Trávicí trakt je domovem miliard bakterií, které ovlivňují produkci chemických látek, jež přenášejí zprávy ze střeva do mozku. Mezi ně patří dopamin a serotonin. Konzumace nutričně hutných potravin podporuje růst „dobrých“ bakterií, což zase pozitivně ovlivňuje produkci výše zmíněných chemikálií. Když je jejich produkce optimální, váš mozek přijímá tyto pozitivní zprávy a odrazí se to na vašem duševním zdraví. Je tedy dobré vědět, které potraviny vám pomáhají a které naopak škodí. Máte-li sklon k úzkostem a depresi, vyhněte se následujícím potravinám.

Ovocný džus

Čerstvé ovoce je v pořádku, protože obsahuje hodně vlákniny, která vás zasytí na delší dobu. Ovocný džus už ale vlákniny obsahuje minimum, a bez vlákniny pijete jen výživnou cukrovou vodu, která vás sice rychle nabudí, ale stejně rychle stáhne dolů. To může samozřejmě způsobit, že budete mít brzo hlad, začnete hladovět a budete se cítit rozzlobeně. To úzkosti a depresi nepomůže. Když máte žízeň, pijte vodu.

Bílé pečivo

Pokud si dáváte k snídani nebo ke svačině toast z bílé mouky, vaší psychice tím neposloužíte. Vysoce zpracovaná bílá mouka se totiž poté, co ji sníte, rychle změní na krevní cukr a velmi podstatně ho zvýší. To může způsobit energetické skoky a pády, které nastartují úzkost nebo depresi. Pokud chcete snížit riziko výkyvů hladiny krevního cukru, dejte si celozrnné pečivo.

Light výrobky

Možná se snažíte omezit klasický cukr a kupujete pouze „light“ výrobky, ať už nápoje nebo jogurty. Bohužel ani to není moc dobře, přestože mají skutečně nižší (nebo vůbec žádný) obsah cukru. Místo něj v nich totiž bývá umělé sladidlo, nejčastěji aspartam. Americký úřad pro potraviny a léky (FDA) slazení aspartamem povolil až v 80. letech minulého století, přesto zároveň zdokumentoval více než 90 škodlivých příznaků při časté konzumaci, jako je bolest hlavy, závratě, bušení srdce a také úzkost a deprese. Pokud už chcete něco osladit, použijte čekankový sirup, který obsahuje navíc hodně vlákniny.

Kečup

Jsou to hlavně rajčata, ne? Tak proč byste ho neměli používat. Zkuste se ale podívat na etiketu, kolik cukru obsahuje. Málo to není, zhruba čtyři gramy na polévkovou lžíci. A když koupíte „light“ verzi, zase to obsahuje umělá sladidla, o nichž víme, že souvisejí s úzkostí a depresí. Vyzkoušejte raději domácí rajčatovou salsu. Je to snadné – oloupete rajčata, nakrájíte cibuli, prolisujete česnek, rozehřejte olivový olej a cibuli i česnek na něm osmahnete. Přidáte rajčata, bazalku, osolíte, opepříte a mírně dusíte. Dochutíte podle sebe a umixujete. Můžete do ní přidat i trochu kajenského pepře.

Káva

Pokud nejste zvyklí na kofein a přeženete to s konzumací, může způsobit nervozitu a může narušit i spánek. Ani jedno nepomáhá proti úzkosti nebo depresi. Zjednodušeně řečeno, kofein pomáhá, když jste v útlumu a cítíte se ospale, to vám rozproudí krev a zvýší se vám tlak a začnou sed uvolňovat dopamin a noradrenalin. Ovšem když jste nervózní, trápí vás nespavost, vysoký krevní tlak a tep, kofein vám spíše uškodí a nastartuje se úzkost. Náhlé vysazení kofeinu z jídelníčku ale taky škodí, zkuste pomalu a zpočátku nahraďte jednu kávu bylinkovým čajem. Můžete taky zkusit kávu bez kofeinu.

Energetické nápoje

Při nadměrné konzumaci mohou způsobit změny srdečného rytmu, úzkost a problémy se spánkem. Většina těchto nápojů obsahuje guaranu, která je sice přírodní látka, ale velmi výrazně stimuluje nervovou soustavu. Pokud to tedy přeháníte s konzumací, můžete pociťovat ve zvýšené míře úzkost. Guarana se doporučuje užívat ráno, spíše nárazově. Doporučená denní dávka je 1,3 gramů. Kromě toho energy drinky obsahují spoustu cukru nebo umělých sladidel.

Kromě výše uvedených potravin může úzkost a depresi zhoršovat sojová omáčka, alkohol, zpracované potraviny s vysokým obsahem tuku.

Zdroj: Vlasta.cz,

https://www.aetna.com/health-guide/food-affects-mental-health.html

https://www.webmd.com/depression/ss/slideshow-avoid-foods-anxiety-depression

https://www.everydayhealth.com/anxiety-pictures/anxiety-foods-that-help-foods-that-hurt-0118.aspx

Související články