„Lidi, kteří spí v jedné posteli, se navzájem neustále ruší,“ říká doktor Neil Stanley, odborník na proces spánku, autor knihy Jak lépe spát a profesor na univerzitě v britském hrabství Surrey. „Spánek je nejsobečtější věc, kterou děláme, a je životně důležitý pro pevné duševní i fyzické zdraví. Sdílet s někým postel, poslouchat zvuky, co vydává, a bojovat o peřinu není rozumné. Jestli jste šťastní, že spíte vedle partnera, fajn, ale pokud vám to způsobuje problémy, není nic divného na oddělených ložnicích.“

Ženám něco narušuje spánek neustále. Menstruace, děti, menopauza, chrápající partner… Takže pokud máte řízením osudu postel znovu jen sama pro sebe jako kdysi v mládí, jásejte – důvodů je dost.

Nastavíte si svůj proces usínání

Nemusíte přizpůsobovat dobu, kdy si jdete lehnout, únavě nebo čilosti někoho jiného. Naslouchání vlastnímu biorytmu okamžitě vylepší kvalitu vašeho spánku. Od předspánkového rituálu poklizení bytu po čtení v posteli a zhasnutí lampičky. Jakmile je tma, nemusíte se snažit zabrat závodní rychlostí, protože vedle se chystají dřevorubecké závody. Vylaďte si teď ložnici v chrám odpočinku, kde pravidla určujete vy.

Polárníci vs. saunaři

Teplota v ložnici je podobným zdrojem konfliktů jako teplota v kanceláři. Tady se sice o termostat nebo okno dohadují obvykle jenom dva, ale i tak jeden z nich trochu trpí. Jenže doba nadvlády toho, kdo vám pouštěl do postele ledové větry z Čukotky nebo vás nutil nechat si uvařit mozek doměkka, skončila! Začněte tím, že si pořídíte přikrývku a polštář přesně podle svých potřeb. Protože i tady dělají společně spící páry kompromisy.

Jak si kdo ustele

Matrace – to už je vysoká spací škola. Odborníci z postelových studií říkají, že i v manželské posteli by na každé straně měla být matrace přizpůsobená preferencím a váze muže či ženy, který na ní spí. Většinou je to ale tak, že si i z důvodu ceny pořídíme matraci společnou a zvykneme si. Teď už se musíte domlouvat jen sama se sebou. Tak si jděte poležet k odborníkům, nakupte a vaše záda vám poděkují.

Císařovna by měla být nahá

Můžete svou (i kdyby dočasnou) svobodu v ložnici oslavit i tím, že otestujete teorii odborníků, že nejzdravější a nejpříjemnější je spát nahý. Podporuje to krevní oběh, protože vás nikde nic neškrtí. Budete se méně přehřívat a lépe pracovat s přikrývkou – tím se prohloubí váš spánek a zlepší jeho kvalita. Necháte dýchat svou pokožku i intimní oblasti, které se celý den dusí pod textilem. Doporučují to i lékaři, například gynekoložka Svatava Žalmanová z brněnského Centra ambulantní gynekologie a primární péče: „Spaní ve spodním prádle může způsobit zapaření pokožky a sliznic a v takovém prostředí se snadno pomnoží různé bakterie.“

Kovářova kobyla

Na závěr zpět ke spánkovému expertovi. Když to učí, měl by to taky nejlépe umět, takže jak usíná a spí doktor Neil Stanley? „Samozřejmě máme s manželkou oddělené ložnice. Spím s otevřeným oknem. Před spaním necvičím, nepiju alkohol a nejím. Kofein mi nevadí. V ložnici nemám televizi ani počítač. Před spaním čtu papírovou knihu a vstávám hned, jak se probudím. Ověřil jsem si, že potřebuji devět až devět a půl hodiny nerušeného spánku, a podle toho se řídím.“ Buďte jako Neil. Dobrou noc!