Když jste čerstvě zamilovaní, všechno je zalité sluncem. Chcete být pořád spolu, srdce vám tluče až v krku. Endorfiny vám lezou i z uší a díky nim svítíte štěstím jako žárovka. Vědci tomu říkají období limerence a po něm následuje fáze hluboké lásky a důvěry, zhruba na tři roky. Její součástí je každodenní život a rutina, ale dohromady dávají funkční láskyplný vztah. Znáte se, žijete spolu, plánujete dovolené, podporujete se a zajímáte se o sebe, smějete se spolu… A pak nastoupí rutina.

Znamení problémů

Než se pustíme do rozboru, musíme zdůraznit, že mírné ochlazení vášnivé lásky ještě neznamená, že je po vztahu. Jen změnil svou podobu. Nicméně existují určité součásti láskyplného vztahu, které nemizí, ať je v jakékoliv fázi. Jejich ztráta pak signalizuje konec. Jsou to respekt, blízkost, pozornost a vzájemný zájem. Na nich poznáte, jestli jde váš vztah ještě zachránit.

Na otázku: Proč už mě nemiluje? se nedá jen tak jednoduše odpovědět. Odpověď vám může dát jen váš partner, ale možná ani on neví přesně, co se stalo. Láska je emoce a může zeslábnout časem, bez nějaké konkrétní velké příčiny. Co by vás mělo varovat?

1. Už se vás nedotýká

Žádný polibek na přivítanou, žádné tulení na gauči, pohlazení jen tak… to může být prvním signálem, že láska ochladla. Protože člověk, který je ve vztahu spokojený, to projevuje dotykem a potřebuje být ke svému partnerovi blízko. Nejde o nějakou pravidelnost, ale o samozřejmost, s jakou se to děje.

2. Už se nezajímá o váš život

Jak ses dneska měla? Co jsi dělala? To jsou pravděpodobně nejčastější otázky, které si partneři kladou. Někomu se mohou zdát samozřejmé, až stereotypní. Ale pokud mátě někoho rádi, chcete vědět, co dělá, kde je, kdy přijde a co plánuje na další týden. Jakmile tenhle zájem vymizí, je po lásce.

3. Už se bavíte jen o praktických věcech

Hluboké debaty o smyslu světa a napojení přes společné myšlenky – to jde snad jen na začátku vztahu, kdy zjišťujete, jestli vidíte svět stejně a zajímá vás u toho druhého i ten nejhlubší kout jeho duše. To samozřejmě nemůže probíhat každý večer po několik desetiletí. Ale pokud už mluvíte jen v datech, číslech a plánech, kdo má kdy kde být, měli byste zpozornět. Zvlášť pokud zjistíte, že během vašeho projevu ten druhý hledí zamlženým pohledem do dálky. Buď se nudí, nebo už je v duchu s někým jiným.

4. Už vás nechválí a neobdivuje

Každý člověk jezdí na chválu a miluje komplimenty. To není povrchní, ale lidské. Ženy chválu od svých partnerů vyloženě potřebují k životu. Za svůj vzhled, za úspěch v práci, za jídlo, zařízení dovolené, to je jedno. Získávají tím od partnera uznání a ocenění, díky kterému mohou s láskou pokračovat dál. Když to ustane, není na jaké vlně plout.

5. Už se nehádáte, protože je mu všechno jedno

Páry, které se nehádají, rozhodně nejsou perfektní. Každé partnerství totiž potřebuje konstruktivní výměnu názorů. Čas od času. Nebo klidně denně. Podle společného vkusu. Pokud se jeden z partnerů konfrontaci vyhýbá, protože je mu vlastně úplně jedno, čeho se týká, potom jsou jeho city na bodu mrazu. A je jen otázka času, než nebude ani fyzicky přítomný, abyste se pohádat mohli. Nakonec bude radši v práci než s vámi.

Jak to zachránit?

Musejí chtít oba. U vztahu, který vykazuje výše zmíněné problémy, už to nespasí nové spodní prádlo ani obří pugét květin. A musejí si nechat pomoct od odborníka. Takový smotanec totiž doma nerozpletete. Kde je vůle, tam je i cesta. Takže to nevzdávejte, pokud vám stojí za to bojovat.