Existují vlastně hned dva důvody, proč mají lidé šanci, že to bude právě přerušovaný půst, díky němuž dokážou zhubnout.

Jednak skutečně sníží příjem kalorií, samozřejmě za předpokladu, že v povolených časech nejedí přes míru, pak by to nefungovalo. A za druhé, studie naznačují, že přerušovaný půst udržuje metabolismus neustále ve střehu a hubnutí se tak nezasekne, jak se to jinak lidem často stává – první týdny to jde skvěle, pak se úbytek váhy na dlouho zastaví, což je poněkud demotivující.

Zdroj: Youtube

Některé lidi děsí představa, že budou muset dlouhé hodiny hladovět, ale ani ve zřejmě nejčastějším rozvrhu 16:8 to nakonec není tak hrozné. Člověk by bez jídla měl vydržet 16 hodin, ale pokud osm z nich prospí, zbývá mu bez jídla osm hodin, čtyři si může dát po probuzení a čtyři před spaním, což už se dá vydržet.

Méně kil, více zdraví

Výzkum zjistil, že přerušovaný půst může vést ke snížení hmotnosti až o osm procent počáteční hmotnosti za čtvrt roku, což je srovnatelné s množstvím očekávaného úbytku hmotnosti při dietě založení na přísné dietě a omezení energetického příjmu. Navíc zlepšuje stav kardiovaskulární soustavy a hospodaření těla s inzulínem.

Pro představu, nedávná studie sledovala 100 žen s nadváhou, které držely půst 5:2 (pět dní jedly přiměřeně, dva velmi málo) a druhých sto žen, které svůj dosavadní denní příjem snížily o čtvrtinu – obě skupiny žen v následujících třech až šesti měsících zhubly v průměru stejně.

Na druhou stranu, i hubnutí pomocí přerušovaného půstu může ztroskotat, protože do hry vstupuje stres, občasné přejedení se nebo riziko, že se člověk v povolených hodinách přejí. Na problémy si mohou zadělat i lidé, kteří nasadí příliš dlouhá období bez jídla – takové hladovění může tělo přimět k tomu, že si budete každou přijatou kalorii o to více ukládat. Tyto poznatky shrnuje například tato studie Harvardské univerzity.

Přerušovaný půst se nehodí pro těhotné ani pro ženy, které se pokoušejí o početí, pro kojící, pro lidi s diabetem ani pro lidi, kteří dlouhodobě užívají léky, protože hladovění může ovlivnit vstřebávání léků. S přerušovaným půstem by neměli koketovat ani lidé, kteří mají v anamnéze sklony k poruchám příjmu potravy.

Nejčastější modely přerušovaného půstu

14/10 nebo 16/8

Dva asi vůbec nejpopulárnější rozvrhy, vyšší číslo ukazuje, kolik hodin byste se měli obejít bez jídla, druhé hodiny, během nichž se smí jíst – vychází to na dva, maximálně tři chody denně. Neměli byste jíst extrémně málo, i když je lepší volit pokrmy s nižším obsahem tuků a s vyšším obsahem zeleniny, celozrnných potravin a ovoce.

Pokud si poslední jídlo dáte kolem šesti večer, další si můžete v osm ráno (při rozvrhu 14/10), případně v deset ráno (při rozvrhu 16/8). Během období bez jídla nezapomínejte na dostatek pití, ideální je voda, žádné sladké nápoje, žádné kafe s mlékem.

5:2

Dodržuje pevné zásady střídání dní, kdy se jí běžným způsobem a kdy se množství jídla znatelně omezuje. Pět dní se jí normálně, dva dny – neměly by následovat hned po sobě – se snižuje množství přijaté energie na 2000 až 2500 kilojoulů denně. Pro dva dny se sníženým množstvím přijaté energie je důležitý výběr nutričně hodnotných potravin.


Zdroje: Vlasta.cz, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322293, https://www.livescience.com/benefits-of-fasting, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/types-intermittent-fasting-which-best-you/,

https://content.iospress.com/articles/nutrition-and-healthy-aging/nha170036, https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156

Související články