Když se Radka před třiceti lety vdávala, se švagrovou Danou si padly do noty. Pravda, Dana je o dost mladší, ale věkový rozdíl nebyl nikdy patrný. Obě původně učitelky, Radka se po dvou mateřských ze školství trhla a šla pracovat do soukromé sféry, Dana zůstala na prvním stupni a nestěžovala si.

Kamarádky

Rozuměly si hlavně lidsky, pojil je podobný humor, často i na úkor obou bratrů… Když byly děti malé, jezdily společně na chatu. Později se spolu vídaly i mimo rodinné sešlosti, přestože bydlely v jiných okresních městech. Nic se na tom nezměnilo ani poté, co se postupně obě manželství rozpadla. Radka vztah se svým exmanželem udržela na přátelské bázi a doteď jsou kamarádi, Dana to měla trochu složitější, její manžel hodně pije a vztahy narušil nejen alkohol, ale také jeho nechutné avantýry.

Zásadní změna

„Vždycky jsem Danu považovala za chytrou ženskou, bez předsudků, ranařku. Schopnou uživit sebe i jejich dvě děti, když brácha mého manžela selhal na celé čáře. Zhruba před deseti lety to s ní ale začalo jít z kopce. Nejdříve jsem vnímala jakési panické ataky. Dana mi často zavolala v noci, byla úplně mimo sebe, nemohla dýchat a blábolila z cesty. Myslela jsem, že je náměsíčná, protože hovor znenadání utnula a ráno si nic nepamatovala. Tyhle výlevy se začaly stupňovat, měla brouky v hlavě, nemohla mezi lidi, úplně ji pohltila panika z otevřených prostor. Ve škole musela záhy skončit a začala navštěvovat psychoterapeuta.“

Je Dana hypochondr?

Pak se ovšem údajně přidaly i konkrétní fyzické problémy. „Dana mi volala dvakrát denně a stěžovala si na problémy s klouby, dýcháním, bolesti na srdci a plicích… Měla jsem o ni strach a dohnala ji k návštěvě několika odborníků. Ale nikdo nepřišel na to, co jí je, výsledky vyšetření byly absolutně v normě. Ona sama ovšem podlehla dojmu, že je na smrt nemocná. A začalo peklo.“

Danin starší syn žije léta v Americe a domů jezdí velmi zřídka. Mladší dcera má rodinu, dvě malé děti a manžela. A u nich hledá její máma útočiště. Bohužel mladí žijí ve dvoupokojovém bytě a pětapadesátiletá Dana k nim jezdí bez ohlášení. Objeví se v jakoukoli denní nebo noční hodinu. A očekává, že se bude svět točit jenom kolem ní. Že by fungovala jako babička, tak o tom žádná. Naopak si uzurpuje maximální pozornost, přestože vlastně nikdo neví, co jí vlastně je. Je schopná se zjevit o půlnoci a vystresovat dceru, která ji pak vozí po doktorech, kdykoli má matka pocit, že se s ní něco děje. Tedy téměř pořád. „Mladí už přemýšlejí zcela vážně o tom, že maminku umístí do nějakého psychiatrického zařízení, kde by byla šance, že Daně pomůžou,“ říká Radka. „Ale tomu se Dana brání a vyčítá nám všem, že jí nepomůžeme, že nás nezajímá, že se o ni nepostaráme.“

Pohled odborníka: Mgr. Adéla Kozárová, Online psychologická poradna Mojra.cz

Pohled odborníka: Mgr. Adéla Kozárová, Online psychologická poradna Mojra.cz

Z výše popsaného se zdá, že se Dana potýká se závažnými psychosomatickými obtížemi. V případě rodinných příslušníků je vždy těžké odmítnout pomoc. Přidávají se zde pocity odmítnutí na straně nemocného a pocity viny na straně rodinných příslušníků. Pokud se ovšem nemoc rodinného příslušníka začne negativně odrážet na ostatních členech rodiny, je potřeba nastavit jasně vymezené hranice. Pokud si pomoc členovi rodiny vybírá daň na duševním zdraví a pohodě ostatních členů rodiny, je třeba zakročit dříve, než dojde k většímu narušení rodinných vztahů.

Je zřejmé, že rodina má o Danu obavy a chce jí co nejvíce pomoci. Daniny obtíže se ale zdají být natolik závažné, že je potřeba zahájit intenzivní psychiatrickou a psychologickou pomoc. To nemusí nutně znamenat hospitalizaci v psychiatrické nemocnici. Dana může nejprve začít s ambulantním docházením k psychiatrovi a psychoterapeutovi. V takovýchto případech je často potřeba podstoupit podrobné psychologické a psychiatrické vyšetření. Vzhledem k tomu, že Dana již podstoupila řadu lékařských vyšetření, které neprokázaly somatickou příčinu jejích obtíží, je vysoce pravděpodobné, že se jedná o poruchu psychologického rázu.

Je pochopitelné, že není snadné našim nejbližším sdělit naše domněnky ohledně jejich zdravotního a psychického stavu. Je důležité tyto informace sdělovat citlivě a empaticky. Zároveň je potřeba brát v úvahu naši vlastní psychickou pohodu a zdraví. Je dobré otevřít společný dialog na téma, jak adresovat somatické a psychické obtíže. V případě potřeby může rodina Dany využít možnost rodinné a systemické terapie, v rámci které může terapeut facilitovat komunikaci ohledně dopadu jejího zdravotního stavu na ostatní rodinné příslušníky. 

Kontakt: www.mojra.cz