Příliš mnoho cukru rovná se příliš mnoho kil. To platí pro všechny, snad s výjimkou jedinců s mimořádně rychlým spalováním. Ale nejde jen o samotná kila navíc, nadměrný příjem cukrů je spouštěčem cukrovky i kardiovaskulárních onemocnění a může tak výrazně zkrátit život. Podle studie zveřejněné v prestižním lékařském časopise JAMA zvyšuje překročení doporučeného denního příjmu přidaného cukru pravděpodobnost úmrtí na potíže se srdcem nejméně o třicet procent. Přidaný cukr by měl tvořit nejvýše deset procent z denního příjmu energie.

Nebudeme si nalhávat, že seknout se sladkostmi je snadné, protože je to pěkná dřina. Ale dá se jim odvyknout, respektive snížit jejich příjem na úroveň, která už není nebezpečná. Odolat cukru je těžké, protože sladká jídla nám pomáhají, když jsme ve stresu, jíme je na oslavách, útočí na nás v uličkách supermarketů nebo víme, že se ukrývají doma v mrazáku.

Proč vlastně jíme tolik sladkého?

Naštěstí pro nás touha po sladkém se dá zkrotit. Kde se vlastně bere? Důvodů je hned několik a vzájemně se doplňují. Někdy nás ke zmrzlině dovedou rozhozené hormony, někdy je to náš nešťastný návyk zahánět stres čokoládou, jindy stačí, že vidíme za výlohou koblihu, a nedokážeme jí odolat. K tomu je třeba přičíst fakt, že preference sladké chuti je lidem vrozená a užíváme si ji už od nejranějšího věku, je to důsledek evoluce, protože cukry vždycky znamenaly rychlou energii a palivo pro mozek, a to se hodilo. Proto se vlastně ani nedá doporučit, abychom se snažili o sugar free stravování neboli eliminaci veškerých cukrů včetně těch z pečiva a podobně, mohlo by nám to ublížit. Ale omezit bychom ho měli, podívejte se na pět tipů, které by vám mohly pomoci.

Poslouchejte své tělo

Když mluvíme o cukru a chuti na něj, často padá slovo touha, něco, co se dá jen obtížně překonat. Ale zkuste jí hned nepodlehnout, až to na vás zase přijde, a zamyslete se nad tím, co si vlastně chcete tím kouskem karamelové tyčinky vyřešit. Věnujte chvíli snaze pochopit, co se to doopravdy děje – bolí vás hlava, jste ve stresu, máte hlad, nudíte se, chybí vám energie? To všechno se dá vyřešit nějak jinak, sladkost to jen o něco oddálí.

Získejte čas

Vypijte sklenici vody, pětkrát se zhluboka nadechněte nebo si dejte krátkou procházku, případně se alespoň protáhněte. Pokud jste opravdu hladoví, je v pořádku sáhnout po občerstvení. Ale lepší než čokoláda bude třeba bílý jogurt nebo skyr, protože na touhu po sladkém dobře fungují bílkoviny a menší množství zdravých tuků. Kompromisem může být skyr s příchutí, třeba vanilkovou.

Uvědomte si, kdy se to stává

Když se tím budete zabývat, zjistíte třeba to, že vaše sladká krize pravidelně přichází mezi třetí a pátou hodinou odpolední, což je jasné znamení toho, že byste si do jídelníčku měli zařadit svačinu plnou právě bílkovin. Pomůže vám to předcházet nutkavé až nezvladatelné touze po sladkém, a navíc vás to díky tomu nebude nutit se později přejídat k večeři.

Na vyváženosti jídla záleží

Bílkoviny jsou vůbec hodně důležité, proto dbejte na to, abyste jich měli dost i v rámci snídaně a oběda, kde by kromě toho neměly chybět zdravé sacharidy a tuky a samozřejmě zelenina. Takové jídlo vás lépe a na delší dobu zasytí a udrží vám stabilnější hladinu cukru v krvi, právě její kolísání vás totiž žene k piksle s bonbony.

Určitě máte svá oblíbená víceméně zdravá jídla, na která se můžete spolehnout, ale pokud se snažíte omezit touhu po sladkém, zkuste si je trochu zpestřit, třeba tím, že začnete více a rozmanitěji kořenit, skvěle v tomto ohledu fungují jídla s červenou paprikou nebo skořicí. Hledejte a zkoušejte nové recepty a nová jídla.

Můžete také vyzkoušet nové druhy ovoce – sice jsou pořád sladké, a proto se nehodí třeba k tomu, abyste si je dávali před spaním, ale ve srovnání s čokoládou to během dne může být lepší volba.

Nenechte se vykolejit

Určitě svému okolí řekněte, že se snažíte omezit cukry a že uvítáte podporu, ale stejně se najdou lidé, kteří vám to nebudou ulehčovat. Váš partner může být zmatený, když najednou nebudete chtít, aby vám kupoval vaši oblíbenou sladkost, zkuste mu vysvětlit, jak je to pro vás důležité a že v tom není nic osobního.

„Ale pokud tomu dáte řád, klidně si občas něco malého sladkého dejte, jen si to naplánujte předem a pak si to bez výčitek vychutnejte. Doporučuji třeba kousek vysokoprocentní čokolády ke kafi,“ říká Iva Málková, psycholožka, která stojí za úspěšnou společností STOB, pořádající kurzy shazování přebytečných kil.