Zaběhnuté koleje jsou sice pěkná věc, ale příliš stereotypu plameny vášně nerozdmýchá. Podle amerického psychologa Arthura Arona je kořením milostného života zkoušení a objevování nových a neobvyklých věcí. Změna je život. To neznamená, že se musíte vzdát své tradiční páteční večeře v oblíbené vinárně kvůli návštěvě kina. Zkuste třeba ty dvě věci propojit. Nebo si naplánovat vycházku a pak posezení v restauraci. Zajímavých možností a akcí existují desítky. Stačí si vybrat podle vlastního zájmu.

S partnerem tak můžete vyrazit na kurz vaření japonské nebo orientální kuchyně, motokáry, výstavu fotek, bruslení na rybníku, kurz keramiky či olejomalby. Patříte spíš mezi sportovní páry? Pak se vydejte do posilovny nebo jděte běhat do parku. Řada studií potvrzuje, že 95 procent partnerů, kteří společně pravidelně sportují, se méně hádá, jsou psychicky odolnější a celkově uvolněnější. Je to logické – cvičení pomáhá zbavit se vnitřního napětí, vyčistit si hlavu, a navíc se při něm vyplavují endorfiny. Dalším plusem je, že můžete zkoušet stále nové sportovní aktivity. Kromě klasického běhu a jízdy na kole například bruslení na inlinech, potápění, lezení po umělých stěnách nebo nějaký druh tance.

Konverzace hýbe vztahem

Povídání si o tom, co jste přes den dělali, s kým jste se viděli, jaké problémy jste museli v práci řešit, vede podle psycholožky Angely Hicksové z Westminster University k posílení manželství. Z jejího výzkumu vyplynulo, že páry, které spolu komunikují a navzájem sdílejí každodenní zážitky, mají důvěrnější a spokojenější vztah. To, že dobrou kotvou manželství jsou také slova uznání a díků, potvrdila nedávná britská studie, které se zúčastnilo 79 párů. Po důkladném pozorování došli psychologové k závěru, že pokud se spolu partneři dělí o úspěchy a dostatečně jeden druhého oceňují (například za práci, kterou dělá, za péči o rodinu a podobně), přirozeně tím posilují vztah.

Váhu pravidelných rozmluv byste proto rozhodně neměli podceňovat. Využít je můžete v situacích, kdy má váš partner problémy, cítí se smutně nebo je sám se sebou nespokojený. Od rozhovoru o běžných, všedních a neutrálních věcech, o kterých se neostýcháte mluvit, jelikož je to ve vašem vztahu zcela běžné, otevřete cestu k osobním a závažnějším tématům.

Buďte jeden tým

Občasné výměny názorů, rozmíšky a nedorozumění jsou součástí každého vztahu. Základem je dodržování slušného chování a sebeovládání. Zkuste si na místě partnera představit třeba někoho z práce nebo známého. Zakázaná jsou ostrá slova, zvýšený hlas, nemluvě o nadávkách. Nedávná americká studie, při které vědci zkoumali 154 párů žijících společně 15 a více let, které se hádaly, však odhalila další zajímavou skutečnost. U partnerů, kteří během hádek používali v argumentech slova „my“, „naše“ a „nás“, bylo při hádkách zaznamenáno více pozitivních citů a méně psychické zátěže. Naopak u těch, kteří pro vyjádření nespokojenosti ve vztahu volili zájmena „já“ a „můj“, bylo negativních emocí zachyceno mnohem více. „Pokud budou páry v průběhu sporu používat množné číslo, mají mnohem větší šanci uvědomit si jádro problému a společně ho vyřešit,“ říká vedoucí výzkumu, psycholog Ben Seider.

Dalším stmelujícím pojítkem, které byste neměli opomíjet, jsou společní přátelé. Průzkumy ukazují, že čím více přátel a známých máte společných a zároveň se s nimi také pravidelně stýkáte, tím spokojenější a šťastnější jste. „Síť společných blízkých přátel, se kterými jezdíte například na letní dovolenou, je pro manželské štěstí velmi důležitá, zejména pro ženy, které přikládají sociálním vztahům velký význam,“ tvrdí psycholog Kenneth Leonard.

O sexu otevřeně

Není sporu, že sex patří ve vztahu mezi nejdůležitější atributy. Pokud manželům intimita neklape, nepřipadají si v očích toho druhého žádoucí a sexy, nudí se a nejsou sexuálně uspokojení, jsou o krok blíž ke krachu vztahu. Kvalitní sex partnery sbližuje, uvolňuje napětí a je zárukou dlouhotrvajícího vztahu. Proto o svých sexuálních touhách mluvte bez přetvářky a nebojte se zkoušet nové věci. A je úplně jedno, zda vám k tomu poslouží vonné svíčky, romantický víkend v cizině, večeře ve dvou a trochu lechtivý film nebo návštěva sexshopu.