Občas přijde pocit klidu sám od sebe. Vzpomenete si, kdy se vám to stalo naposledy? Když jste dodělali nějaký nepříjemný úkol, když něco dobře dopadlo, když jste se usadili na dovolené ke krbu s vínem? Jsou to tak výjimečné okamžiky, že si je skoro každý dobře pamatuje. Většinu času ale žijeme ve světě plném signálů a vyrušení, takže pocit klidu si musíme aktivně vydobýt.

Jenže – nezní to jako protimluv? Aktivně si vydobýt pocit klidu? Spíš to vyvolává úzkost z toho, jak těžké bude odbourat stres. Už samotné známé postupy, jako hluboké dýchání, meditace nebo mantry na vyčištění hlavy, můžou spouštět úzkosti a obavy, že se to nepovede.

Bezpečí je nejdůležitější

Věda ale přináší naději, že přece jen existuje způsob, jak ke klidu a pocitu bezpečí aktivně dojít. Klid není jednou ze základních potřeb člověka. Na Maslowově pyramidě potřeb leží bezpečí a jako základ pod seberealizací, uznáním a láskou. Těsně nad základními fyziologickými potřebami, jako je jídlo či dýchání. Jakmile nemáme pocit klidu a bezpečí, jdeme do obrany, jsme v pohotovosti a v žilách nám koluje adrenalin. Někdy je takové vybuzení nutné, udržuje nás v chodu. Naše mysl ví, že nás musí udržet naživu, takže jakékoliv ohrožení ji aktivuje, klid mizí a tělo ví, že je v nebezpečí. Jenže v současné době se tyhle pocity často aktivují zbytečně, vinou věcí, které nás ve skutečnosti neohrožují a nemají větší význam. Vybije se nám telefon, spadne aplikace do banky, zapomeneme PIN, jedeme na schůzku o pět minut později… Nic z toho neznamená hrozbu zranění nebo smrti, ale přesto nám mozek neustále jede ve vyčerpávajícím pohotovostním módu.

Minulé roky nám připravily stres skutečný. Jsme unavení z neustálého ohrožení. Jenže i teď je klid a zklidnění nutnou podmínkou zachování zdravého rozumu. Věnovat se aktivnímu zklidnění je naprosto základní. Jedině zklidněná mysl může relaxovat a potom znovu normálně fungovat.

Naučte se nové techniky

Uklidnění se dá naučit. Jakýmkoliv způsobem, který si zvolíte. Ať už to budou zmíněné dýchací techniky, jógová praxe, nebo cokoliv jiného. Odborníci ze serveru Psychology Today sepsali nejúčinnější postupy různého kalibru. Pro vás i vaše děti.

  1. Nedělejte závěry, dokud nemáte všechny informace.
  2. Naplánujte si něco, na co se budete těšit.
  3. Rozlišujte mezi drobnou překážkou a koncem cesty.
  4. Podívejte se na svoji situaci ze všech možných úhlů.
  5. Přerušte kolotoč myšlenek – procházkou, knihou, spánkem.
  6. Pijte hodně vody.
  7. Vzpomeňte si na někoho, kdo bere překážky s optimismem.
  8. Ukliďte si.
  9. Zeptejte se sami sebe: Mám se z toho nějak poučit, nebo zapomenout a jít dál?
  10. Postěžujte si a jděte dál.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Maslowova_pyramida

https://www.psychologytoday.com/intl/articles/202105/the-high-cost-calm