Psycholog Stanley Coren je expert na různé druhy inteligence, i tu zvířecí. Právě té se věnoval ve svém průzkumu, jehož výsledky shrnul do knihy The Intelligence of Dogs. Coren se ve svém průzkumu zaměřil na pracovní inteligenci, tedy to, jak jsou psi schopní reagovat na lidské příkazy, jak rychle se naučí jim rozumět a jak spolehlivě je pak plní. Jde tedy spíše o seznam schopností tréninku a poslušnosti, ne inteligence samotné, přesto jeho seznam o psech hodně vypovídá. Mají tedy psi IQ? Ne tak docela. IQ závisí na kvalitě, kterou pozoroujete. Psycholog Coren vytvořil IQ test na základě mnoha psích analýz. Například, pokud se váš pes dokáže naučit nový povel za méně než pět opakování, můžete ho považovat za členy Mensy psů.

Jsou větší psi chytřejší než malí?

Výzkumy naznačují, že něco pravdy na tom bude. Až budete číst následující seznam nejchytřejších plemen, jediným skutečně malým plemenem je papillon (malý kontinentální španěl) a s přimhouřenýma očima i pudl (pokud se zaměříme na trpasličího pudla). I psycholog Coren říká: „Výsledky průzkumu byly jednoznačné. Trend naznačoval, že větší psi jsou schopni přesněji si pamatovat po delší dobu příkaz než jejich menší protějšky.“

Mějte ale na paměti, že někteří psi byli vyšlechtěni tak, aby měli zvláštní a jiné schopnosti, než na slovo poslouchat, například klid a nekonfliktnost. Mnoho malých plemen je ovšem vyšlechtěno z větších plemen, proto mají podobné pudy, instinkty a také inteligenci. Desítku nejchytřejších plemen podle Corena berte s nadhledem, přece jen, ať už váš pes patří do téhle desítky, nebo ne, přece ho neopustíte jen proto, že se mezi ně neprobojoval.

Border kolie

Stanley Coren zařadil tohle plemeno na první příčku. Border kolie je velmi inteligentní a pracovité plemeno, které se dokáže naučit nový povel pod 5 opakování a dodržovat ho alespoň 95 procent času. S velkou inteligencí se ale pojí i nezávislost. Jako pastevecké plemeno si musela umět poradit, proto jí musíte ukázat, kdo je v rodině vůdce smečky. Její loajálnost si musíte zasloužit, když ucítí, že vaše povely mají hlavu a patu, podřídí se vám.

Pudl

Pudl patří na druhé místo a patří mezi nejchytřejší plemena. Pudli jsou velmi učenliví, společenští a přátelství k lidem. Mají chuť se učit a učí se velmi rychle. Mají vynikající paměť, pamatují si například přesně jména svých hraček a na pouhé zavolání požadovaný předmět přinesou.

Německý ovčák

Na třetí místo se dostal zcela právem. Je to velmi chytrý a odvážný pes, které se řadí mezi skvělé hlídače a ochránce. Využívají ho u policie, záchranné služby či v terapeutické praxi. Není překvapením, že je poslušný a umí skvěle poslouchat příkazy. Učí se rychle a potřebuje perfektní výcvik. Výzvy přijímá rychlostí blesku.

Zlatý retrívr

Patří k nejoblíbenějším mazlíčkům všude po celém světě. V žebříčku inteligence si odnáší čtvrtou příčku. Je věrný, trpělivý a miluje děti. Rychle se učí a je zároveň velmi poslušný, takže vyniká v soutěžích poslušnosti. Mnoho retrívrů se uplatňuje jako záchranáři, vodící či asistenční psi. Nebývá tvrdohlavý, takže výcvik zvládne i začátečník.

Dobrman

Jde o temperamentní plemeno, které funguje nejen jako hlídač, ale i společník. Dobrmani jsou nebojácní a mají vynikající paměť. Při nesprávném vedení si ale můžou osvojit špatné návyky. Dobrman může některé povely „ošulit“ nebo se dokáže naučit maskovat to, že některá pravidla porušuje.

Sheltie

Sheltie neboli šetlandský ovčák je menší než kolie, ale obstojí ve zkouškách agility a poslušnosti. Sheltie byla vyšlechtěná pro nahánění stáda, takže je rychlá a velmi ostražitá. Tohle plemeno je snaživé a rádo spolupracuje, ale snáší špatně tresty i zvýšení hlasu. Díky inteligenci ale umí být skvělou manipulátorkou.

Labrador

Tihle psi jsou učenliví, poslušní a hodí se díky své poslušnosti i pro detekci narkotik. Plemeno je také velmi vhodné ke canisterapeutickému výcviku, protože rádo pomáhá lidem i dětem. Všichni retrívři jsou velmi bystří a mají vysoký potenciál. Velmi dobře reagují na odměny v podobě pamlsků.

Malý kontinentální španěl

Tenhle psík patří k malým plemenům, která se používala na lov pernaté zvěře. Ovšem nakonec ho pak hýčkaly bohaté dámy a nosily s sebou jako kabelku. Velmi často dnes toto plemeno vídáte na soutěžích agility, a často na nich obsazuje první místa. Je totiž rychlé, vytrvalé a nedělá mu potíže měnit činnosti. Bývá skvělým partnerem v dogdancingu, úspěšný je i ve stopování. Učí se rád a je velmi přizpůsobivý. Dobře reaguje na pozitivní podněty, na tom by se výcvik k poslušnosti měl stavět.

Rotvajler

Vypadá sice hrůzostrašně a mnozí se ho bojí, pravdou je, že přestože je to plemeno temperamentní, při správném výcviku získáte věrného a milujícího přítele. Jsou sebevědomí a rádi pracují, ale citliví na nespravedlnost. Mají vynikající paměť, takže si skvěle zapamatují všechny cviky, ale taky tresty a křivdy. Ve výcviku je někdy pomalejší, potřebuje vhodnou motivaci. Bohužel naučené zlozvyky se špatně odnaučuje.

Australský honácký pes

Desítku nejchytřejších psů zakončuje australský honácký pes. Je pohotový, zvědavý a má vysokou pracovní inteligenci. I proto je skvělý pastevecký pes, který svou práci zvládá levou zadní. Hodí se ale spíše pro zkušeného chovatele, který má dost času, prostoru a bude ho důsledně cvičit. Pro svou inteligenci se využívá nejen jako pastevec dobytka, ale taky pro pachové práce, hlavně policií a armádou.

ZDROJ: Vlasta.cz, The Intelligence of Dogs (Free Press, 2006) [Revised and updated edition, first edition 1993], https://www.goodhousekeeping.com/life/pets/g4748/top-smartest-dog-breeds/?fbclid=IwAR17MGc4lyEwcqlAWHMuw9Yzronfeeoi7uuQThCcEvmofbYFSn8Y7SlCWL4

Související články