy upravit alkalickým roztokem, a bylo vyhráno.

Patent ženám na míru

Manželé se odstěhovali do Londýna a tam v roce 1906 spatřila světlo světa první trvalá v dnešní podobě. Nessler si nechal přístroj na trvalou patentovat a jednu z licencí prodal i do Spojených států, kam za první světové války z Anglie uprchnul. A protože to byl člověk osvícený, své úsilí zaměřil na vývoj přístroje pro domácí trvalou. Velmi dobře odhadl, že mu budou ženy doslova rvát ruce.

Nosily ji naše babičky…

Trvalou nosily naše babičky a maminky, já sama ji měla na hlavě v prvních tanečních. Pak jsem si dala pauzu a po vysoké škole nasadila „enžílu“ znovu, tzv. mokrou. Když dnes vidí moje dospělá dcera fotografie z téhle éry, popadá se za břicho smíchy. Ovšem tehdy tenhle účes frčel a kdoví, jak budou reagovat naše vnoučata na účesy, které nosíme na hlavách teď. Pravdou je, že trvalá se stále praktikuje, ale je k vlasům daleko šetrnější. Složení preparačních vod je obohaceno o složky, které vlasům dodávají lesk a pružnost. Nastal i velký rozvoj v natáčkách a ošetřujících přípravcích. A hlavně – pokud někdo ujíždí na trvalé ondulaci a má všech pět pohromadě, svěří se do péče odborníků. I teď v době covidové, kdy prý salony pociťují úpadek zájmu o jejich služby, je třeba zdůraznit, že domácí trvalá může skončit katastrofou.