Probouzí klid

Kdo by netoužil po tom, být v pohodě, klidu a cítit se šťastný? Podle studie zveřejněné v časopise British Journal of Occupational Therapy má pletení pozitivní vliv na psychiku, o to víc, je-li praktikováno ve skupině. „Kroužky pletení jsou mezi ženami stále oblíbenější. Ve skupině dochází ke vzájemné pomoci, komunikaci a navazování nových vztahů. Zejména pro jinak nespolečenské nebo introvertní ženy je to skvělá příležitost, jak zapadnout do kolektivu,“ říká terapeutka Victoria Schindlerová.

Tlumí úzkost

Při pletení dochází k uvolňování dopaminu, chemické látky vyvolávající dobrou náladu. V jedné britské studii požádali vědci desítky osob s poruchami příjmu potravy, aby se této činnosti věnovaly každý den po dobu čtyř týdnů. Poté jim dali vyplnit dotazník týkající se vlivu pletení na duševní zdraví. Až 74 procent účastníků potvrdilo, že jim pletení pomohlo snížit obavy z jídla, zmírnit úzkost a vyčistit mysl od negativních myšlenek spojených s jídlem.

Upravuje krevní tlak

Lékaři z Massachusettské všeobecné nemocnice zjistili, že pokud se pletení praktikuje pravidelně a dlouhodobě, pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje stav arterií. Tým doktora Herberta Bensona pro změnu přišel na to, že repetice slov při pletení a stále se opakující kmitání jehlic je pro duševní zdraví a mozkové funkce stejně prospěšné jako například tai-či nebo jóga.

Lepší paměť

Studie americké Mayo kliniky zase ukázala, že činnosti, jako je pletení, čtení nebo malování, pomáhají u lidí ve středních letech snižovat riziko ztráty paměti až o jednu třetinu. Naproti tomu zlepšují kognitivní funkce, jako je pozornost, bystrost a paměť.

Baví vás ruční práce? Vyzkoušejte si pletení na prstech:

Zdroj: Youtube