Zdroj: Youtube

1. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You

Jakmile uslyšíte ikonické cinkání a úvodní tóny nezaměnitelné sváteční hymny z roku 1994, je jasné, že Vánoce jsou za dveřmi. Píseň, která má k dnešnímu dni 747 milionů zhlédnutí na Youtube, se i po letech každoročně umisťuje na nejvyšších příčkách světových hitparád a pyšní se několika cenami posluchačů. Američané však píseň zároveň označili jako neotravnější, jelikož hraje úplně všude a není před ní úniku.

2. Wham – Last Christmas

Hit George Michaela z roku 1984 je s Vánocemi neodmyslitelně spjatý. A přestože v písni není nic o Santovi, sobech, stromech, sněhu nebo o čemkoliv, co obvykle spojujeme s vánočním časem (song totiž vypráví o neúspěšném románku, který náhodou začal 25. prosince, kdy Michael někomu dal své srdce, a skončil 26. prosince, kdy ho tento nevděčný člověk zradil), tak stejně boří vánoční hitparády.

3. John Lennon - Happy Christmas (War Is Over)

Kdo by neznal píseň Johna Lennona a Yoko Ono, která v roce 1971 vznikla v historickém kontextu vietnamské války jako protest song a postupem času se vyvinula do téměř klasické vánoční koledy? Hit, bez něhož se neobejdou žádné Vánoce, vyšel do dnešního dne na mnoha vánočních albech a v diváckém hlasování hudebního kanálu VH1 o nejpopulárnější vánoční píseň se umístil na devátém místě.

4. Kryštof feat. Karel Gott - Vánoční

Jsou tomu dva roky, co píseň s jednoduchým názvem Vánoční poprvé spatřila světlo světa. Od té doby ji v předvánočním období k radosti fanoušků intenzivně hrají snad všechna česká rádia. Karel Gott, který je pro mnohé symbolem nejkrásnějších svátků v roce, píseň slyšel naposledy, když byla hotová ze sedmdesáti procent. Přesto dal svolení, že může po jeho smrti vyjít. K hitu z pera Richarda Krajča vznikl zároveň i hvězdně obsazený videoklip, který režírovala Karin Krajčo Babinská.

5. Václav Neckář - Půlnoční

V roce 2011, kdy měl premiéru film Alois Nebel, málokdo tušil, že se jeho ústřední melodie stane hitem, natož oblíbenou vánoční koledou, kterou má ve svém repertoáru mnoho dětských pěveckých sborů. A přestože text není zrovna sváteční, broukají si ho o Vánocích lidé napříč generacemi. Pro Václava Neckáře tato píseň navíc znamenala velký návrat na scénu po mozkové mrtvici v roce 2002, po níž se musel znovu učit mluvit a chodit.

6. Ewa Farna - Vánoce Na Míru

„V balicím papíru Vánoce na míru,“ zpívá Ewa Farna v písni z roku 2017, která se za pět let od svého vydání stala doslova adventní klasikou. Na první místo rádiového žebříčku ovšem dosáhla až letos. A úspěchy slaví i na Youtube, tam se skladba pyšní 32 miliony zhlédnutí. Hit z pera Lukáče Chromka (hudba) a Martina Chobota s Filipem Sázavským (text) původně vznikl na objednávku platformy Mall.cz.

Zdroj: vlasta.cz people.com mentalfloss.com musicserver.cz ireport.cz wikipedia.org

Související články