1. Poznejte

Barevné změny mají na svědomí melanocyty, které po aktivaci, především sluníčkem, vypouštějí pigment melanin. Když jsou aktivované moc, vznikají na pokožce skvrny. Nejznámější jsou tři typy. Na tváři se označují jako sluneční neboli stařecké. Jsou to drobné tmavé tečky, především na místech, kam se opírá sluníčko. Kromě obličeje také vyskočí v dekoltu nebo na hřbetech rukou. Pokud mají skvrny větší plochu a nepravidelné okraje, jedná se o typ melasma. Bývá především na ženské tváři, protože souvisí s hormony. Skvrny vyskakují především v těhotenství, také provázejí užívání antikoncepce. Někdy vytvoří typický knírek. Třetí hyperpigmentace se objevuje při zánětech kůže. Je typická pro akné, které se neléčí, ale neodborně vymačkává, naruší pokožku a tvoří jizvy. Tyto skvrny bývají na tvářích a bradě.

2. Předcházejte

Genetika a kosmetické prohřešky, které vedou k tvorbě pigmentových skvrn, se začínají sčítat po čtyřicítce. Pokud máte tvář dosud bez chyby, myslete na prevenci. V letních měsících se důsledně vyhýbejte slunci mezi 11. až 14. hodinou. A pozor, paprsky se odrážejí i od vodní hladiny a od písku, proto ve stínu není úplně bezpečno. Pro delší pobyt na slunci se vyzbrojte opalovacím krémem.

3. Filtrujte

Pokožka sama odolá slunečním paprskům přibližně 20 minut. Pak už se vyplatí počítat s posilou krémového filtru. Při hrozbě pigmentových skvrn se doporučuje minimální hodnota SPF 30. Zkontrolujte také, aby štít bránil pronikání UVA i UVB paprsků. Vítaná je také fotostabilita krému, která zajistí, že sluníčko nesníží jeho účinnost.

4. Zavlažujte

Posilou pro přirozenou regeneraci pokožky a větší odolnost k výkyvům v pigmentaci je celoroční hydratační program. Kosmetické řady mají označení hydrate, moisture. Účinek projeví přírodní výtažky, například okurka či aloe, stejně jako laboratorní kouzelníci, třeba kyselina hyaluronová.

5. Krémujte

Pigmentové skvrny řeší většina krémů pro pleť 45+. Označují se anti-age, anti-pigment, pigment-corrector. Kontrolují činnost melanocytů a hlídají okolí, aby nezpůsobovalo oxidaci urychlující stárnutí pokožky.

6. Hýčkejte

Maximum účinku vytvoříte poskládáním komplexní péče. Přidejte ke krému sérum se stejným zaměřením, ať už s použitím na den, či na noc.

7. Bělte

Silnější efekt slibují bělicí krémy a kúry. Mají hutnější konzistenci a vyšší koncentraci látek odbourávajících nahromaděný pigment. Mohou způsobovat citlivost pleti, proto se doporučují především na podzimní či zimní použití.

8. Čistěte

Nevynechávejte večerní očistu pleti. Sluneční filtr v antipigmenových krémech v noci pokožku dráždí a ubírá jí síly na obnovu.

9. Vylaďte

Barevnou jednotu tváře s mírnou hyperpigmenací zvládne středně krycí make- -up. Pokud skvrny stále prosvítají, použijte korektor. Hnědé a béžové nedokonalosti skryje tělový. Skvrny z původní hnědé přecházejí došeda a vznikne kontrast s okolní světlejší pletí. Speciální korektory či báze vyrovnají rozdíl. Šedou neutralizuje oranžová, žlutá či fialová, podle sytosti barvy skvrn a tónu pleti.

10. Maskujte

Odpoutejte líčením od problematických míst pozornost. Použijte na tváře rozjasňovač nebo výrazně obarvěte rty polomatnou rtěnkou.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11014-pigmentation-abnormal-pigmentation

Související články