Britská monarchie tu svatbu potřebovala. Zemi se nedařilo, ostrovy sužovala ekonomická krize, obrovská nezaměstnanost a občanské nepokoje. I proto se královna Alžběta II. rozhodla uspořádat pohádkovou svatbu pro svého prvorozeného syna a následníka trůnu prince Charlese. I proto, aby lidu v těžkých časech připomněla význam monarchie a předvedla ji v tom nejzářivějším světle.

video
Je nám líto, ale vložené video již není dostupné.

A že zářilo. Už v předvečer svatby se v zemi rozsvítilo 101 slavnostních ohňostrojů a druhého dne všichni s napětím očekávali příjezd devatenáctileté nevěsty v proskleném kočáře ke katedrále sv. Pavla. Tam se konala královská svatba poprvé od počátku 16. století, jelikož katedrála je větší než Westminsterské opatství, kde se vdávala královna Alžběta II., její sourozenci i rodiče. A na svatbě Diany a Charlese, která se uskutečnila 29. července 1981, bylo všechno zkrátka větší a honosnější.

Nejsledovanější svatba v historii britské monarchie

Nevídaný byl počet hostů i pozvaných hlav států, počet policistů střežících klid i počet lidí, kteří obřad sledovali v televizi. Podle BBC, která událost přenášela, svatbu sledovalo více než 750 milionů lidí ze 74 zemí světa. Jen v Británii k obrazovkám usedlo přes 28 milionů diváků. Asi nikoho nepřekvapí, že tuto svatbu ve sledovanosti netrumfl žádný z předchozích obřadů, nicméně ji nepřekonala ani žádná z následujících, včetně slavnostního dne prince Williama s vévodkyní Kate či prince Harryho s Meghan Markle. Ani okázalá svatba, jedna z nejdražších v historii, páru štěstí nepřinesla a manželství skončilo o patnáct let později dramatickým rozvodem.

Co jste možná o svatbě nevěděli

Co jste možná o svatbě nevěděli

- Diana Spencer během obřadu nervozitou spletla pořadí křestních jmen prince Charlese

- svatbu sledovalo 750 milionů lidí po celém světě

- svatba stála 57 milionů liber

- v kostele mezi 3500 hosty seděla světová společenská smetánka

- Diana a Charles se před svatbou setkali pouze třináctkrát

- dva dny před obřadem byla Diana tak rozrušená, že chtěla svatbu odvolat

- v týdnech před svatbou se údajně poprvé projevila u Diany bulimie

- svatební šaty připravil salon, který založili sourozenci Elizabeth a David Emanuelovi. Na střežení salonu byla najatá ochranka

- šaty měly nejdelší vlečku v historii britských královských svateb – měřila 7,6 metru

- na svatbě měli 27 dortů

ZDROj: Vlasta.cz, denik.cz, smithsonianmag.com