Místo k moři jeďte do hor

Ať už vás klasická letní dovolená u moře štve kvůli horku, kvůli davům anebo proto, že se na pláži už trochu nudíte, vyrazte raději do přírody. Ideálně do hor, kde bude přece jen trochu chladněji, anebo rovnou na sever. Co takhle vyrazit lodí do norských fjordů, nebo absolvovat okruh po celé Skandinávii za 15 dní? Domluvte se s přáteli, kteří mají s podobnou dovolenou zkušenosti, nebo vyrazte na vlastní pěst. Pokud nevíte kudy kam, obraťte se na cestovku.

Užijte si dovolenou v cizím městě

Pokud rádi objevujete nová města, nevzdávejte se toho ani v létě. Ovšem abyste se tam neupekli, vybírejte si ta, kde je chladněji. „Vyrazte v létě prozkoumat Stockholm, Kodaň nebo Oslo, krásně je třeba i v estonském Talinnu. Variantou jsou pak města, která nabízejí i spoustu možností ke koupání nebo rovnou pláž. Ideální je v tomto případě Barcelona, ale i větrný Lisabon, městské lázně pod širým nebem přibývají třeba i v Berlíně,“ radí mluvčí cestovní agentury Andrea Řezníčková.

Zkuste zažít luxus v Česku

V létě je krásně i v Česku. Vlastně hezčí počasí než v červenci či srpnu tady zažijete jen málokdy. Není tedy nakonec škoda vyrážet do zahraničí? Kromě toho, pokud věnujete dovolené v Česku stejný rozpočet, jaký byste utratili za zájezd k moři, můžete si konečně dopřát nebývalý luxus. Místní wellness hotely jsou na světové úrovni, a tak budete možná ještě spokojenější než v přímořském resortu. Při výběru hotelu dejte na recenze návštěvníků, ty zpravidla odpovídají realitě.

Pojměte to letos jinak

Co kdybyste dovolenou letos využili nejen k odpočinku, ale i k seberozvoji? Můžete vylepšit své kuchařské umění na nějakém kulinářském kurzu, naučit se vázat kytky nebo oprášit malířský stojan s pomocí zkušených lektorů. Nebo si najděte workshop, kde se zdokonalíte právě ve vašem oboru. Vrátit se po dovolené do práce nabití novými zkušenostmi a nápady je k nezaplacení a vaši nadřízení úsilí jistě ocení. Další variantou je vycestovat a spojit dovolenou se vzděláváním. Vyrazte na intenzivní kurz angličtiny do zahraničí, anebo si dovolenou u moře ozvláštněte třeba kurzem potápění nebo surfování.

Nechte dovolenou až na podzim

„Vůbec nejlepší je počkat s tradiční letní dovolenou až na podzim a zvlášť v letošní sezóně to platí dvojnásob. Prázdninové zájezdy jsou totiž už většinou vyprodané, a tak v podzimních termínech budete mít mnohem větší výběr. Kromě toho bude všude méně lidí, a také příjemnější počasí. Na oblíbených místech třeba v Řecku nebo Chorvatsku se ještě budete moci krásně koupat. Pokud byste vyrazili ještě dál, třeba do Tuniska či Egypta, tak tam si můžete užívat pláží prakticky až do Vánoc,“ říká Andrea Řezníčková. Pokud tedy nejste vázaní školními prázdninami svých dětí, klidně vyčkejte a užijte si dovolenou na podzim.

Zdroj: vlasta.cz Invia kudyznudy.cz

Související články