Jak poznat citlivou pleť?

Zatímco normální pokožku nevnímáte, citlivá o sobě dává vědět. Projevuje se pocitem napětí, svěděním, nebo dokonce pálením v různých situacích – třeba venku na sluníčku, při dotýkání během mytí nebo po nanesení krému. Problémy jsou často i vidět, citlivá pleť snadno zčervená nebo bývá zarudlá dlouhodobě.

Je dědičná?

Sklony k citlivosti se dědí, ale častěji se projeví vliv okolností, které ji spouštějí. Čím dál víc pokožce ubližuje prostředí, třeba znečištěné ovzduší ve městech. Představte si, že pyl z břízy, která roste u silnice, obsahuje třikrát víc alergenů než ten, který uvolňuje bříza někde u vesnického rybníka. Oslabená ozonová vrstva propouští větší nápor UV záření, což ještě podpoříme, když se u moře grilujeme bez správné ochrany. Ani klimatizace není přirozená. Citlivost pleti může být reakce i na to, co se děje v těle. Vliv na ni má stres, který je prokletím moderní doby.

Co jí nejvíc škodí?

Citlivá pokožka má oslabenou kožní bariéru, takže intenzivně vnímá každý dotek. Zkuste si na obličej méně sahat, zabráníte i přenosu nečistot a bakterií z rukou. Pleť by se snadno mohla poškodit také při čištění, když ji příliš drhnete tamponem nebo odličovacím ubrouskem. Ještě větší neplechu páchá chemie. Některé látky, které normální pleť snese, jsou pro citlivky pohroma. Vadí jí alkohol, který se přidává do pleťových vod, parfemace (vylepšující například krémy) i parabeny, konzervační látky, které zaručí, že obsah kelímků déle vydrží.

Jak se k ní chovat?

Celoročně ji zaštítit před útoky okolí pomocí krému s UV filtrem. Vybírat si kosmetiku bez dráždivých chemických složek. Usnadní vám to speciální pečující řady pro citlivou pleť, které ji nejen chrání a zklidňují, ale také vylepšují její kondici. Pravidelným používáním se viditelně posílí přirozená obranyschopnost.

Mají citlivou pleť i muži?

Ano, ale moc jich nepotkáte. Příroda je totiž vybavila pokožkou hrubší, navíc mají větší počet mazových žláz a ještě jedou na vyšší rychlost než ty naše. Jejich tvář prostě vydrží mnohem víc.

Jaké přípravy pomohou?

Licochalcon Výtažek z kořene lékořice brzdí volné radikály, poškozující ochrannou vrstvu pokožky a kožní buňky. Předchází podráždění, ale také napravuje škody, které už vznikly, zklidňuje pleť a zmírňuje začervenání.

Panthenol Osvědčil se při regeneraci poškozené pokožky. Pomáhá vázat vodu v horních vrstvách, takže si pleť lépe udrží rovnováhu hydratace.

Rostlinné oleje Citlivá pokožka je velmi dobře snáší. Uleví jí od napjatosti, kterou často trpí, a řeší i problém vysušování.

Lucie Fendrychová, redaktorka Vlasty, za vás vyzkoušela:

Lucie Fendrychová, redaktorka Vlasty, za vás vyzkoušela:

Kamarádky s citlivou pletí si nejvíce stěžují na odličování. Po konzultaci s dermatology jsem nejprve na sobě a potom na nich vyzkoušela hydrofilní odličovací olej. Je přírodní, bez dráždivých barviv, konzervantů a parfémů. Pleť vyčistí jemně, ale důsledně. Navíc se olej lisuje zastudena, takže si uchová i spoustu pečujících látek. Stačí tampon namočit ve vodě a přidat pár kapek oleje. Vznikne emulze, díky které tampon lehce klouže po tváři. Po odlíčení je pokožka hebká a v pohodě.