Podzim charakterizuje změna. Teploty klesají, příroda mění barvu a dny se krátí. Přesto není třeba tuhle změnu vnímat negativně, jak říká doktorka Melissa Gratias, poradkyně v oblasti produktivity a psycholožka se specializací na psychologii průmyslu a organizace. „Někteří lidé reagují na změnu stejně jako na ztrátu, tedy smutkem,“ říká. „Což je pochopitelné, ale cesta ke štěstí vede přes překonání tohoto smutku k přijetí změny a jejímu ocenění.“

Jemnější barvy i světlo

Podzim je vyrovnanější než jeho sousedi. Netrpíme vedrem, ale ani mrazem. Nastává takzvané počasí na svetr. Měkký, barevný a příjemný svetr. A ponožky – vzpomínáte si na ně ještě? O tlustých barevných punčocháčích ani nemluvě. Stejně vstřícné je i světlo. Nebodá jako v létě, kdy jste si nemohli zapomenout doma sluneční brýle ani na cestu na nákup. Oblečení je pohodlné, nechodíme příliš odhalení, nemusíme být nervózní z tílek a šortek – nikde na nás neútočí sdělení, jak si honem rychle vytvarovat paže nebo lýtka. Všechno je hezky zachumlané a do příštího léta to tak zůstane. To je přece důvod k radosti!

Syté jídlo a sladká spokojenost

Léto má své šťavnaté ovoce a ulepené nanuky, ale podzim má teplé polévky, horké čaje, syté pečeně, dýňové koláče, jablečné záviny, kakao. Podzimní jídla jsou útěšná a tak nějak klidnější. Trvá je déle uvařit i sníst, přinášejí domácké vůně a pocit pohody. Navíc na podzim vám nikdo nepředloží dezert s doslovem o střídmosti a plavkové sezoně. Plavky jsou zapomenuty a slušný člověk má na sobě něco, co hřeje. Na procházkách v lese pak sice nemůžete uzobávat lesní jahody a maliny, ale vyrovná se něco šípkům přešlým prvním mrazíkem, polním švestkám nebo trpkosladkým trnkám u cesty?

Útulnost a pospolitost

Ano, samozřejmě, podzim prohrává na počasí. Nebo ne? Na léto se kladou vysoké požadavky a klima je pod přísnou kritikou, kdykoli se odchýlí od normy slunečného dne s mírným větříkem. V létě jsme spokojeni málokdy. Zato na podzim? Prší? Hurá domů s knížkou nebo do práce k hrnku čaje. Svítí sluníčko? Je příjemně, žádné vedro, komáři ani úpal – jde se na kaštany. Podzimní počasí není ve stresu, z každé jeho varianty můžete vytěžit to nejlepší. A bonus! Skončilo období dovolených, je mnohem snazší svolat dohromady přátele nebo rodinu, protože nejsou rozlítaní po kempech a rybnících. Ačkoli jste si celé léto říkali, s kým se konečně uvidíte, pravděpodobně to uskutečníte až teď.

A vzpomínáte si na všechny svoje plány týkající se ručních prací a přerovnání rodinných alb? Začněte plést tu nejbarevnější šálu na světě, uháčkujte něco dětem nebo panenkám, vyšijte krásně kýčovitý obrázek na chalupu. Kdo by náhodou měl alba už srovnaná, může se vrhnout na průzkumy svého rodokmenu. V době onlajnové je to až neuvěřitelně snadné a vy strávíte hodiny šťastně ponořená v praprababičkách a prapradědečcích.

To nejlepší ovšem nakonec. „Podzim je ideální čas pro tradice, které spojují partnery,“ říká klinická psycholožka Annie Hsueh, specialistka na párovou terapii. „Čerstvě zamilovaní i dlouholeté dvojice na sebe mají více času a můžou trávit společný čas v klidu a podzimním odpočinku.“

Kolem a kolem to vypadá, že podzim nám zvítězil v jídle, lásce, počasí i oblečení. Tak si to nejšťastnější období v roce krásně užijte!