Nejlepší brambory
Bramborové těsto se připravuje nejlépe ze starých brambor, které již obsahují dostatečné množství škrobu. Je také důležité, aby byly moučné a rozsýpavé (bývají označené jako varný typ C, například odrůdy Impala nebo Granula). Takové se hodí i na přípravu bramborové kaše, polévek, noků, kroket a placek.
Příprava těsta
- Těsto se připravuje buď klasicky z brambor vařených ve slupce, které se po oloupání a nastrouhání smíchají s krupicí či polohrubou moukou, solí a vejci, nebo i z předem oloupaných a pak uvařených brambor, případně ze syrových a nastrouhaných brambor. Snadná a rychlá je příprava z polotovarů (těsta ze sáčku, zmrazené pokrmy a podobně). Namrzlé brambory lze využít na sladká jídla (škubánky, šišky s mákem apod.).
- Bramborové těsto zpracovávejte rychle a nenechávejte je dlouho stát, protože brambory vylučují vodu a těsto pak řídne a ztrácí konzistenci.
- K ochucení bramborových těst se používají různé druhy bylinek a koření, které rozvinou chuť a vůni brambor. Nejčastěji je to česnek, cibule, kmín, majoránka, pepř, libeček, petrželka, bobkový list a nové koření, někdy se přidává také ocet.
Bramborové kobližky se skořicí
Suroviny:
- 250 g syrových brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 0,5 dl mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalení
- trocha mleté skořice
- mouka na vál
Postup:
Do mléka rozdrobíme droždí. Oloupané brambory jemně nastrouháme a vmícháme do nich vejce a mouku. Přidáme cukr, droždí rozpuštěné v mléce a špetku soli a dobře vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm, z něhož obrácenou skleničkou s pomoučeným okrajem vykrájíme kolečka. Necháme je na válu znovu vykynout a teprve pak je z obou stran osmažíme ve větším množství oleje nebo ve fritovacím hrnci. Horké kobližky obalíme v moučkovém cukru a poprášíme skořicí. Podáváme je teplé, ale báječně chutnají i studené.
Bramborová buchta se salámem
Suroviny:
- 1 l mléka
- 700 g hrubé mouky
- 8 syrových brambor
- 2 vejce
- 150 g krájeného trvanlivého salámu (herkula nebo katalánského)
- 5 lžic oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 lžíce majoránky
- 2 lžičky soli
- sádlo na vymazání pekáče
Postup:
Do vlažného mléka rozkvedláme vejce, rozdrobíme droždí, vmícháme mouku a sůl a necháme 20 minut v teple kynout. Pak do vykynutého těsta zamícháme nastrouhané brambory, prolisovaný česnek, olej a majoránku. Pekáč vymažeme sádlem a po celé ploše vyložíme plátky salámu. Nalijeme na ně těsto, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut, dokud buchta na povrchu pěkně nezrůžoví.
Náš tip: Místo salámu můžete použít anglickou slaninu. Výborné je i uzené maso, které nakrájíte na kousky a zapracujete přímo do těsta.
Náš tip: Místo salámu můžete použít anglickou slaninu. Výborné je i uzené maso, které nakrájíte na kousky a zapracujete přímo do těsta.
Bramborové lívance s mletým masem a nivou
Suroviny:
- 300 g ve slupce vařených brambor
- 300 g syrových brambor
- 150 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 3 dl mléka
- 20 g droždí
- sůl
- olej na opečení
Na oblohu:
- 250 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 lžíce kečupu
- 2 lžíce oleje
- mletý pepř
- sůl
- rozdrobená niva na posypání
Postup:
Ve vlažném mléce se špetkou soli a lžičkou mouky rozmícháme droždí a necháme 10 minut stát. Vařené i syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme, osolíme a smícháme s vejci a moukou. Přilijeme vzešlý kvásek a zaděláme řídké těsto, které necháme ve větší nádobě vykynout (pozor, těsto hodně nabude a nádoba by měla být opravdu dostatečně velká!). Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a opečeme ji na oleji dozlatova. Přidáme mleté maso ochucené solí, pepřem a kečupem a vše osmahneme. Z vykynutého bramborového těsta upečeme na pánvi s olejem lívance. Na každý dáme vrstvu masové směsi a posypeme rozdrobenou nivou. Lívance podáváme buď hned, nebo je ještě krátce zapečeme pod grilem, aby se sýr roztavil.
Bramborové placky se zelím a sýrem
Suroviny:
- 1 kg syrových brambor
- 250 g kysaného zelí
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 dl mléka
- 150 g uzeného plátkového sýru
- majoránka
- sůl
- sádlo na opečení
Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme a slijeme z nich přebytečnou vodu. Smícháme je s odkapaným nakrájeným zelím a přidáme vejce a mléko. Směs osolíme, ochutíme majoránkou a trochu zahustíme moukou, aby vzniklo řídké těsto. Na pánvi rozehřejeme sádlo, naběračkou na ni nalijeme část těsta a rozprostřeme je do placky. Když je placka opečená z jedné strany, otočíme ji, položíme na ni plátek sýru a opečeme druhou stranu. Hotové placky položíme na papírovou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk, a ihned podáváme.
Náš tip: Placky chutnají výtečně i bez náplně. Stačí je potřít tenkou vrstvou másla!
Náš tip: Placky chutnají výtečně i bez náplně. Stačí je potřít tenkou vrstvou másla!
Bramborové kornouty aneb „Babiččin twister“
Suroviny:
- 400 g vařených brambor
- 150 g hladké mouky
- sůl
- mouka na vál
Náplň:
- 200 g pečeného kuřecího masa
- 4 rajčata
- 1 paprika
- 1 menší pórek
- 2 lžíce lehké majonézy
- malá hrst nasekaných čerstvých bylinek
- sůl
Postup:
Studené vařené brambory prolisujeme nebo jemně nastrouháme, osolíme a smícháme s moukou. Vypracujeme poměrně tuhé těsto, které rozdělíme na několik menších částí, rozválíme je na pomoučeném válu na tenké placky a upečeme na suché teflonové pánvi (nebo přímo na plotně). Hotové horké placky stočíme do kornoutů, naplníme směsí nakrájených rajčat, papriky, pórku, kousků kuřecího masa, lehké majonézy, nasekaných bylinek a trochy soli a ihned podáváme.
Bramborové šišky
Suroviny:
- 1 kg syrových brambor
- 200 g polohrubé mouky
- strouhanka
- mletá pálivá paprika
- sůl
- sádlo na opečení
Postup:
Oloupané brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Z brambor slijeme asi dvě třetiny vody, vařečkou je rozšťoucháme a zasypeme moukou. Hrnec přiklopíme pokličkou a mouku necháme asi 20 minut propařovat na vlažné plotýnce. Pak brambory s moukou promícháme a vypracujeme těsto hustší než na škubánky. Tvoříme z něj šišky, které obalujeme ve strouhance smíchané s mletou paprikou a ze všech stran je opečeme v rozehřátém sádle. Podáváme samotné, třeba ještě posypané nastrouhaným sýrem, nebo jako přílohu k zeleninovým pokrmům.
Dětská varianta: Do šišek pro děti samozřejmě nepřidávejte pálivou papriku, ale nahraďte ji mletou sladkou paprikou.
Dětská varianta: Do šišek pro děti samozřejmě nepřidávejte pálivou papriku, ale nahraďte ji mletou sladkou paprikou.
Černý knedlík
Suroviny:
- 8 syrových brambor
- 3 housky z předešlého dne
- sůl
Postup:
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a necháme je asi hodinu na vzduchu zčernat. Pak je vymačkáme a slijeme z nich vodu. Housky nakrájíme na kostičky, rukama je zapracujeme do ztmavlých brambor a přidáme sůl. Z bramborové hmoty vytvarujeme dvě šišky, které vložíme do pařáku a vaříme v páře nad hrncem asi 45 minut. Černý knedlík, který chuťově připomíná chlupaté knedlíky, můžeme podávat jako přílohu nebo jako samostatný pokrm, například přelitý na sádle osmaženou cibulkou a s kouskem uzeniny.
Bramborové válečky s párkem
Suroviny:
- 800 g horkých, právě uvařených brambor
- 200 g malých koktejlových párků
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžíce krupice
- 1 vejce
- sůl
- mouka na vál
Postup:
Horké brambory vysypeme na vál, poprášíme je krupicí a rozmačkáme válečkem. Po chvíli přidáme po částech polohrubou mouku a do těsta zapracujeme vejce a sůl. Těsto rozválíme na plát, nakrájíme na čtverce a do každého čtverce pevně zavineme jeden páreček. Válečky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyjmeme, necháme odkapat a ihned podáváme. Výborné jsou s pikantní nakládanou zeleninou.
Náš tip: Válečky nemusíte vždy vařit jako knedlíky. Zkuste je potřít trochou tuku, naskládat do alobalem vyložené zapékací mísy a upéci v troubě.
Náš tip: Válečky nemusíte vždy vařit jako knedlíky. Zkuste je potřít trochou tuku, naskládat do alobalem vyložené zapékací mísy a upéci v troubě.
Bramborové knedlíky plněné masem
Suroviny:
- 800 g vařených brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g mletého uzeného masa
- 1 vejce
- sůl
- mouka na vál a na ruce
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, osolíme, smícháme s vejcem a moukou a vypracujeme tužší těsto, ze kterého na pomoučeném válu vytvarujeme váleček. Nakrájíme ho na plátky a pomoučenýma rukama z nich tvoříme placičky. Každou naplníme lžičkou uzeného masa a v dlaních zakulatíme. Knedlíky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, necháme odkapat a podáváme s dušeným zelím nebo se špenátem.
Tipy a triky:
Tipy a triky:
- Bramborové knedlíky při vaření nevybírejte z vody vidličkou. Na kulaté knedlíky použijte velkou naběračku, šišky podeberte prkénkem, aby se nezlomily.
- Když přidáte do vody na vaření trochu mouky a knedlíky dovaříte při nižší teplotě, nebudou oslizlé.
Preclíky s pistáciemi
Suroviny:
- 250 g syrových brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 0,5 dl mléka
- 20 g droždí
- špetka soli
- vejce na potření
- hrst nasekaných pistáciových oříšků
- mouka na vál
Postup:
Brambory oloupeme, jemně nastrouháme a vmícháme do nich vejce a mouku. Přidáme droždí rozmíchané v mléce a špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout. Pak ho rozdělíme na menší části, z nichž vytvarujeme na pomoučeném válu malé preclíčky. Přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými pistáciemi a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 150 °C.