Nová studie analyzovala údaje od 2 936 žen, které čerpala v jedenácti vlnách napříč Spojenými státy. Vědci zjistili, že ženy, které uváděly, že mají sex aspoň jednou týdně, měly o 28 procent menší pravděpodobnost, že přijdou do menopauzy, oproti ženám, které měly sex méně než jednou měsíčně. „Všimli jsme si, že pozdější menopauzu prožívají spíše vdané ženy, a to nám bylo divné. Proto jsme se zaměřili na sexuální frekvenci – a výsledek byl velmi zajímavý,“ říká Megan Arnotová, hlavní autorka studie.

Má tedy více sexu vliv na oddálení menopauzy? Megan Arnotová pro to má několik vysvětlení. „Je možné, že pokud nemáte sex, nemůžete otěhotnět. A když nemáte sex, udržování ovulační funkce by nemělo smysl.“ Ovulace vyžaduje hodně energie, což může snížit imunitní funkce. Jiné odbornice ale nemají tak docela stejný názor a říkají, že není důkaz o tom, že mít pravidelný sex v padesáti letech oddaluje nástup menopauzy. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že sex může měnit hladiny hormonů, je možné, že tomu tak skutečně je.

Sex pomáhá udržovat vaginu v kondici

Mary Jane Minkinová, gynekoložka a profesorka z lékařské fakulty Yale University Medical School, ovšem říká, že má velké pochybnosti o tom, že by pravidelný sexuální styk nutně oddaloval menopauzu. „Nejlepší korelace, kterou vidím já, je rodinná historie. Pokud matka i sestra měly pozdní menopauzu, pravděpodobně i vy budete mít menopauzu později,“ říká. Jane Minkinová se ale taky domnívá, že je možné, že ženy, které se dostávají do menopauzy a mají pravidelný sex, se cítí pohodlněji. „Ovšem znám spoustu postmenopauzálních žen, které nemohou mít sex kvůli vaginální suchosti a bolesti,“ dodává.

Menopauza je ale více než genetika, upozorňuje Christine Grevesová z nemocnice Winnie Palmer v Orlandu na Floridě. „Jen proto, že vaše matka měla menopauzu v určitém věku, to nutně neznamená, že ji i vy budete následovat,“ říká. Mít pravidelný sex během perimenopauzálního a menopauzálního období ale může také pomoci udržovat vaginu „v dobré kondici“.