Ať už jste si na pomoc při hubnutí přizvali odborníka, nebo důvěřujete sami sobě nebo jste si nahráli do chytrého telefonu nejrůznější hubnoucí aplikace, zkuste do jídelníčku zakomponovat následující potraviny. Jak říká mluvčí Akademie výživy a dietetiky Heather Mangieri, pomáhají především proto, že vám pomůžou v tom, abyste se déle cítili sytí a omezují tím vaše chutě. A některé z nich dokonce nastartují váš metabolismus.

Nakupujte chytře

Až vyrazíte do obchodu, vezměte si s sebou následující seznam potravin. Jsou plné kvalitních bílkovin, zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků. Jak říká odbornice na výživu Joy Dubost, nejdůležitější věc, pokud jde o trvalé hubnutí, je myslet na to, jaké potraviny nakupujete a konzumujete. Nejde totiž „jen“ o hubnutí, ale taky o zdraví.

Fazole

Levné, syté a všestranné fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin. Fazole mají také vysoký obsah vlákniny a jsou pomalu stravitelné. To znamená, že se cítíte déle sytí, což vám může zabránit v tom, abyste si znova dali něco dobrého do žaludku. A tím, že zasytí, sníte jich taky mnohem méně.

Zeleninová polévka

Zvláště teď v zimních měsících jsou polévky grunt, jak říkaly už naše babičky. Polévky jsou vhodné, protože zvyšují vylučování trávicích šťáv a přispívají tedy k lepšímu trávení. Zvyšují i příjem vlákniny, protože se při jejich přípravě obvykle používá hodně zeleniny. Nemáme na mysli samozřejmě polévky zahuštěné jíškou. Nutriční specialistka Dana Šímová je doporučuje zejména k večeři. Vhodné jsou zeleninové polévky doplněné bílkovinou (masem, vejcem, tofu, šmakounem, sýrem nebo luštěninami). Bílkovina má sytící efekt a zajistí, že nebude tělo hladovět, a tedy ukládat tuky do zásoby. Když začnete hlavní jídlo šálkem polévky, možná toho pak sníte méně. Pozor, takzvané tukoužroutské polévky vhodné při hubnutí nejsou!

Hořká čokoláda

Čokoláda? A při hubnutí? Proč ne. Platí to ale jen o hořké čokoládě (která má minimálně 70 % kakaa) a samozřejmě nesmíte sníst dvě celé tabulky. Hořká čokoláda může pomoci při hubnutí díky několika mechanismům. Výzkumy naznačují, že mononenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v hořké čokoládě, zlepšují metabolismus a pomáhají spalovat kalorie. Hořká čokoláda taky zlepšuje citlivost na inzulín, snižuje hlad a chuť k jídlu a zlepšuje náladu. Myslete ale na to, že i přes všechny svoje benefity má hořká čokoláda vysoký obsah kalorií a tuku a některé druhy i spoustu přidaného cukru. Takže čtěte etikety a vychutnejte si pouze jeden čtvereček (nebo dva) mezi jídly. Jedna studie potvrdila, že lidé, kteří snědli hořkou čokoládu, zkonzumovali o 15 procent méně pizzy o několik hodin později než ti, kteří si dopřáli mléčnou čokoládu.

Zeleninové pyré

Víte, že když přidáte do svého jídelníčku více zeleniny, můžete si svoje jídla vychutnat a zároveň omezit příjem kalorií? Během jednoho výzkumu odborníci přišli na to, že když přidali pyré z květáku a cukety k sýru a jiným potravinám, účastníci studie tvrdili, že jídlo je i nadále moc dobré. Ale snědli o 200 - 350 kalorií méně. Tato zdravá zelenina dodala pokrmu nízkokalorický objem, takže se zdálo, že jíte hodně, ale přitom vám žaludek zasytil květák či cuketa.

Jogurt s ovocem

Snídaně bohatá na bílkoviny vám může pomoci odolat útokům na ledničku během celého dne. V jedné studii mladé obézní ženy začaly den s 35 gramy bílkovin – což je pravděpodobně mnohem víc, než opravdu sníte (stačí se podívat na etiketu, kolik bílkovin obsahuje konkrétní jogurt) a cítily se okamžitě plnější. Jejich snídaně obsahovala celkem 350 kalorií (asi 1600 kJ), která zahrnovala vejce, a dokonce i klobásu. Účinek snídaně s vysokým obsahem bílkovin přetrvával až do večera, kdy ženy snědly mnohem méně sladkostí než ženy, které snídaly jen samotné cereálie. Vejce a klobáska nejsou jedinou možností, vzhledem k nasyceným tukům je možná vhodnější dopřát si jogurt řeckého typu nebo Skyr s ovocem a ořechy. Bez přidaného cukru ale.

Ořechy

K zahnání chutí s sebou noste v kabelce ořechy. Jako svačina je hrst mandlí, vlašských ořechů nebo pekanových ořechů naprosto ideální. Výzkumy ukazují, že když lidé žvýkají ořechy, automaticky toho v pozdějších jídlech snědí méně. Opět ale platí – jen hrst, nikoli celý balíček.

Jablka

Vynechejte jablečný džus a jablečnou šťávu a místo toho sáhněte po křupavém jablku. Celé ovoce omezuje chuť k jídlu způsobem, který džusy nebo šťávy nedokážou. Jedním z důvodů je fakt, že syrové ovoce má více vlákniny. Navíc žvýkání vysílá signály do vašeho mozku, že opravdu jíte a že jste snědli něco pořádného. Džus jen steče do žaludku a za chvíli budete mít hlad.

Grapefruit

Ano, grapefruit vám opravdu může pomoci shodit kila, zvláště pokud vám hrozí cukrovka druhého typu. Výzkumníci ze Scripps Clinic v San Diegu zjistili, že když obézní lidé snědli půl grapefruitu před každým jídlem, shodili v průměru
3 a ½ kila během 12 týdnů. Buďte ale opatrní, grapefruit je kontranidikován s některými léky, proto si nejprve přečtěte příbalový leták, zda tam náhodou není něco o grapefruitu, případně se zeptejte lékaře.

Zdroj: Vlasta.cz,

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/9-foods-to-help-you-lose-weight?ecd=wnl_day_122822&ctr=wnl-day-122822_lead_title&mb=2EmcP8gSOJ5nS%40K9VS3qn3g0WleHxvIqAOOLAwKM4nw%3D

https://www.healthline.com/nutrition/most-weight-loss-friendly-foods#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320613#nuts

Související články