Zahrada nestačí

Mnoho lidí si myslí, že pokud mají zahradu, jejich pejskovi to bude stačit. Jistě, takoví mazlíčci jsou na tom lépe než ti, kteří jsou „zavření“ v bytě, nicméně jen pobyt na zahradě nestačí. I pes „zahradní“ potřebuje alespoň jednou denně na pořádnou procházku mimo svůj revír, navíc velká část psů na zahradě nevykoná svou potřebu, proto je nutné, aby se alespoň jednou, raději dvakrát denně pes proběhl. A pozor, psi značkují, takže procházka by měla trvat alespoň 20 minut.

Zábrany nevadí

Je skvělé, když se může váš pes pohybovat kdekoliv, na druhou stranu jsou místa, kde to není úplně vhodné, ani když jde o zahradu. Některá plemena mají tendenci například hrabat v záhonech, psi budou logicky značkovat své území, což neprospívá rostlinám… Proto se nebojte vymezit psovi například nižším plotem území, kam smí a kam ne. Stejně tak není od věci, pokud má pes na zahradě svůj kotec. Pokud odjedete do zaměstnání, můžete psa zavřít a zabránit tak nejen nechtěné destrukci rostlinstva, ale ochráníte i psa samotného. Eliminujete riziko toho, že by se pes podhrabal, poranil se, případně snědl jedovatou rostlinu. Samozřejmě kotec musí být jen řešením pro určitou část dne, pak je nutné pejska pustit, dopřát mu kontakt se svými pány a samozřejmě pořádnou procházku.

Pozor na jedy

Když jsme zmínili jedovaté rostliny, měli byste se jim na zahradě pokud možno vyhnout. Psi většinou nemají tendenci je vysloveně jíst, ale může se to stát třeba kvůli tomu, že se pes nudí, není mu dobře atd. Pro psy jsou například jedovaté plody brslenu, tisu, břečťanu, jalovce, ale vadí jim například i hroznové víno. Nebezpečný je rododendron nebo třeba i oblíbené kosatce. Pozor si dejte i na hnojiva. Organická nevadí, minerální by mohla život psa ohrozit. Není sice příliš pravděpodobné, že by je pes snědl, ale například u zvídavých štěňat to nelze úplně vyloučit. Pozor také na případné pasti na hlodavce.

Dostatek vody

Především v létě myslete na to, aby měli vaši mazlíčci dostatek čerstvé vody. Měňte ji několikrát denně, psi jsou v tomto trochu přizpůsobivější, ale například kočky mají rády jen čerstvou vodu. Pro ně jsou vhodné například fontánky, kde voda cirkuluje. Misku s vodou umístěte do stinného stanoviště, aby se neohřála, při prudkém letním slunci je to otázkou několika málo desítek minut.

Slunce raději méně

Na sluníčko obecně pozor hlavně u psů, některá plemena jsou velmi náchylná na srdeční selhání a přehřátí pro ně může být fatální. Na druhou strana jiná plemena mají sluneční paprsky rády, typicky třeba rhodeský ridgeback, ale i oblíbený jezevčík. Nicméně i tak pozorujte, aby na sluníčku nezůstali příliš dlouho.

Bezpečný bazén a jezírko

Zatímco některá plemena se budou s radostí vyvalovat na sluneční výhni, jiná se schovají do stínu a ideálně si najdou na zchlazení vodu. Platí to například pro oblíbené retrívry, kteří jsou pro vodu narozeni. Z tohoto důvodu proto velmi dobře zabezpečte bazén, případně domácí jezírko. Tito psi jsou sami o sobě sice dobrými plavci, nicméně může se stát, že se z bazénu nebo z jezírka nedostanou. Myslete tedy na kryt bazénu, případně síť nad jezírko, a pokud psa do vody pouštíte, vždy ho mějte pod dozorem. U koček je problém spíše v tom, aby do vody nespadly, kočky sice plavat umějí, ale panikaří a mohly by se utopit. A když jsme u kočiček – rozmyslete si nasazení ryb do domácího jezírka. Kočky je rády loví...

Zdroj: časopis Vlasta

Související články