Přerušovaný půst neboli intermittent fasting není dieta. Je to jednoduše stravovací plán, který vám pomůže při hubnutí. Jídlo ovlivňuje spoustu věcí v našem těle, například hladinu cukru nebo glukózy v krvi či hormony, jako jsou leptin, který tělu říká, že jste sytí. Když ale často konzumujeme jídlo, které je plné sacharidů a ignorujeme, když tělo říká „dost“, jen stěží pak může tělo tuhle energii navíc spálit. Slinivka začne pracovat přesčas a jakákoli další glukóza se uloží jako tuk. Když se pak tenhle cyklus opakuje, zvyšuje se riziko, že přiberete a že dojde k inzulinové resistenci. Přerušovaný půst vám dává možnost změnit to a resetovat. Když se postíte a dáváte tělu mezi jídlu přestávku, hladinu inzulínu se sníží, hladina glukózy se ustálí a tělo dostane šanci věci napravit. Vaše tělo ukládá kalorie (energii) prostřednictvím tělesného tuku. Když ale začnete s přerušovaným půstem, tělo začne procházet mnoha procesy, aby se dostalo k uložené energii.

Kručení v břiše? Začněte pomalu

Začít může být dost těžké, kromě kručení v břiše se můžete cítit unavenější a taky podrážděnější. Proto je dobré nastavit si realistický plán, a začít postupně a pomalými kroky. Teprve až si zvyknete, přijdete na intenzitě a době trvání. Během půstu jezte v osmihodinovém oknu každé 3 hodiny, abyste tělu dodali dostatek potřebných kalorií a živin. Pokud nedosáhnete doporučeného denního příjmu kalorií, může to být nebezpečné.

Jak s půstem začít

Prvních pět dnů berte jako testovacích. První den nejezte nic po večeři, žádné víno, žádné oříšky ani chipsy. Večeře by měla být nejpozději v 20 hodin. Pijte vodu nebo si uvařte bylinkový čaj. Pokud možno skočte do postele co nejdřív, abyste to nesnesitelné kručení a chutě zahnali. Druhý den stačí, když si posunete snídani, místo v 7 hodin se nasnídáte třeba v 10, pokud to vydržíte. Máte-li ráno hlad, napijte se teplé vody, nebo si dejte oblíbenou kávu. Třetí den vynecháte odpolední svačinku a navážete na první a druhý den. Čtvrtý den vynechejte snídani úplně a první jídlo si dáte až v 11 hodin. Opět platí, že vynecháte odpolední svačinu a po večeři už nejíte. Pátý den si to všechno zopakujete a pokud jste to zvládli, drželi jste 16hodinový půst. Teď už si můžete režim upravovat podle sebe a toho, co vám vyhovuje.

Plánujte a nejezte nic nezdravého

Chcete-li zhubnout, bude fajn, když se pokusíte přerušovaný půst držet aspoň 3 dny v týdnu a minimálně měsíc. Ale trvá to samozřejmě déle, pokud chcete shodit více kilogramů. Máte-li nabitý pracovní den, je lepší připravit si jídlo předem. To vám nejen ušetří čas, ale taky vám to pomůže, abyste se někde nepřejedli něčím nezdravým. Protože i když přerušovaný půst není dieta, měli byste jíst zdravou stravu s dostatkem bílkovin, ovocem a zeleninou. Nezapomínejte na dostatek nekalorických tekutin.

Půst není pro každého

A pro koho přerušovaný půst není vhodný? Pro lidi, kteří mají nízkou hladinu cukru v krvi, pro osoby, které někdy trpěly poruchami příjmu potravy, jako je anorexie, bulimie či ortorexie. U někoho může přerušovaný půst narušit spánkové vzorce, nebo zvýšit úzkost. Podle odbornice Cynthie Thurlow není vhodný pro ty, kteří trpí nespavostí. Ti by mělo nejprve zapracovat na spánkové hygieně, pak teprve zkoušet půsty.

Zdroj: https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a38191815/starting-sticking-with-intermittent-fasting/

https://themindsjournal.com/intermittent-fasting-for-weight-loss/