Celozrnné přílohy:

Těstoviny, rýže, pohanka, bulgur, jáhly, kroupy, quinoa, polenta nebo kuskus. Preferujte celozrnné varianty, mají vyšší obsah vlákniny. Ta slouží jako potrava pro přátelské mikroby, které jsou součástí imunitního systému.

Obilné vločky:

A to nejen ovesné, ale taky jáhlové, rýžové, pohankové, sójové či špaldové. Hodí se nejen na snídani do jogurtu nebo pro přípravu ranních kaší. V kuchyni mají všestranné využití! Zahustíte s nimi polévky, omáčky, nastavíte sekanou a všemožné nákypy, hodí se do moučníků, muffinů, na drobenku, dokonce i k přípravě pomazánek nebo rychlého „rizota“.

Knäckebroty a křehké chlebíky:

Jeden balíček v zásobě určitě není na škodu. Když budete tyto produkty vybírat, hlídejte, ať je obsah vlákniny minimálně 6 g/100 g výrobku. Na vlákninu chudé bývají nejčastěji pufované kukuřičné nebo rýžové produkty, takzvané polystyreny, které mají navíc vysoký glykemický index. Knäckebroty mají výrazně lepší složení a lépe vás zasytí.

Luštěniny:

Jsou levné, výživné a použitelné na desítky způsobů. Připravíte z nich polévky, hlavní jídla, pomazánky, dokonce i sladké moučníky. A použít můžete i konzervované luštěniny, které nemusíte předem namáčet ani vařit.

Tuňák, sardinky a jiné ryby:

Ryby schované v konzervě jsou výborným zdrojem bílkovin a „omega trojek“. Hodí se pro rychlou výrobu pomazánek, salátů, rizota nebo ke konzumaci „jen tak“. Místo v oleji ale kupujte ty ve vlastní šťávě.

Ořechy a semínka:

Další nutriční bomba, a také energetická, proto si pohlídejte množství. Hodí se do kaší, jogurtu, do salátů, při pečení, jako samostatná svačinka nebo jen tak na mlsání. Vždy si ale odsypte jen malou hrst.

Sterilovaná a konzervovaná zelenina:

Skvělá pro teplou i studenou kuchyni. Možná vás to překvapí, ale v kvalitní konzervované zelenině najdete v porovnání s čerstvou zeleninou 40–90 procent vitaminů (záleží na konkrétním druhu vitaminu) a až 85 procent antioxidantů. U zeleniny, která se sklízí nezralá, dováží se k nám zdaleka a leží dlouhou dobu v regálech nebo i v naší lednici, může být obsah prospěšných látek výrazně nižší.