Člověk si čistí zuby dvakrát denně a bere to jako samozřejmost. Podobný hygienický rituál bychom přitom měli provádět i u psů, a dokonce i koček. Pokud totiž tuto péči zanedbáme, bude se na zubech hromadit zubní plak a ukládat se u dásní, kde pak způsobí paradentózu. Podle zvěrolékaře Michala Daška není radno toto onemocnění podcenit. Nejen, že je pro zvíře velmi bolestivé, ale může mu způsobit další zdravotní komplikace.

„Neodstraňovaný zubní plak postupně mineralizuje a mění se v žlutohnědý tvrdý povlak – zubní kámen. Jeho narůstající vrstva odchlipuje dáseň a uvolňuje tak cestu bakterií přímo k zubům. Bakterie zde mají ideální podmínky k množení a časem se zde rozvine zánět. Ten způsobí paradentózu, tedy zánět dásní, který může skončit úplnou ztrátou chrupu. Zánět dásní a závěsného aparátu zubů je přitom jedním z vůbec nejčastějších onemocnění psů i koček,“ popisuje veterinární lékař a dodává, že rizikem je zde nejen právě ohrožení chrupu zvířete, ale i jiných orgánů. Bakterie totiž během zánětu produkují značné množství toxických látek, které oslabují srdce a ledviny a mohou je i poškodit.

Jak paradentózu u zvířete odhalit?

Zda váš mazlíček trpí zánětem dásní, zjistíte pouhým okem. Paradentóza je totiž doprovázena zarudlými, krvácivými dásněmi, které může lemovat žlutohnědá vrstva zubního kamene. To celé dotváří silný zápach z tlamy. V takovém případě je již nutný zásah veterináře, kdy se v první fázi zánět zaléčí antibiotiky a poté lékař psovi v celkové anestezii odstraní zubní kámen ultrazvukem, případně vytrhne již poškozené zuby. Jestliže má váš chlupáč chrup opravdu špatný, vytržení se nebraňte. „Pes se konečně zbaví bolesti, kterou mu zkažené zuby způsobují a obvykle zvládne i se zcela vytrhaným chrupem přijímat obvyklou stravu,“ podotýká Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a osvětu v péči o zvířecí parťáky.

Zdroj: Youtube

Dentální hygienu trénujte od štěněte

Abyste problémům se zuby u vašeho čtyřnohého přítele předešli, je vhodné čištění trénovat už od štěněte, aby si na něj pes zvykl a bral ho jako samozřejmost. Důležité je čistit alespoň jednou denně. Určitě ale nepoužívejte lidské pasty, mohly by svým složením pejskům uškodit. Na trhu seženete speciální zubní pasty i kartáčky přímo psy.

Nelíbí se vašemu hafanovi čištění? Pak sáhněte po speciálních granulích, přídavcích do jídla nebo dentálních pamlscích, které proti zubnímu plaku působí. Pomoci mohou i hračky nebo velké tvrdší kosti, ovšem ne drůbeží, na nichž si pes zuby obrušuje, čímž plak mechanicky odstraňuje.

Zdroj: vlasta.cz Veterinární klinika Fénix

Související články