Je potřeba najít kompromisy, dělat oboustranné ústupky, sem tam přimhouřit oko nad chybami partnera. Být spolu, ale mít také prostor sám pro sebe, své potřeby. Najít rovnováhu tak, abyste se oba cítili ve vztahu dobře. Jenže co když zrovna vy žijete ve vztahu, který je nezdravý? Kterým se pomalu, ale jistě šíří jed se silně toxickými účinky? Existuje nějaká protilátka? A má cenu ji vůbec použít?

Vyhnání z ráje

Představte si, že vás jednoho dne, stejně jako Adama a Evu, vyženou z ráje. Jenže neskončíte (nohama pevně) na zemi, ale zaseknete se někde mezi. Namísto prozření a úlevy vás čeká jen bolest, urážky, ubližování. Ocitli jste se v očistci a nevíte, jak z něj utéct. Nebo to možná i trochu víte, ale bojíte se, nemáte odvahu?

Lillian Glassová ve své knize Toxic People říká, že toxický je „jakýkoliv vztah mezi lidmi, kteří se navzájem nepodporují, kde dochází ke konfliktu a jeden se snaží podkopat sebedůvěru druhého“. Otázkou tedy je, proč v takovémto vyžilém a negativním vztahu lidé často setrvávají. Odpověď není vůbec jednoduchá. Možná je důvodem iluze, že vám partner za všechno to utrpení stále ještě stojí. Nebo nechcete zahodit roky života, které jste s ním strávili. Třeba se jen bojíte, co bude dál, a nevíte, co byste si počali…

Jestliže čekáte slova útěchy a ujištění, že bude zase vše v pořádku, tak vás zklamu. Bohužel protijed proti toxickému vztahu neexistuje a není to něco, co odvane vítr. Zamilovanost a lásku? Tu už v otráveném vztahu opravdu nenajdete. Bolí to… ale je načase si to přiznat.

Jak poznat toxického partnera?

- Má neustálou potřebu vás kontrolovat. Kde jsi, co děláš, s kým…?

- Soukromí je pro něj cizí slovo, leze vám do mobilu, otevírá vaši poštu.

- Je majetnický, zakazuje vám stýkat se s rodinou, přáteli.

- Mění vás k obrazu svému, nařizuje, co si máte oblékat, jak se líčit, česat.

- Nikdy nebudete dost dokonalá. On je zde ten, který vše ví nejlépe a vás (veřejně) shazuje a kritizuje.

- Žárlivost je jeho druhou tváří. Udělá vám scény kvůli hovoru s babičkou, s dětmi, neustále vás podezřívá z nevěry.

- Je hodně zdatný manipulátor. Tahá za nitky, aniž si to uvědomujete. Vyvolává ve vás pocit viny, výčitky svědomí. Spolu je nám, miláčku, přece nejlépe… Nikdo tě nechápe tak, jako já! Divíš se, že žárlím? Podívej se na sebe, jaká jsi kost, to by přece nežárlil jen slepý… Já se tak bojím, že mě opustíš…

- Mění se mu nálada jako předpověď počasí. V jednu chvíli je veselý a samou láskou byste jej umačkala. Lusknutím prstu se změní v zuřivce, který vám vyčítá, že jste nekoupila jeho oblíbené rohlíky, že věci nejsou podle něj.

Řešení? Změna!

Abyste v toxickém vztahu vydržela, vytvoříte si jakési alter ego. Snažíte se partnerovi ve všem vyhovět, mnohdy přejímáte jeho zvyky a vzorce chování, vyhýbáte se lidem a místům, se kterými víte, že by nesouhlasil. Ztrácíte sebe sama, bojíte se projevit vlastní názor, možná máte již natolik podkopanou sebedůvěru, že si vlastně i sama myslíte, že nejste dost dobrá na to, abyste mu oponovala. Nebo jen nemáte sílu se pořád hádat.

Soužití s toxickým partnerem je na tenké hranici s psychickým ponižováním, v krajních případech i fyzickým týráním. A také se začnou projevovat jakési sebedestruktivní sklony. Nechcete si ublížit, ale přesto to děláte. Už jen tím, že ze vztahu neodejdete. Začnete přibírat na váze, protože jako emoční izolant používáte sladké, nebo nejíte vůbec, protože máte úzkostí sevřený žaludek. Nespíte, jste vyčerpaná, náladová…

Řekněte STOP!

Je čas na změnu. Měnit však nebudete partnera, ale sebe. Musíte se naučit myslet jinak, začít se mít znovu ráda. Pak si nebudete chtít nechat ubližovat a odchod od partnera bude o něco snazší. Je potřeba si přiznat, že už ve vztahu nežijete, ale jen přežíváte. Zkuste si o tom promluvit s partnerem, možná si uvědomí, že takhle to dál nejde, a bude se snažit vztah s vámi zachránit. Nedělejte si však plané naděje a nenechte se omámit vidinou krátkodobého zlepšení. Myslete na to, že je přece jen zdatným manipulátorem. Zhodnoťte, zda vám to vůbec stojí za tu námahu, za případné další zklamání.

Odchodem to nekončí…

Bohužel. Nezdravé vztahy v člověku zanechají následky, traumata. A to je potřeba správně zpracovat. Sami na to nejspíš nebudete stačit. Určitě doporučuji vyhledat pomoc odborníka – psychologa. Ten vám pomůže překonat emoční vypětí, znovunabýt sebevědomí, a co je nejdůležitější, naučí vás, jak toxické vztahy poznat, a ještě lépe, jak jim v budoucnu předcházet.

Odborná spolupráce: PhDr. Michaela Miechová, majitelka a psycholožka online poradny MOJRA.cz