Které bylinky jsou vhodné na vylepšení nálady?

Jako první mě napadne dobromysl. Už její název ukazuje, že nám zlepší náladu. Přidává se do různých čajů, i do čaje na klidné nervy. Některé rostliny mají ve svém názvu, že nám mohou zlepšit náladu. Například mateřídouška je jako doušek čaje od mámy, sedmikráska má ve svém názvu číslo sedm, což je číslo dokonalosti. Tato malá květinka nám ukazuje, že je dokonale krásná. Můžeme si ji přidat do čaje nebo do jídla a pak si užívat, že jsme také dokonalí a krásní. Zároveň je vytrvalá a kvete do prvních sněhových vloček a pak opět, když sníh roztaje. Užíváním těchto bylin v čaji si zlepšíme náladu a zároveň regenerujeme své tělo.

Jsou univerzální pro všechny, nebo si každý musí najít tu svou?

Dnes se dá určitě v bylinářství koupit čaj na dobrou náladu. Také míchám takové čaje. Přesto někomu zlepší náladu, jen když si udělá čaj z výše jmenovaných bylin nebo například z třezalky, která je známá tím, že léčí nervovou soustavu, i když není tak sedativní (uklidňující) jako například kozlík lékařský. Lidem, kteří trpí dlouhodobým stresem a nespavostí, doporučuji čaj na nervy a na spánek. Byliny, které se přidávají do těchto čajů, jsou například meduňka, kozlík, heřmánek, lípa, chmel, mařinka, dobromysl, mateřídouška a třezalka. Tyto byliny prohlubují spánek a léčí nervy, takže si během dne připadáte klidnější a máte lepší náladu. Užívají se navečer, než jdete spát. Někomu vylepší náladu i čaj, na který má zrovna chuť. To může být směs bylin, jednodruhová bylina, čaj ovocný, zelený nebo yogi, který vám připraví v každé čajovně.

Je nějaký čaj speciálně vhodný pro chladnější část roku?

Podle tradiční medicíny jsou v zimním období zatížené ledviny a močový měchýř. Proto je vhodné popíjet ledvinové čaje, které tento orgán regenerují a zlepšují vztahy a komunikaci v rodině. Ledviny jsou velmi důležitý orgán, pokud jde o naši životní energii. Jestliže se cítíte sklesle a unaveně, ledvinový čaj Zlatice, připravený podle báby Kamenické, umí doslova zázraky.

V jaké formě jsou bylinky pro tento účel nejlepší – jako čaj, tinktura, éterické oleje, koupel…?

Opět záleží na tom, čemu dáváme přednost. Ideální je, když si člověk, který je v dlouhodobém stresu, dovolí všechny tyto radosti najednou. Uvaří si dobromysl a přecedí si ji do vany. Do aromalampy si nakape éterický olej, například meduňku nebo jakýkoli voňavý olejíček, který má rád. Uvaří si bylinkový čaj na dobrou náladu nebo takový, který léčí nervy. Dopřeje si voňavou koupel se svíčkami kolem vany. A před spaním si dá pár kapek tinktury na hlubší spánek.

Co bylinky jako koření? Můžeme jejich přidáváním vylepšit pokrm tak, aby nám zvedl náladu?

Hlavní bylinka, která zvedá náladu, se používá i jako koření v jídle. Dobromysl je latinsky Origanum vulgare. Známe ji jako oregano, které italská kuchyně používá do mnoha jídel. Další bylinkou do pokrmů je yzop lékařský, který uvolňuje napětí v oblasti dýchacích cest a tím nám odstraní napětí z hrudníku. I další byliny jako koření zlepšují chuť, což vede také k lepší náladě, pokud jste gurmáni. Například bazalka, tymián, saturejka a další.

Jak správně ke zpracování bylinek přistupovat? Kterých chyb se dopouštíme nejčastěji?

Základ je naučit se poznávat byliny. K tomu nám slouží kapesní herbář. Pak se bylináři zaměřují na správné dny, podle konstelací. Dnes je na trhu několik druhů lunárních kalendářů, podle kterých se sbírají byliny tak, aby měly co nejvíc účinných látek. V knihách nebo i v každém bylinářství vám poradí, jak se suší a jak se skladují. K základním pravidlům patří, že byliny sbíráme vždy za slunného a suchého počasí – kořeny se ale mohou kopat, i když je zataženo, spíše odpoledne. Jen některé se suší na slunci, většina ve stínu a v teple. Sušené byliny skladujeme v papírovém sáčku nebo krabici. Mají rády i sklenice, ale ne plasty.

ZDROJ: časopis Vlasta, www.radmilamalinovska.cz

Související články