Už jako malá holka jsem vnímala, že jen málokteré z dam nebyly po celodenním nošení silonek cítit nohy. Bot měly naše babičky a maminky pomálu, střídaly tak dva tři páry, deodoranty aby v obchodě pohledal… Přijít na návštěvu po osmihodinové šichtě, ač probíhala třeba jen v kanceláři, stálo notnou dávku odvahy.

Oko za oko

Dalším strašákem byla oka. Silonky sice nestály majlant, ale nikdo neměl na každý den dva páry. Takže se utíkající oka látala, co to šlo. Dokonce existovaly provozovny, kde je profesionálně zašily, takže to nebylo v podstatě vidět. Amatérsky sešitou díru na silonkách totiž předčí snad jen neoholená lýtka, kdy se chlupy pod průhledným silonem natáhly a zvýraznily. Nic proti tomu, i já sama jsem zažila éru, kdy byla depilace sprosté slovo a jediné, co jsme měly my „moderní“ holky k dispozici, byla pánská žiletka nebo zázračný krém zvaný „Opilka“ s charakteristickou vůní. Zkrátka se silonkami jsme to neměly jednoduché ani v osmdesátkách.

Trocha té historie…

Punčochy po celá léta nosili jen muži. Po vynálezu pletacího stroje si na punčochách ulítávali pážata, vévodové i králové. Hedvábné punčochy s mašlí a s výšivkou prezentovaly společenské postavení, kostkované a vlněné byly odznakem rodové příslušnosti Skotů. A jednoduché bavlněné? Ty perfektně hřály…

To ženy začaly nosit punčochy ukryté pod dlouhou sukní a vrstvou spodniček až v 19. století, mezi dvěma světovými válkami pak odhalily kotníky i kolena a nazuly si boty na podpatku. A v tu chvíli začala velká sháňka po hedvábných punčochách, jejichž monopolním výrobcem bylo Japonsko. S hedvábnými punčochami se kšeftovalo i na diplomatické půdě.

Hedvábí suploval nylon

V roce 1934 americký chemický gigant DuPont objevil syntetickou látku nylon, který se zpočátku používal na výrobu kartáčů. Když se z něj podařilo vyrobit tenké a pružné vlákno, které se tvářilo jako přírodní, hned po něm skočili pletaři a první „nylonky“ spatřily světlo světa. Byly tvarované podle nohy a vzadu měly přiznaný šev. V padesátých letech se poprvé objevily nylonky bezešvé, které byly také více elastické. Až mnohem později nylonové punčochy nahradily praktické punčochové kalhoty. U nás je nejvíce proslavila firma Elite, která je vyráběla jako „silonky“.

Klasické punčochy a punčocháče jsou v porovnání s těmi prvními dnes mnohem pružnější a jemnější. Obsahují vlákno Lycra (opět patent firmy DuPont) a najdete je v různém provedení, od zdravotnických až po erotické. A co víc, jakmile se na nich objeví oko, můžete je bez uzardění hodit do koše.