Podle psychoterapeutky Markéty K. za posledních deset let stoupl počet mužů, kteří si ověřují apetit potenciální partnerky už na prvním rande. „Často jsou za tím právě negativní zkušenosti, ale i to, že dnešní generace pětadvacetiletých mladíků vyrůstala s informacemi o poruchách příjmu potravy,“ vysvětluje odbornice.

Opravdu láska prochází žaludkem?

Opravdu láska prochází žaludkem?

Aleš každou svou známost pozval na první rande do restaurace. „Nebylo to proto, že jsem chtěl dělat dojem. Jednoduše jsem potřeboval vidět, co si moje partnerka objedná a kolik toho sní. Bývalá byla vegetariánka a už nikdy nechci ženu, která nejí maso,“ vysvětluje třicátník.

Jídlo nemá jen zasytit

Jídlo sbližuje i rozděluje. A to nejen celé národy či náboženské skupiny, ale i rodiny a partnery. Vždyť co děláte každý den s partnerem a možná i několikrát? Ne, sex to není! Partneři ve fungujících vztazích spolu jedí alespoň jednou denně. „Šťastnější jsou ti, kteří spolu snídají i večeří, a o víkendu i obědvají,“ vyplývá z výzkumu partnerských poradců v Kanadě. Podle odborníků byste si měli najít čas na společné jídlo a rozhovor, který k tomu patří. Utužíte tím vztah. Občasná návštěva restaurace padne vhod i párům, které jsou spolu dlouho a zvykli si večeřet doma. Pomůže jim to vybočit ze stereotypu.

Výčitky jsou nesmyslné

Problém může nastat, když jeden z partnerů trpí alergií na některé potraviny. Výběr restaurací je tím pádem omezený a domácí náklady na jídlo se zvyšují, zvláště pokud se kupují speciální potraviny pro alergika a jiné pro ostatní členy domácnosti. Peníze totiž patří mezi tři nejčastěji spouštěče hádek. Psychoterapeutka radí: „V takovém případě se musíte už předem dohodnout. Nemáte jinou možnost, než brát ohled na celiatika, diabetika i na partnera s různými intolerancemi. Nedrážděte ho doma potravinami, které nesmí. Nic mu nevyčítejte, není to jeho chyba.“

Partnerský život s dietou

Velký problém může nastat, když se jeden z partnerů snaží zhubnout. Častěji to bývá žena. „Podpora je ze strany partnera velmi důležitá. Mnoho pokusů o štíhlejší křivky selže právě na nedostatku pochopení druhé strany. Ale je třeba dát si pozor i na opačný extrém. Pokud byl muž zvyklý na pořádný kus masa a vy ho při své dietě zahrnete do dietního plánu, klíčky a vločky ho neuspokojí. Příliš mnoho lněných semen, ječmene, žita nebo ovsa a omezený přísun masa změní nejen jeho náladu - kromě toho, že bude smutný, nebude mít ani chuť na sex. Snížíte mu totiž hladinu testosteronu. A s hladem stoupá i agresivita,“ varuje odbornice.

Štíhlejší, ale strašně protivná…

Ale ani soužití s vyhladovělou, a tím pádem nervózní a hádavou ženou, není příjemné. A když to má muž snášet delší dobu, může situace vygradovat až do partnerského konfliktu. Jak říkají odborníci zabývající se čínskou medicínou, nejhorší je, když se žena pustí do diety, při které je permanentně hladová. Při shazování kil totiž musíte být dobře naladěni, půjde vám to snáz. Dieta, při které primárně hladovíte, je špatná a neefektivní. Nejen z hlediska výživového, ale hlavně z toho psychologického. Pokud se sama rozhodnete zhubnout a váš partner vaše nadšení příliš nesdílí, musíte se s tím smířit. Snaha přesvědčit ho o tom, že vás musí podpořit, nebo pokus rovnou ho do ozdravného programu aktivně zapojit, je cestou do pekel a k rozchodu od stolu i lože.

Jakoby nic

Pokud se doma domluvíte na určitých pravidlech, nebudete svého partnera a děti vydírat a podsouvat jim svůj styl stravování za každou cenu, dokážete najít kompromis a bude se vám hubnout lépe. Lepší než utahovat opasky je zapojit rodinu do pohybových aktivit. Ale opět všeho s mírou a postupně, nenásilně, nenápadně… Vyrazte na projížďku na kolech, choďte jednou týdně do bazénu, pěšky, chcete-li večer běhat, poproste partnera, aby vám dělal bodyguarda. Nebo udělejte dětem radost herní konzolí a vyzvěte je na souboj v tenisu, tanci nebo v bubnování. Kromě toho, že budete spalovat kalorie, utužíte společnými chvílemi i rodinu.

Víte, že…

Víte, že…

...zatímco dietu drží sedm z deseti žen, u mužů je to jen jeden ze sta?

...muž, který drží dietu, téměř nikdy neomezuje v jídle partnerku?

...žena podpoří muže při hubnutí skoro vždy? A ráda se k němu i přidá.

...muži jsou vytrvalejší v dodržování diety? Vzdá ji jen jeden z deseti.

Zdroj: vlasta.cz mojra.cz

Související články