Plast je všude kolem nás. A v době covidové, kdy se ještě více dbalo na hygienu, se jeho spotřeba mnohonásobně zvýšila. Ovoce, zelenina, pečivo, uzeniny, saláty… to vše se v hypermarketech samostatně balilo do ochranných fólií a lidé nakupující v plastových rukavicích si zboží ještě navíc vkládali do mikrotenových sáčků. Celý nákup si pak domů přinesli v igelitkách. I dnes, kdy pandemie lehce povolila, si však stále kupujeme hroznové víno v plastové vaničce či čerstvý salát v pytlíku. Množství plastového odpadu tak neustále roste a my nyní čelíme krizi jako nikdy předtím.

Oceány jsou zaneseny plasty a mořské druhy kvůli nim začaly vymírat, mnoho řek a jezer je zamořeno mikroplasty, které končí jako toxický odpad a nakonec se vyluhují do podzemních vod a půdy, což zvyšuje pravděpodobnost, že se stanou rizikem pro veřejné zdraví. Dle informací světového ekonomického fóra potrvá 500 let, než se současný plastový odpad rozloží.

Zdroj: Youtube

Pokud vám situace

Pokud vám situace není lhostejná, zkuste se zapojit do výzvy, kterou v roce 2011 odstartovala Australanka Rebecca Prince-Ruiz. Jde o hnutí, kdy se v rámci jednoho měsíce snažíte nahradit všechny plastové předměty opakovaně použitelnými. Tuto výzvu můžete plnit jak v malém, tak ve velkém, ale v každém případě je důležité zaměřit se na to, co je pro vás skutečně důležité. Toto zpočátku malé aktivistické hnutí si během jedenácti let získalo neuvěřitelnou podporu a nyní se zapojují lidé po celém světě. Jestliže jste se rozhodli být jedněmi z těch, kdo se také připojí, poradíme, jak na to.

6 tipů, jak úspěšně zredukovat spotřebu plastů

1. Dejte přednost vodě z kohoutku před balenou

Věděli jste, že roční dávka balené vody pro osobu, která denně vypije osm sklenic vody, vyjde zhruba na 5 tisíc korun? Stejné množství vody z vodovodu stojí asi 60 korun. Množství značek však vodu do balení stáčí přímo z kohoutku. Ještě stále vám připadá rozumné kupovat balené vody v plastu?

2. Používejte láhve z kovu či skla

Chystáte se na procházku, na cyklovýlet nebo třeba do posilovny? Zapomeňte na jednorázové PET flašky a vezměte s sebou raději cestovní láhev na vodu. Na výběr je z množství designů, barev a tvarů. Stačí si vybrat takovou, která se vám pohodlně vejde do batohu nebo kabelky.

3. Nezapomeňte na kovové či skleněné brčko

Brčka jsou snad nejzbytečnější věc. Pokud si přesto svůj drink bez srkání nedokážete vychutnat, sáhněte po stylové kovové či skleněné alternativě, s níž budete trendy. Nejenže ušetříte planetu, ale vašemu pití to navíc bude obzvlášť slušet. K dostání jsou totiž v nejrůznějších barvách a tvarech, součástí balení bývají i speciální čisticí kartáčky.

4. Rozlučte se s igelitovými taškami a pořiďte si opakovaně použitelné

Jaký osud čeká igelitku, v níž si domů přinesete nákup? V lepším případě ji znovu použijete a poté stejně vyhodíte do tříděného odpadu, v tom horším z ní uděláte pytel na odpadky a hodíte do popelnice na směsný odpad. Zkuste se toho vyvarovat a mějte vždy po ruce plátěnou tašku nebo síťovku.

5. Kupujte potraviny bez obalu

Ať už se jedná o mouku, čočku, fazole, rýži, těstoviny, kuskus či nejrůznější ořechy a semínka, vše je možné koupit do vlastních zásobníků. Najděte si v okolí prodejnu, která prodává bez obalu, nebo farmářský trh a vyrazte „na lup“. Možná budete překvapeni i čerstvostí a kvalitou takového zboží, která je obvykle ještě o třídu výš než v běžném supermarketu.

6. Omezte při nákupu plastové sáčky

Zkuste to bez zbytečných mikrotenových pytlíků. Pečivo uložte do papírových sáčků a ten mražený hrášek se špenátem tu chvilku domů bez sáčku taky vydrží.

Zdroj: vlasta.cz ekobydleni.eu ayetoeco.cz