„Myslela jsem, že snad špatně slyším. Chtěla jsem snaše udělat radost, a než abych kupovala zbytečnosti jako oblečení, ze kterého miminko hned vyroste, pořídila jsem za výhodnou cenu dvouměsíční balení papírových plenek. A dozvěděla se, že oni je používat nebudou, protože chtějí vnučce dávat jen látkové pleny,“ popisuje svou zkušenost Zdena z Náchodska.

Sama si v době, kdy vychovávala svoje děti, jednorázovky dopřát nemohla. U prvorozeného dítěte tu nebyly k mání vůbec, u mladšího syna sice ano, ale v podstatě za stejnou cenu jako dnes, ovšem s tehdejšími příjmy je šlo používat jen naprosto výjimečně. Mladou rodinu proto nechápe – vždyť si zbytečně přidělávají práci!

Zrovna u plenek to tak úplně není, protože na rozdíl od minulosti je není třeba složitě vyvářet nebo žehlit, prostě se vyperou v pračce a případně usuší v sušičce. Celkově s nimi ale přece jen více práce je, už proto, že miminko se musí přebalovat častěji, nebo proto, že nepoužité plenky je třeba někde skladovat, případně je zbavit největšího znečištění před tím, než poputují do pračky.

Myslíme na planetu a budoucnost, hájí se mladí rodiče

Hlavní motivace? Tou bývá ekologie, protože i když na jejich praní padne nějaká energie a prací prášek, celková ekologická stopa je ve srovnání s tou při používání jednorázovek skutečně mnohem menší. I když si samozřejmě můžete hned začít počítat spotřebovanou energii a prací prášek…

Celkově jde o příklon k udržitelnějšímu způsobu života, kam patří mimo jiné i snaha o zdravé stravování, někdy rovnou ve formě bio. Matky, které dlouho kojí, vycházejí z výzkumů, že to prospívá dětem nejen po stránce výživové, ale i psychické. Proto jim dopřávají mateřské mléko podstatně déle než půl roku, jak zní základní odborné doporučení. Onoho půl roku by se mělo dítě kojit plně, bez příkrmů – a skutečně v té době nepotřebuje čaj nebo vodu, i když se to tak dříve dělávalo. Po půl roce se mají začít přidávat příkrmy a je pravda, že i to některé matky odkládají na věk sedm osm měsíců. Dětem to ale nemusí nijak ublížit.

Rozhodně jim neublíží nošení a časté mazlení, tady už se odborníci shodují, že studený odchov, tak populární v době mládí dnešních padesátníků a čtyřicátníků, byl špatně a že s opačným přístupem nehrozí, že by se dítě snad rozmazlilo. Samozřejmě, nezvykne si rezignovaně ležet v postýlce a bude plakat, když bude samo, ale z dlouhodobého hlediska je dokázáno, že takové děti jsou pak naopak samostatnější.

Některá babička neuspěje s nákupem plenek, jinou pošlou mladí rodiče k šípku s botami – dnes už totiž neplatí, že čím pevnější bota, pokud možno kotníková, tím lépe. Některé matky rovnou volí takzvanou barefoot obuv, hodně širokou a s tenkou podrážkou, v níž se chodí skoro jako naboso. Je pravda, že tady se odborníci ještě neshodli v tom, zda je dobré v nich chodit i po tvrdém městském povrchu. Rozhodně je ale fajn, že jsou boty široké a měkké.

Nechte si to pro sebe

Pokud je to jen trochu možné, nehodnoťte přístup svých dětí a jejich partnerů k vnoučatům. Jak vysvětluje psycholožka Markéta Jarolímková, vnoučata nejsou vaše děti, hlavní slovo a rozhodování mají mít vždy rodiče. „Samozřejmě můžete namítnout, že máte své životní zkušenosti a dokázali jste vychovat své děti. To nelze popřít. Ano, vychovali jste své děti, nechte je tedy vychovávat ty jejich. Máte jen poradní hlas,“ uvedla pro web Psychologie.cz.

Pochopitelně, může se stát, že se vám některé výchovné praktiky nebo přístup k péči vůbec nebudou zamlouvat, nebudete s nimi souhlasit. „Pokud byste doopravdy měli dojem, že je to špatně a dítěti to ubližuje, vždycky se dá s rodiči promluvit, dejte ale pozor, aby to bylo v soukromí, nikdy ne před dětmi,“ dodává psycholožka. Může se stát, že to vaši mladí trochu přehánějí a moc hrotí, a máte pravdu, že jedna tatranka ještě nikoho nezabila, ale přesto je pokud možno respektujte.

Pokud jde o zmíněnou tatranku – jídlo je velice častým bodem sporu. Do hry vstupuje nejen snaha jíst zdravě, ale také všelijaké alergie a intolerance, o kterých se toho před nějakými třiceti lety moc nevědělo. Dnes skutečně přibývá dětí, které jsou alergické třeba na bílkovinu kravského mléka, vejce nebo třeba kakao, a proto je skutečně potřeba jejich jídelníček řešit. Jedna tatranka je sice nezabije, ale může se jim kvůli tomu rozjet bolestivý ekzém.