Čím více průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů jíme, tím více můžeme mít zdravotních potíží a problémů s váhou. Takhle jednoduché to je. Jak ukázal velký zámořský výzkum, který letos v říjnu vyšel v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, v USA za posledních dvacet let příjem těchto jídel výrazně stoupl – více ZDE.

Studie ukazuje, jak kvůli tomu stoupá příjem složek jídla, jako je nadměrné množství tuků, ztužených tuků, škrobu, přidaných cukrů a soli.

Spojené státy jsou ve spotřebě ultra průmyslově zpracovaných potravin zřejmě na špičce, ale podle odborníků jde o problém, s nímž se potýkají všechny vyspělé země. Svým dílem k němu přispěla i koronavirová omezení, kdy se lidé více stravují doma, ale nemají čas vařit, a proto kupují právě polotovary.

Denně o oběd více

„Je to znepokojivé, protože konzumace průmyslově zpracovaných potravin jasně souvisí se špatnou kvalitou stravy a vyšším rizikem rozvoje hned několika chronických onemocnění,“ nechala se slyšet Filippa Juul, odborná asistentka a jedna z autorek studie, která působí na NYU School of Public Health v New Yorku.

Studie, kterou v roce 2019 provedli výzkumníci z amerického National Institutes of Health, ukázala, že lidé, kteří dávají ve stravě přednost průmyslově zpracovaným potravinám, průměrně za den zkonzumují o dva tisíce kilojoulů víc než ti, kteří konzumují jídlo v co nejméně upravené podobě. Rozdíl odpovídá jedné porci méně vydatného oběda.

Jak je to možné? Výrobky jsou přímo vyrobeny tak, aby nám chutnaly, povzbuzovaly nás, abychom je jedli dál – copak vy dokážete odolat rozbaleným křupkám? A vzpomeňte si na chuť hotových lasagní z chladicího pultu. Je trochu chemická, ale zároveň dost podmanivá. A že je porce větší, než byste si jinak nandali? Stejně je spíše sníte.

Přitom těmto jídlům naopak chybí různé důležité živiny, bývá v nich například málo bílkovin, takže vám po nich paradoxně zase vyhládne bez ohledu na to, že jste se jimi přejedli. Navíc je prokázáno, že tato jídla přispívají k ukládání nebezpečného tuku mezi orgány, který už přímo souvisí s rozvojem nemocí srdce, cév či diabetu.

Pozor na ochucení

Mezi obzvláště nevhodné potraviny patří právě různá hotová jídla, ať už z mrazáku, nebo jen v balení, které má uchovat delší dobu jeho čerstvost. Takže třeba pizza, hotové porce těstovin a jiných obědů či večeří, polévky v konzervě, hotové omáčky ve sklenici, různé pomazánky s dlouhodobou trvanlivostí, samozřejmě uzeniny v mnoha podobách, bagety, které vydrží týden, než se zkazí, a podobně.

Zároveň také různé více či méně sladké nápoje, které obsahují barviva a další chemické přísady, stejně jako třeba snídaňové cereálie, chipsy nebo všelijaké sladké tyčinky. Ve srovnání s nimi je domácí bábovka určitě lepší volbou. Někdy záleží na detailech – stačí se podívat třeba na mleté maso. Je rozhodně lepší koupit jen ono, nikoli výrobek už ochucený a osolený.

Pomiňme teď potraviny obsahující něco škodlivého, odporujícího normám, to je samostatná kategorie. Mluvíme o jídlech, která splňují všechny předpisy, ale když je jíme moc často, škodí nám. Přibíráme po nich, hrozí nám rozvoj obezity a srdečních chorob. Podle oborníků se to týká i potravin, které sice nejsou tak nebezpečné jako výše jmenované, ale i u nich platí, že všeho moc škodí – například sýry kvůli obsažené soli, konzervované ryby či třeba plechovky fazolí.