Za prvé si pojďme říct, že „po rozvodu“ znamená po odchodu ze vztahu, protože kdybyste měla čekat na první rande do doby, než soudy uspořádají zbytek vašeho života, taky byste na něj mohla dorazit podepírána pravnoučaty.

První schůzku si dejte tehdy, až na ni budete mít chuť. A až na Tinderu, seznamce nebo v práci narazíte na někoho, s kým chcete přijít o své znovupanenství. Čímž nemyslíme sex (to je na vás), ale znovusezení s někým novým v restauraci, znovudržení někoho nového za ruku a znovuvyprávění historek z vašeho života. Rozsáhlá studie uspořádaná v USA za účasti 1 700 žen agenturou Worthy zjistila, že na první rande vyrazí 65 % žen do roka od rozpadu vztahu, a to 80 % z těchto žen mělo děti. To je dobrá zpráva. Nové začátky jsou důležité, i když někdy náročné.

Ten správný kandidát

Na erotiku na chvíli zapomeňte, na prvním místě je bezpečnost. Na první rande vyrazte jenom s tím, u koho jste si jistá, že nemá doma sbírku tělesných součástek vašich předchůdkyň. Zjistit to (a taky, jestli není ženatý, rasista, odpůrce dětí a zvířat, případně exhibicionista) nějakou dobu trvá. Proto ten měsíc citovaný v úvodu. Jestli se chcete na konci prvního rande dočkat hezké pusy a pak případného pokračování, je základní prokádrování nutné. Alespoň podle mě.

Nové místo, nová šance

Nechoďte do své oblíbené restaurace ani do té jeho. Nechoďte ani do parku, kde už jste měla pět jiných schůzek, ani na most, kde vás pan exmanžel požádal o ruku. Oprostěte prostě svoje první rande v nové etapě od všech vzpomínek, ať je místo na nové. A taky ať se můžete soustředit na kandidáta. Pracujeme přece na tom líbání, že.

Bavte se

Nejste tu na pohovoru do nové práce ani nezkoumáte svého společníka coby možného otce svých dalších dětí. Prostě se chcete bavit. Hluboká témata, čerstvá traumata a uslzené sebereflexe si nechte na jindy nebo na nikdy. Plácejte, smějte se, pozorujte ho, jestli se vám líbí, a koukejte, jestli se líbíte vy jemu. Tohle je ta nejlepší část. Pochvalte se. Ještě nedávno jste doma ležela v pyžamu, jehož stav by denní světlo nechtělo vidět, a myslela jste, že všichni chlapi by se měli dobrovolně nahlásit k odstřelu. A vidíte – teď vám to sluší a popíjíte rulandu s úplně cizím chlápkem.

Vysvědčení

Někdy touhle dobou dospíváte k rozhodnutí, aniž by o tom váš kandidát věděl. Podle už zmíněné studie (i našich osobních zkušeností) je sexuální přitažlivost při navazování nového vztahu nebo flirtu na úplně prvním místě. Umístilo ji tam 92 % z dotázaných žen. A uvědomit si, jestli nás někdo přitahuje, netrvá moc dlouho. Takže spíš než kdo zaplatí večeři (nechte ho platit, vaše šaty, vlasy, nehty a make-up stály trojnásobek toho, co jeho oblek), si touhle dobou pomalu rozhodněte, jaké bude finále. „Díky, domů půjdu sama,“ nebo „Ano tady bydlím, díky za doprovod, ale nezlob se, víc mezi námi nevidím,“ nebo snad „............“?

Jako jízda na kole

Předpokládejme, že směřujete ke třetímu závěru. Tedy puse, která vám připomene, že kolena jsou tu hlavně od toho, aby se klepala. Nechte atmosféru dělat její práci a trochu tomu pomozte. V internetovém magazínu pro muže po rozvodu (ano, i oni potřebují poradit) se píše, že mohou ženu na prvním rande políbit, pokud: „Prodlužuje rozloučení, mile se usmívá, kloní hlavu na stranu, hraje si s vlasy, dotkne se vaší paže…“ Tak, lepší návod už nedostanete. Ale ani ho nebudete potřebovat. U randění po rozvodu ve skutečnosti platí jenom jedno pravidlo. Jeďte vlastním tempem, ono to přijde.