Jedni gratulují, jiní si ťukají na čelo. Z USA přišla zpráva, že Harry a Meghan, někdejší členové britské královské rodiny, se chystají převzít poměrně prestižní cenu Ripple of Hope, kterou každoročně uděluje nadace Roberta F. Kennedyho. Vždyť posuďte sami – cenu v minulosti dostali například bývalý prezident USA Bill Clinton a jeho žena Hillary Clinton, kdysi ministryně zahraničí Spojených států, dále další z prezidentů Barack Obama, a především celá řada často vězněných disidentů a bojovníků za lidská práva z celého světa.


Nyní se k nim přidá i Harry a Meghan, a to za kritiku britské královské rodiny. Či spíše za otevření problematiky rasismu v britské královské rodině, jak vysvětlila Kerry Kennedy, dcera někdejšího senátora Roberta F. Kennedyho, bratra prezidenta Johna F. Kennedyho.


„Nebáli se v nejstarší instituci Spojeného království postavit proti strukturálnímu rasismu, řekli jim, co dělají špatně,“ uvedla mimo jiné Kerry Kennedy, která v nadaci působí. Narážela zřejmě na situaci před narozením prvního dítěte slavného páru, u nějž prý rodina byla zvědavá, jakou bude mít barvu, jak před časem popsala rozhořčená Meghan, jejíž maminka je afroamerického původu.


Harry a Meghan se záhy po narození prvního syna Archieho rozhodli – nejen kvůli tomu, ale i pro další věci, s nimiž se nedokázali v Británii sžít, odejít do Meghaniny rodné země a v roce 2020 přesídlili do USA. Tam se také dozvěděli, že se stanou laureáty ceny, kterou před nimi získal například jeden z předních amerických bojovníků za lidská práva Martin Luther King, nebo bývalý jihoafrický bojovník proti apartheidu a nositel Nobelovy ceny míru Desmond Tutu.


Rozhodnutí ovšem vyvolalo i značnou kritiku. Jsou lidé, kteří se domnívají, že Harry s Meghan si cenu nezaslouží. Mezi ty nejhlasitější patří dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny profesor David Nasaw, autor slavné knihy o Robertu F. Kennedym, zvaném Bobby nebo RFK, jenž byl zavražděn v roce 1968. „Považuji tento nápad za něco mezi fantasticky směšným a nehorázně směšným. Zkrátka je to absurdní,“ citovala Nasawa řada médií.


Harry a Meghan se o cenu za tento rok podělí s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.


Zdroj: Vlasta.cz, https://people.com/royals/meghan-markle-prince-harry-receiving-award-for-heroic-stand-structural-racism-monarchy-kerry-kennedy/

Související články