Není pochyb o tom, že probiotika patří mezi nejprodávanější potravinové doplňky. A není v tom žádné šarlatánství, skutečně mohou pomoci k lepšímu zdraví střev a posilují naši imunitu – více ve studii ZDE.

Ale to, zda pomáhají i v momentě, kdy se rozhodneme zhubnout, zase tak jisté není. Probiotika jsou vlastně přípravky obsahující živé mikroorganismy – většinou jde o nějaký komplex laktobacilů a bifidobakterií, které když jsou podávány v adekvátním množství, znamenají pro člověka zdravotní přínos. Obsahují je rovněž některé potraviny, buď samy od sebe, nebo proto, že je tam výrobce přidal.

Za co mohou rozhozené bakterie

Vztahem mezi probiotiky a hubnutím se zabývala například studie z roku 2020, která naznačuje, že by probiotika mohla znamenat významnou pomoc v léčbě nadváhy a obezity – více ZDE.
Vědci se zabývali vztahem mezi střevním mikrobiomem a hmotností – je už všeobecně známo, že v našich střevech žijí miliardy bakterií a že jde o více než tisíc různých druhů. Pokud není tato bakteriální flóra v rovnováze, může se to negativně projevit na našem zdraví. Někteří vědci jsou přesvědčení, že to může zamávat i naší váhou, protože například stoupá inzulinová rezistence a tělo si ukládá více tuku.

Je nicméně dobré uvědomit si, že výzkum v této oblasti je teprve v začátcích – bohužel nestačí do sebe sypat spoustu probiotik a doufat, že vaše hmotnost půjde dolů. Zdá se ale, že lidé s nadváhou a obezitou mají jiné složení střevních bakterií než jedinci, které váha nijak netrápí. Podle této studie to například vypadá, že obézní lidé mají ve střevech vyšší poměr bakterií firmicutes a bacteroidetes a že v jejich případě může užívání probiotik pomoci vylepšit stav střevní mikroflóry a usnadnit hubnutí, o které se ovšem musí sami aktivně snažit například pomocí úpravy jídelníčku a cvičení.

Také další studie naznačují, že podávání probiotik u části lidí činí hubnutí snazším, než když tyto tabletky neužívají, ale není vždy úplně jasné, proč se tak děje. Výzkumníci si myslí, že probiotika mohou podpořit hubnutí tím, že mimo jiné ovlivňují metabolismus mastných kyselin a sacharidů v těle a tím ovlivňují chuť k jídlu a metabolismus. Zřejmě mohou také zvýšit citlivost na inzulín, který hospodaří s přijatým cukrem a má vliv na ukládání tuku do tělesných zásob.

Přesto je důležité mít na paměti, že výzkum zkoumající potenciální účinky probiotik na hubnutí stále probíhá.

Zdroje:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/probiotics-for-weight-loss-what-is-the-evidence#The-bottom-line

https://joinzoe.com/learn/probiotics-and-weight-loss