Nejspíše neexistuje jeden ideální způsob, jakým se zbavit přebytečných kil, každému vyhovuje něco trochu jiného. Ale příliš rychlé hubnutí, třeba deset kilo měsíčně, představuje riziko pro všechny. Výjimkou jsou lidé, kteří potřebují zhubnout například proto, aby mohli podstoupit nějaký operační zákrok – v takovém případě tak ovšem musí činit pod dohledem lékaře.

Lékaři jako o rychlém, či dokonce extrémním hubnutí mluví tehdy, pokud člověk dlouhodobě hubne tempem vyšším než kilo týdně, protože se to může odrazit na vašem zdravotním stavu. Některé potíže mohou vypadat neškodně, jako je třeba vypadávání vlasů nebo zimomřivost. Ve skutečnosti si však můžete ublížit po psychické i fyzické stránce.

5 nejzávažnějších důsledků extrémního hubnutí

1. Ztráta svalové hmoty

Když příliš rychle zhubnete, neztratíte jen tuk, ale také svaly. Výsledkem je nejen zpomalení spalování, ale také paradoxně větší zátěž pro celé tělo – když například budete chodit do schodů, mohou vás začít více bolet klouby nebo záda, protože svalová opora už není taková.

2. Elektrolytická nerovnováha

Rychlé hubnutí podle nesmyslných diet často znamená, že vám v těle mohou chybět některé důležité prvky. Jakákoli nerovnováha v tomto směru může být potenciálně nebezpečná a může způsobit křeče nebo třeba srdeční arytmii.

3. Nedostatek základních živin

Kromě toho může nedostatek určitých živin, jako je vitamin D a vápník, vést ke zvýšenému riziku zranění, protože budete mít křehčí kosti. Dalším důsledkem nedostatečné výživy může být anémie, která se vyznačuje pocity slabosti a mdlobami a může se objevit, když bude příliš málo železa.

4. Žlučové kameny

Vznikají například tehdy, když se ve žlučníku neuvolňuje dostatek trávicích šťáv, protože člověk extrémně málo jí. Tyto šťávy pak ztvrdnou uvnitř žlučníku a mohou ucpat odtok žluči, což je hodně bolestivá záležitost.

5. Drastický pokles hladiny energie

Konzumace nedostatečného množství kalorií vede k silné únavě, která vás může omezovat v soukromém i pracovním životě, ovlivňuje i schopnost soustředění se. Ovlivnit může i vaši náladu – extrémní hubnutí je často doprovázeno neustálou podrážděností.

Pokud jde o samotné hubnutí, ani tady se na rychlodiety nedá spolehnout. „Bohužel nijak neřeší samotnou příčinu obezity, často jsou zbytečně přísné a člověk neztrácí tuky, ale taky svaly, což naopak zpomaluje naše spalování,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

Pokud někdo za život vyzkouší více takových diet, jeho metabolismus paradoxně zleniví natolik, že každý další pokus o hubnutí bude těžší a těžší. Už proto, že jakmile člověk s radikálním odpíráním jídla skončí, tělo má tendenci vrátit se k původní váze a rychle nabírá, bohužel spíše tuk než svaly. Aby hubnutí fungovalo i příště, musela by být dieta ještě přísnější. Takže tudy raději ne.