Jak přesně jídelníček ovlivňuje kondici prostaty neboli předstojné žlázy, zkoumají už roky celé vědecké týmy.

Pozornost, která se jí věnuje, pramení z faktu, že počet mužů, které problémy s ní trápí, je každý rok vyšší.

Jedno z vysvětlení nárůstu případů je ale i v tom, že se podstatně vylepšily i vyšetřovací metody. Každopádně čím dříve se na problém přijde, tím je pravděpodobnost relativně bezstarostného dalšího života vyšší. Ještě před čtyřiceti roky představoval karcinom prostaty fatální výhled. Kampaň TSK pro chlapy před pár lety konečně hlasitě upozornila na fakt, že muži na preventivní prohlídky u lékaře moc nedají a s potížemi přicházejí pozdě. Pravidelně si nechat po padesátce prohlédnout prostatu by mělo být úplně normální – jde o vyšetření, které k preventivní prohlídce patří. Některé pojišťovny už dnes mužským klientům hradí od jistého věku preventivní vyšetření prováděné z malého vzorku krve. Zjišťuje se při něm přítomnost vyšší hladiny krevní bílkoviny v době, kdy nemocný ještě nepociťuje žádné subjektivní obtíže.

Přitom problémy s prostatou bezpochyby zhoršují kvalitu života i sexuální kondici. Zvětšená prostata je bolestivá a způsobuje častější nucení k močení, to je bolestivé, nekompletní a moč často odchází samovolně i v nevhodné chvíli. Proto je dobré na prostatu myslet dřív, než začne zlobit. A proč ne rovnou v kuchyni?

Rajčata, zelí, brokolice

Na složení stravy záleží, což dokazují velké regionální průzkumy. Jsou místa na zemi, kde se rakovina prostaty téměř vůbec nevyskytuje. Ne náhodou to jsou země, kde se jen minimálně konzumuje tučné maso a jídelníček je v nich založen na rostlinné stravě. Asie a Japonsko jsou místa prostatám zaslíbená. Ovoce, zelenina a rostlinné bílkoviny by tedy měly tvořit základ jídelníčku u lidí, kteří mají rakovinu prostaty v rodinné anamnéze, případně ji diagnostikovali přímo jim. Denně by každý muž měl zkonzumovat dva a půl hrnku ovoce a zeleniny, čemuž se mnozí brání.

Jsou však druhy zeleniny, které to s prostatou umí víc než jiné. Nenápadným pomocníkem jsou rajčata. V nich obsažený lykopen je důležitý antioxidant, který chrání organismus před poškozením škodlivými vlivy prostředí. Snižuje tak pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty. Spolehlivým pomocníkem je také sója, sójové proteiny obsahují izoflavonoidy, které mají na ochranu prostaty kladný vliv. Zelené sójové lusky (edamame) ještě k tomu snižují hladinu testosteronu – a čím méně testosteronu, tím méně živin pro rychle rostoucí rakovinotvorné buňky. Není třeba se ládovat lusky od rána do večera, stačí je začít přidávat do příloh a salátů. Prospěšná prostatě je i košťálová zelenina – zelí, brokolice a květák. Chemická látka I3C, která je v nich obsažená, dokáže, podle vědců z USA, zabránit rakovinnému buněčnému bujení. Dokázal to výzkum vědců z univerzity v Georgtownu, kteří sledovali souvislost mezi jídelníčkem a onemocněním rakovinou prostaty.

Pozor na váhu

Lékaři pacientům doporučují zhubnout při řadě potíží a urologové v tom nejsou výjimkou. I při zvládání problémů s prostatou prospěje pár kilo dolů, okud má pacient nadváhu. Důležitý je i jídelníček bohatý na omega 3 mastné kyseliny – tučné mořské ryby jsou jedinou tučnou potravinou, která by se v mužském jídelníčku měla objevovat bez omezení. Švédská studie, trvající třicet let, potvrdila, že muži, kteří jedli hodně tučných ryb, se třikrát méně často léčili s nádorem prostaty. Další důkaz, že zdraví se často skrývá v tom, co jíme.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články