Když se snažíte zhubnout, je důležité věnovat pozornost počtu kalorií, které konzumujete. Potraviny s nulovým obsahem kalorií nebudou přispívat k přibírání na váze. Ve skutečnosti vám mohou pomoci zhubnout. Konzumace potravin s nulovým obsahem kalorií má řadu výhod. Zaprvé se po nich budete cítit déle sytá, tudíž se nebudete přejídat a uzobávat mezi jídly. Většina z těchto potravin obsahuje vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny, které vám pomohou cítit se spokojeně. Některé mají vysoký obsah vody, což taky přispívá k pocitu sytosti. Které potraviny byste měli mít po ruce?

Okurka

Okurka je oblíbený druh zeleniny, zvláště v teplých měsících. Sto gramů okurky obsahuje pouze 14 kalorií (asi 64 kJ) a 95,23 g vody, což z ní dělá zaručeně nejlepší kamarádku všech, kdo se pokoušejí zhubnout nebo udržet váhu. Kromě toho má i jiné benefity. Obsahuje vitamin K, který podporuje srážení krve, a spoustu vlákniny, která pomáhá regulovat cholesterol a předcházet souvisejícím kardiovaskulárním problémům. Okurky můžete přidat do salátů nebo je jíst samotné.

Jablka

Jablka jsou naprosto senzační. Jeden šálek (asi 125 gramů) má pouhých 65 kalorií (tedy kolem 300 kJ). Jablka jsou považována za skvělé ovoce pro hubnutí nejen kvůli nízkému energetickému obsahu, ale také proto, že mají vysoký obsah vlákniny a vody. Desetitýdenní studie z roku 2008 na 50 ženách s nadváhou odhalila, že účastnice, které jedly jablka, nakonec spotřebovaly méně kalorií než ty, které jedly ovesné sušenky. Jablka taky snižují hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají snížit riziko cukrovky typu II, obsahují probiotika, která podporují zdraví střev, mohou předcházet rakovině, podporují zdraví kostí a pomáhají bojovat proti astmatu. Jablka lze konzumovat jako svačinu nebo přidat do salátů.

Bobule

Bobule jsou potraviny s téměř nulovým obsahem kalorií, které jsou ideální jako svačinka. Dají se přidat do salátů a snídaňových jídel, jako je ovesná kaše. Mezi ty nej patří borůvky, kdy půlka šálku obsahuje asi 40 kalorií (170 kJ). Jsou plné antioxidantů, posilují imunitu a chrání před rakovinou, srdečními chorobami a demencí. Dále sem patří ostružiny. 100 g obsahuje 43 kalorií a je plné polyfenolů, které snižují záněty v těle. Dále si můžete dopřát jahody, jeden šálek má pouze 48 kalorií, navíc jsou plné vitaminu C, kyseliny listové, vlákniny a antioxidantů. Kromě toho ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Kapusta

Jeden šálek kapusty má zhruba 9 kalorií (50 kJ). Kapusta se často konzumuje tepelně upravená i v salátech. Je plná antioxidantů, které působí proti poškození volnými radikály. Kapusta má vysoký obsah živin a vitaminů, jako je vitamin C, který posiluje imunitu. Mezi další vitaminy patří vitamin K, který je zásadní pro srážení krve a prevenci před srdečními onemocněními a osteoporóze, hořčík, chránící před cukrovkou II. typu, vápník, který je nezbytný pro zdraví kostí a draslík, jež je spojován s pozitivními účinky na snížení krevního tlaku.

Celer

Konzumace celerové šťávy před časem uchvátila svět a všichni tvrdili, jak je prospěšná pro tělo. Odšťavňování však navzdory proklamovaným výhodám mnozí odborníci nedoporučují. Je vhodnější konzumovat celer syrový. Poskytne vám pouze 5,6 kalorií (asi 30 kJ) a spoustu vitaminů a minerálů. Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které chrání buňky, krevní cévy a orgány před oxidačním poškozením. Obsahuje též sloučeniny, které chrání před zánětem, který je spojován s mnoha chronickými onemocněními, podporuje trávení a má nízký obsah sodíku, který pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Můžete si ho přidat do salátu nebo samostatně nakrájet jako svačinu s humusem.

Mrkev

Patří sice mezi nejsladší druhy zeleniny, ale sacharidy, které obsahuje, neuškodí. Sto gramů mrkve obsahuje asi 41 kalorií (170 kJ) a spousty vitaminů, vlákniny, antioxidantů a minerálů. Mrkev je považovaná za skvělou zeleninu pro vaše oči, ale antioxidanty z ní dělají i úžasného pomocníka, který pomáhá předcházet rakovině prostaty, plic a leukémie. Mrkev obsahuje také draslík, který pomáhá uvolnit cévy, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a dalších kardiovaskulárních problémů.

Zelí

Potravina s téměř nulovým obsahem kalorií a působivými zdravotními přínosy. Sto gramů bílého zelí obsahuje pouhých 31 kalorií (asi 130 kJ), minimum tuků a naopak poměrně dost vlákniny. Je nabité vitaminem C, který pomáhá posilovat váš imunitní systém, zlepšuje trávení a obsahuje látky, které pomáhají snížit riziko infarktu a srdečních chorob.

Brokolice

Tahle zelenina je dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin, 100 gramů brokolice má pouze 34 kalorií (130 kJ). Obsahuje také železo, draslík, vápník, selen a hořčík, vitaminy A, C, E, K a řadu vitaminů B, včetně kyseliny listové. Pokud zařadíte tuhle zeleninu do svého seznamu potravin „s nulovým obsahem kalorií“, pomůže vám snížit riziko rakoviny, posílí imunitu a kosti. Brokolice také hlídá hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou druhého typu.

Rajčata

Rajčata obsahují ve 100 gramech asi 21 kalorií (90 kJ). Patří k oblíbeným druhům zeleniny, která se hodí při dietách. Tato potravina s téměř nulovým obsahem kalorií je spojována s prevencí rozvoje nádorového onemocnění, pomáhá udržovat zdravý krevní tlak, zlepšuje hladinu krevního cukru, lipidů a inzulinu u lidí s diabetem typu II. a zlepšují i zdraví očí. Tím, že mají vysoký obsah vody, zasytí a díky tomu vás nebude přepadat vlčí hlad. Zejména malá cherry rajčátka jsou super svačinka, která nahradí kalorické bomby, jako jsou chipsy.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.healthline.com/nutrition/zero-calorie-foods

Související články