K tomu ortopedické pantofle Birkenstock, doplněné na poslední chvíli ponožkami, protože je venku docela kosa. Celý život jsem se svou touhou po pohodlí stála mimo módní proudy. To skončilo. Stala jsem se jednou z předních představitelek módního trendu normcore. Ten předpokládá, že si na sebe nebudete brát nic nepohodlného. Boty na podpatku jsou vyloženě out.

Vypasované džíny trapné, v pouzdrových šatech můžete leda do sklepa a vyžehlené cokoli je známkou pokleslého vkusu. Vážně doma žehlíte, místo toho, abyste si něco zajímavého přečetla?! Kdo vyznává normcore, nenosí nic, co není pohodlné. Z botníku mu vypadávají různé druhy tenisek, které nabourávají jen Crocsy (ano, jsou zpět) a beránčí Ugg boty (nikdy neodešly).

Tepláky má několikery: na doma, do práce, do kina a do divadla. Na ples ne, tam nosí široké cokoli „nejsou-to-tepláky“ a k tomu tenisky.Oblečení ve skříni se nám přeskládalo. To, co bylo na doma, je teď na ven, a to, co bylo na ven, je teď na… No k ničemu. Fleecové mikiny zažívají reunion, po domácku pletené svetry už nepatří na chatu, ale na zvlášť slibné rande.

Kašlu na módu

Termín normcore fashion je přičítán newyorské jazykové agentuře K-Hole, která se kromě jiného věnuje vymýšlení názvů pro módní trendy, a původně to byl vtip. Označoval skupinu mladých lidí, kteří na trendy kašlali. Módně nepřizpůsobivá mládež. Nechtěli se vyjadřovat prostřednictvím módy, a už vůbec je nebavilo se pomocí módy odlišovat. Neměli potřebu vypadat jako někdo, úplně klidně vypadali jako oni sami.Tohle se tu už pár století nestalo.

Z módních značek na tento trend jako první před dvěma lety zareagovala Balenciaga. Žádných obřích prodejů opraných džín a neforemných triček se ale nedočkala. Otěže normcore fashion dál drží pevně v rukou ti, kdo ji nosí, a ti se drží zásady, že dát za oblečení půlku platu je pěkná blbost a rubriky "Must have" v módních časopisech leda k smíchu. "Mějte na sobě právě to, co máte na sobě," zní základní poučka normcore fashion. Druhá: "Dokud vám to slouží, nevyhazujte to." A to je všechno, co potřebujete, chcete-li se stát trendsetterkou neboli udavačkou módního trendu, jak říkáme my, co jsme důsledně normální.

Autorka je novinářka, autorka filmových a televizních scénářů, například seriálů Dokonalý svět, Soukromé pasti, Marie Terezie nebo úspěšné komedie Teorie tygra.