1.Vyberte vhodnou aktivitu

To, že okolo vás všichni běhají nebo jezdí na kole, neznamená, že vy musíte taky. Pokud vás tyto disciplíny nelákají nebo vás jednoduše netěší, zapomeňte na mainstream a zvolte tu, která vás bude bavit. Jen tak u sportu vydržíte dlouhodobě. Objevit radost z pohybu můžete díky nenáročným fyzickým aktivitám jako svižnější chůze či jóga, ale překvapit mohou i lekce tance, pilates, kruhové tréninky, horská turistika a mnoho dalšího. Stačí si vybrat.

VIDEO: Další tipy, jak začít se zdravým životním stylem a vydržet u něj

Zdroj: Youtube

2.Nastavte si reálné cíle

Řekli jste si, že za měsíc zhubnete pět kilo a konečně obléknete ty džíny, které vám leží ve skříni? No jo, ale co když kila nejdou dolů tak rychle, jak jste si představovali, nebo vaše váha dokonce stagnuje? Žádný div, že motivaci střídá frustrace. Je však důležité si uvědomit, že nic není hned a u hubnutí to platí dvojnásob. Na cestě k vysněné postavě je tak třeba se obrnit trpělivostí a k cíli postupovat po malých krůčcích.

Pokud se sportem teprve začínáte, je vhodné se zpočátku hýbat pouze dvakrát až třikrát týdně, aby mělo tělo čas si zvyknout a zregenerovat. Podle pocitu a zamýšlených cílů můžete později počet sportovních aktivit navýšit. „Díky postupnému přidávání zátěže vás hned v úvodu neodradí přetížení a velké bolesti svalů, které by vás jinak mohly potkat,“ upozorňuje fitness trenérka Marcela Blechtová a dodává, že cíle by si měl člověk vždy stanovit podle své výchozí kondice. „To znamená, pokud máte například špatné držení těla, začněte nápravou a teprve potom se věnujte tvarování postavy.“

3.Udělejte z pohybu zvyk

Zvyk se dá vybudovat téměř ze všeho, tudíž i ze cvičení. K tomu, aby vaše tělo začalo pravidelný pohyb vyžadovat podobně jako jídlo nebo spánek přitom údajně stačí pouhých pět týdnů. No jo, jenže jak tuto dobu překonat a přeprat diskomfort a lenost? Třeba tak, že si sportovní oblečení nachystáte den předem a v hlavě si nastavíte, že cvičit jdete, i kdyby trakaře padaly. Pomůže také plánování a zapisování aktivit do diáře, protože když to uvidíte napsané černé na bílém, svědomí vám polevit nedovolí. A kdybyste náhodou i přesto měli zaječí úmysly, zarezervujte si skupinovou lekci v posilovně, anebo hodinu s trenérem, která se na poslední chvíli ruší jen těžko.

4.Odměňujte se

Šálek výběrové kávy, oblíbený film, nebo třeba nová kniha do vaší knihovny. Symbolickou odměnou za odcvičený trénink může být cokoli. A když vydržíte měsíc, dva tři…? Pak si klidně dopřejte i něco většího. Nabízí se nový kousek sportovního oblečení, anebo návštěva divadla.

5.Cvičte s parťákem

Ve dvou se to lépe táhne, říká se. Možná je to klišé, ale pravdivé. Proto ať už k pravidelnému pohybu přemluvíte manžela, kamarádku, nebo třeba pubertálního potomka, věřte, že motivace to bude řádná. Sport ve dvojici vás totiž donutí na danou aktivitu skutečně dorazit a nezrušit ji na poslední chvíli, zároveň vám umožní užít si společně strávený čas a spoustu legrace. Se svým parťákem navíc můžete sdílet a porovnávat své pokroky. Jako motivace a pomyslný hlídač vašeho zdravého životního stylu výborně funguje i fitness trenér. Díky němu budete mít vždy důvod návštěvu posilovny nevynechat a k tomu vás naučí i správně jíst a odpočívat.

Stydíte se vyrazit do posilovny a raději byste si zacvičili doma? Proč ne? Ušetříte tím čas i peníze a pokud se do tréninku opravdu obujete, může být vaše snažení stejně kvalitní, jako to ve fitku. Poradíme, jak vyzrát na lenost!

1. Zahoďte mobilní telefon

Prvním pravidlem je soukromí a klid. Nenechte nikoho, aby vás vyrušoval. Vymezte si čas, kdy bude ložnice nebo obývák jenom váš, a ostatním členům rodiny zakažte vstup. Odložte také mobilní telefon. Jen tak se totiž dokážete soustředit na správné provedení cviku a plně se koncentrovat po celou dobu tréninku.

2. Nakopněte se oblíbenou hudbou

K tomu, abyste do tréninku dali maximum, vám pomůže nejen vaše odhodlání, ale také správná muzika. Zvolit můžete doprovod vaší oblíbené kapely, anebo hudbu určenou primárně ke cvičení, která má úderný, rovnoměrný rytmus, jenž lze následovat pohyby. Má píseň navíc chytlavý text? Pak se může vaše nasazení ještě zvýšit a vaše nálada jen a jen zlepšit.

3. Sportovní outfit je základ

Zapomeňte na cvičení ve vytahaných teplácích a triku na spaní. Úbor, ve kterém doma trávíte většinu času, vás ke sportovním výkonům příliš nenakopne. Lepší službu udělá sportovní fitness oděv z funkčních materiálů, který je svým střihem a materiálem přizpůsoben tomu, aby účinně odváděl pot a zpevňoval svalstvo. Díky němu se budete cítit jako někde ve sportovním sále, což vás motivuje k větší aktivitě.

V domácím prostředí byste pak neměli zapomínat ani na pevnou obuv, která zabrání případnému uklouznutí a zranění. Po tréninku se pak navíc takto vystajlovaní můžete vyfotit a pochlubit se na sociálních sítích s tím, že vy už máte pro dnešek odmakáno. Mnohé studie totiž zjistily, že sociální sítě výrazně zvyšují sebevědomí a inspirují k pohybu. Tak jen do toho!

Zdroj: vlasta.cz healthline.com vshred.com shape.com

Související články