Není to lehké čtení, ale pytlík kešu oříšků může být větším prohřeškem než pár kousků cukroví, které jednou za rok zase tolik nevadí. Ostatně jak říká food blogerka Karolína Four, nemá smysl se pokoušet dělat nějaké odlehčené nebo zdravější verze tradičních vánočních sladkostí – důležité je snažit se udržet konzumaci toho klasického pod kontrolou.

Ale zpět k oříškům a sušenému ovoci. Mají něco společného, bohužel obsahují až nečekaně hodně energie v jednom malém balení. Je jí tolik, že byste na to měli pomyslet vždycky, když na ně dostanete chuť. Pokud rádi uzobáváte něco podobného, raději si předem řekněte, kolik si jich dáte, než abyste si nalhávali, že si jen párkrát zobnete a pak zase pytlík pěkně zavřete do špajzu. Protože načatý sáček se špatně opouští.

Na druhou stranu, dobrým tipem je vzít si jich pár do kabelky na cestu, kdy nehrozí, že jich sníte více, a přitom vám mohou dodat chybějící energii.

Kilojouly nebo zdraví? Něco mezi

Je také pravda, že oříšky či různá semínka jsou poměrně zdravé – v jejich prospěch hovoří to, že jsou plné bílkovin a také vhodných mastných kyselin, díky čemuž mají nízký glykemický index a celkem hodně zasytí. Překvapivě tak dobře dokážou navzdory svému malému objemu zahnat i hlad. Mastné kyseliny navíc prospívají cévám a srdci, zpomalují stárnutí buněk a ukazuje se navíc, že mají kladný vliv i na činnost mozku.

Jenže nevymlouvejte se na jejich složení, protože pokud jich sníte moc, přijaté kilojouly příznivý efekt nehezky převýší. Deset deka kešu oříšků má 2530 kJ, arašídy 2510 kJ, pistácie 2600 kJ, lískové ořechy dokonce 2870 kJ, stejně jako pekanové a para ořechy, vlašské ořechy jen o málo méně – 2820 kJ na deset deka. Lněné semínko má 1510 kJ na deset deka, slunečnicové se však už zase se svými 2500 kJ vyrovná oříškům. Pozor, 2180 kJ na deset deka má také mák.

Sušené ovoce? Raději jen pár kousků

Zrovna tak opatrně jako s oříšky zacházejte se sušeným ovocem. Je to celkem zdravá varianta mlsání, ale hodně energetická. I tady proto počítejte množství jen na jednotlivé kousky, a ne na celé pytlíky. Lehounký desetidekový pytlík sušených banánů v sobě skrývá 1360 kJ, pokud jsou banány prodávány jako slazené chipsy, což je častější, je to dokonce 2110 kJ.

Datle o stejném množství vám jich dodají 1150 a oblíbené meruňky dalších 1000, švestky 1020 a rozinky, které jsou jinak moc zdravé a třeba pro menší děti vhodnější než bonbony, 960 kJ na deset deka.


Ještě horší než běžné oříšky jsou ty solené, různé pražené, nebo dokonce – stejně jako některé druhy sušeného ovoce – obalované ve zdánlivě čokoládových nebo jogurtových polevách. Nehledě na to, že třeba i pouhá čokoláda by energetickou hodnotu jídla hodně zvýšila, v těchto případech se o ní většinou ani mluvit nedá: jde o polevy z laciného tuku, plného pro změnu nevhodných mastných kyselin, které jsou kromě toho ještě plné cukru.