Strčit prádlo bezmyšlenkovitě do pračky a jít si po svém? Není to tak jednoduché. I v dnešní moderní době je třeba i u tak běžného úkonu, jako je praní, respektive naskládání oblečení do bubnu pračky a zmáčknutí knoflíku, přemýšlet. Nebo si alespoň nastudovat, jak některé látky prát a dodržovat základní úkony. Teplota vody, ždímání a sušení hraje důležitou roli.

Lehoučké hedvábí

Hedvábí doporučujeme chemicky čistit, prát ho můžete pouze ručně za užití speciálních, jemných pracích prostředků. Perte ho krátce v chladné vodě, oblečení v ní pouze jemně promačkejte a pak vymáchejte ve vlažné vodě, do které jste přidali lžičku vinného octa. Máchání několikrát opakujte, vždy s novou vodou. Po vymáchání oblečení zabalte do měkkého ručníku a opatrně vymačkejte přebytečnou vodu. Nechte sušit rozložené, bez kolíčků.

Přírodní len a bavlna

Bavlnu a len lze ve většině případů prát v pračce na 40–60 °C, viskózu pak při teplotě 30 °C. Bílé materiály je možno prát i při vyšších teplotách a následně bělit. Ždímání nastavte na pomalejší otáčky a prádlo sušte po vytřepání klidně i na šňůře s kolíčky.

Nestárnoucí džínovina

Džínovinu perte samostatně a používejte prací prostředky na barevné textilie. Před praním obraťte kalhoty na rubovou stranu, zapněte knoflíky a zdrhovadla a po praní opakovaně vymáchejte, aby byl dokonale odstraněn prací prostředek a nevznikaly mapy a skvrny.

Heboučká vlna

Vlnu ošetřujte buď chemicky, stejně jako hedvábí, směsi vlny s jinými vlákny můžete i prát. Stejně jako u hedvábí postupujte velmi obezřetně a používejte speciální gely určené pro praní vlny. Ty neobsahují chemikálie jako enzymy a bělidla a mají neutrální či mírně kyselé pH, které brání zplstnatění vláken. Oblečení nikdy nedávejte do sušičky a nesušte je pověšené, mohlo by se tak vytahat a zdeformovat. Vlna a podobné materiály navíc schnou dlouho a jsou poměrně těžké. Nejlepší je nechat prádlo uschnout položené na ručníku nebo třeba na celé ploše skládacího sušáku. Vyhněte se také sušení na topení nebo na přímém slunci.

Transparentní tyl a zdobná krajka

Tyl a krajku perte při teplotě do 30 °C a máchejte je v čisté, vlažné vodě. S pracím prostředkem to nepřehánějte, na oblečení by mohly ulpívat zbytky a vytvářet skvrny, dodržujte doporučené dávkování na obalu. Většina přípravků také rozlišuje dávkování v závislosti na tvrdosti vody – pokud ji u vás doma neznáte, na internetu nebo v drogeriích se dají poměrně levně koupit domácí páskové testovací sady. Tyhle jemné materiály po vyprání nikdy neždímejte, nechte je jen okapat.

Manšestr a fleece

Manšestr a fleece perte při mírných teplotách, max. do 30 °C, samostatně a opět po rubové straně. Zvolte šetrný program na choulostivé prádlo, nebo ekologický či s kratším cyklem. Po praní opakovaně vymáchejte, aby byl dokonale odstraněn prací prostředek.

Samet a plyš

Tyhle látky nechte raději chemicky vyčistit odborníky. Při styku s vodou se u nich zhoršuje kvalita a hlavně vzhled materiálu.

OBECNÉ ZÁSADY PRANÍ TEXTILIÍ

OBECNÉ ZÁSADY PRANÍ TEXTILIÍ

- pokud má oblečení aplikace nebo zdobení jako korálky, kytičky nebo flitry, vložte je před praním do ochranného obalu

- světlé a barevné odstíny perte vždy odděleně

- barevné oblečení před praním nenamáčejte a nesušte ho na přímém slunci

- používejte prací prostředky, které odpovídají charakteru materiálu

- žehlete oblečení po rubové straně, neurčuje-li výrobce jinak

- pokud používáte avivážní přípravky, je nutné oblečení ve vodě pouze vymáchat, nenechat ho v ní dlouhodobě „bez pohybu“

 

Zdroj: Vlasta.cz